Zdrava prehrana - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Đumbir: svestran ljekoviti korijen, a ne samo začin

Sušeni se korijen koristi za želučane bolove, proljev, za liječenje reumatskih oboljenja i raznih drugih tegoba. Iako su nuspojave rijetke, potreban je oprez

Đumbir protiv artritisa, prehlade, gripe i migrene

Dobro poznat kao začin, đumbir je iznimno ljekovit i upravo ga to izdvaja od mnogih drugih biljaka. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja. U ljekovite se svrhe koristi podanak koji sadrži esencijalna ulja.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) biljka je čiji se podzemni gomolj koristi kao začin. To je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom iz kojeg izbijaju lisnate stabljike visoke do 1,5 m i nalik su stabljikama bambusa. Može se koristiti svjež, osušen, u prahu ili kao ulje, ekstrakt ili sok. Odličan je kao začin, zato se u tu namjenu koristi stoljećima, ali njegova je izuzetna ljekovitost ono što ga ističe među mnogim drugim biljkama. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja.

Đumbir se spominje u Konfucijevim spisima još 500-ih godina pr. Kr. te u kineskim i indijskim medicinskim tekstovima napisanim prije 2000 godina

Ta egzotična biljka izvorno dolazi iz sunčanih dijelova južne Azije i uvelike se uzgaja u tropskim i suptropskim zemljama poput Indije, Malezije, Kine, Jamajke i Nigerije. Njezina su nevjerojatna terapeutska svojstva dobro poznata već tisućama godina. Spominje se u Konfucijevim spisima još 500-ih godina pr. Kr. te u kineskim i indijskim medicinskim tekstovima napisanim prije 2000 godina.

Sastav đumbira

Danas se u fitofarmaciji đumbirov korijen koristi za izradu tinktura. Đumbir ima vrlo aromatičan miris i okus, ali je ljut te peče u grlu. U ljekovite se svrhe koristi podanak koji sadrži od dva do tri posto esencijalnog ulja vrlo različitog sastava (identificirano je više od 150 sastavnica). U većini ulja prevladavaju seskviterpeni (zingiberen, kamfen). U korijenu đumbira ima i organskih kiselina, sluzi i do 50 posto šećera te smolastih tvari. Korijen sadrži i velik broj minerala, a najznačajniji su kalij, bakar i magnezij. Od vitamina sadrži vitamin C te vitamine B skupine.

Korištenje

Svjež korijen ima antioksidacijski učinak, koristi se za pojačavanje znojenja te za detoksikaciju (izbacivanje štetnih tvari iz organizma). Sušeni korijen koristi se za želučane bolove, proljev i liječenje reumatskih oboljenja. Đumbir se može koristiti i u obliku obloga kod upala i oteklina, grčeva u nogama te artritisa.

Reumatske bolesti

Prema kliničkoj studiji koja je istraživala djelotvornost đumbira na liječenje reume, na 56 osoba koje su sudjelovale u istraživanju đumbir je pokazao povoljno djelovanje na liječenje mišićnih bolova, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Nijedna od ispitivanih osoba nije prijavila nuspojavu. 

Probavne smetnje, apetit…

Đumbir se koristi zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike u terapiji dispepsije (stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustav), gastritisa te za poboljšavanje apetita. Utječe na sniženje kolesterola te poboljšava lučenje želučanog soka. Vrlo je djelotvoran u liječenju mučnina izazvanih putovanjima, kao i u prevenciji mučnina u trudnoći i liječenju citostaticima, što je dokazano i kliničkim studijama. In vitro studije (nisu dokazane u živom organizmu) dokazale su i djelovanje đumbira na bakteriju H. pylori.

Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja

Prema novijim istraživanjima ima antimikrobno, antiviralno, antitrombocitno i kardiotonično (djeluje povoljno na srce) djelovanje.

Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje (bolnih mjesečnica), pri čemu se njegovo djelovanje uspoređuje s djelovanjem ibuprofena. Nedovoljno je znanstvenih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelovježbom, pri gubitku apetita, prehladi, gripi i migreni.

>>Đumbir sadrži snažne protuupalne spojeve. Potiče cirkulaciju i metabolizam, smanjuje bolove u mišićima i odličan je prirodni lijek kada su u pitanju prehlada i kašalj.<<

Nuspojave i interakcije

Nuspojave su rijetke, ali ipak moguće. Do sada su prijavljene srednje jake nuspojave kao su proljev, glavobolja te lokalna iritacija ako se primjenjuje na koži. Preporuka je da se ne koristi više od 5 grama đumbira dnevno.

S biljnim preparatima treba biti oprezan pogotovo ako se koriste konvencionalni lijekovi. Oprez je potreban ako osoba u terapiji koristi antikoagulanse (acetilsalicilnu kiselinu, klopidogrel, heparin, varfarin).

Preparate đumbira ne treba koristiti zajedno s preparatima ginkga, anđelike, s češnjakom i ginsengom.

Interakcije s dikofenakom, naproksenom i lijekovima za dijabetes te povišen krvni tlak su vrlo male i nisu značajne, ali se svakako preporučuje oprez, pogotovo ako se biljni preparat đumbira koristi duže.

Čaj od đumbira u trudnoći

Čaj od đumbira pomaže ublažiti jutarnje trudničke mučnine, ali je potreban oprez: ograničenje unosa je 1 g dnevno . I ovo je djelovanje dokazano studijama: 27 trudnica u 11. tjednu trudnoće, koje su uzimale čaj od đumbira, potvrdile su povoljno djelovanje na sprječavanje mučnine. Tijekom ispitivanja nije prijavljena nijedna nuspojava. 

Želite li napraviti čaj od svježeg korijena đumbira, naribajte ga s korom, prelijte vrućom vodom i pustite da odstoji 10-ak minuta. Čaj ne treba cijediti jer korijen ostaje na dnu. U čaj se dodaje med pa topli napitak postaje još ljekovitiji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button