Zdrava prehrana - 09. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ines Potočnjak

Najvrjedniji i najzdraviji proizvod iz košnice

Iako je od davnina poznata kao izrazito ljekovita supstancija, matična mliječ se tisućama godinama koristi i kao prirodni izvor očuvanja mladosti i energije

Matična mliječ je najzdraviji proizvod iz košnice

Proizvodi s matičnom mliječi rado su i često upotrebljavani jer pomažu u očuvanju zdravlja, poticanju razvoja i funkcija organizma, kao i pri oporavku od raznih oboljenja. O matičnoj mliječi, kao i o drugim pčelinjim proizvodima još ima puno nepoznanica.

Matičnu mliječ proizvode pčele, zapravo ona je proizvod žlijezda mladih pčela radilica. Postoje tri vrste matične mliječi: ona koja služi za prehranu pčela radilica, trutova i kraljice pčela – matice. Matična mliječ namijenjena prehrani matice ima zdravstvenu i komercijalnu vrijednost. Matična mliječ smatra se prirodnim bogatstvom za vitalnost – riječ je o najvrednijem i najcjenjenijem pčelinjem proizvodu. 

Iako je od davnina poznata kao izrazito ljekovita supstancija, matična mliječ se tisućama godinama koristi i kao prirodni izvor očuvanja mladosti i energije

Što je matična mliječ?

Matična mliječ je homogena, mliječnobijela (sivkasta), neprozirna, maziva i kiselkasta (pH 3,5 – 4,5) supstancija koja ima karakterističan oštar miris po fenolu, te kiselosladak okus. Dugi niz godina provode se analize njenog kemijskog sastava, a razvojem tehnologije otkriva se sve veći broj njenih molekula. U svom kemijskom sastavu ima vodu (60 – 70 %), proteine (10 – 18 %), šećere (10 – 17 %), masti (do 5 %) i 0,7 – 1,5 % minerala i vitamina.

Zdravi sastojci

Vitamini uključuju B-kompleks s visokim sadržajem vitamina B5 i B6, kao i vitamina A, C, D i E. Voda čini oko dvije trećine svježe matične mliječi, a proteini i šećeri su najveća frakcija u njenoj suhoj tvari. Većina od 73,9 % dušikovih spojeva su proteinske molekule, najbrojniji su: albumini, globulini (alfa, beta i gama), glikoproteini i lipoproteini.

Dosad su u sastavu utvrđene 23 aminokiseline. Slobodne aminokiseline čine oko 2,3 %, a peptidi oko 0,16 %. Tu su i enzimi, glukozidaza i fosfataza. Od šećera, fruktoza i glukoza čine 90 % prisutnih šećera, a ostatak su saharoza i maltoza. Lipidni udio matične mliječi sastoji se od 80 do 90 % slobodnih masnih kiselina.

10 – HDA govori o kvaliteti

Najvažnija i prisutna samo u matičnoj mliječi je nezasićena masna kiselina 10 hidroksidec-2-enska kiselina (10-HDA). Upravo se zbog 10-HDA matičnoj mliječi pripisuju brojna ljekovita svojstva. Dosad je ova kiselina u prirodi nađena jedino u matičnoj mliječi. Kontrola ove aktivne komponente matične mliječi je neophodna za kvalitetu gotovog proizvoda.

10-HDA u matičnoj mliječi trenutačno je najobjektivniji parametar za određivanje kvalitete matične mliječi. Nerijetko se javljaju krivotvorine, a najčešće je to matična mliječ u razblaženom obliku, s dodacima škroba, kukuruznog sirupa, jogurta, bjelanjka jajeta, nezrelih banana i vode. Osim slobodnih masnih kiselina, u lipidnoj frakciji nalazi se i nešto neutralnih lipida i sterola, te kalij, kalcij, natrij, magnezij, bakar, mangan i željezo.

I još…

U sastavu se nalaze i vitamini, skupine B-kompleksa: tiamin, riboflavin, nikotinska kiselina ili niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina, cijanokobalamin, inozitol i lecitin (fosfatidilkolin). Prisutni su također i retinol, askorbinska kiselina i tokoferol. 

Čuvanje matične mliječi

Svježu matičnu mliječ potrebno je tehnološki obraditi i prilagoditi široj upotrebi. Može se čuvati na više načina: miješanjem s drugim pčelinjim proizvodima, zamrzavanjem, vakumiranjem i liofilizacijom. 

Djelovanje na zdravlje

Smatra se da je matična mliječ prirodni biostimulator i antioksidant te da normalizira metaboličke procese, obnavlja i regenerira stanice. Starenje usporava jačanjem vitalnosti i imuniteta, poticanjem rada žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, ubrzavanjem oporavka i sprečavanjem razvoja kroničnih bolesti.

Upotreba matične mliječi preporučuje se preventivno, u stresnim situacijama i pri velikim psihofizičkim naporima. 

Tradicionalna iskustva ukazuju na to da ublažava uznemirenost i nesanicu te podiže raspoloženje. Postoje opravdane pretpostavke i smatra se na osnovi mnogobrojnih istraživanja, da zahvaljujući 10-HDA i gamaglobulinu, matična mliječ povećava opću otpornost organizma pozitivnim utjecajem na imunosni sustav. Prema nekim mikrobiološkim istraživanjima, dokazana su i njena antibiotska svojstva te baktericidno djelovanje. 

Pospješuje rad središnjeg živčanog sustava, što uvelike pomaže u savladavanju danas sveprisutnog i neizbježnog stresa

Smatra se da učinkovito djeluje i protiv gljivica, virusa te nekih protozoa. Zahvaljujući visokom sadržaju bjelančevina, mikroelemenata i gotovo svih vitamina, posebice iz B-kompleksa, djeluje na organizam okrepljujuće, poboljšava probavu, utječe na stvaranje krvi, rad srca te pojačava lučenje endokrinih žlijezda. Povoljan je učinak matične mliječi na koncentraciju i sposobnost boljeg pamćenja, te na taj način i znatno kvalitetnijeg učenja. 

Pospješuje rad središnjeg živčanog sustava, što uvelike pomaže u savladavanju danas sveprisutnog i neizbježnog stresa. Podiže nivo energije u organizmu, dajući dodatnu snagu za savladavanje napora kojima je organizam izložen. Matična mliječ može koristiti kod osoba s povišenim krvnim tlakom. Smatra se da smanjuje nivo masnoća u krvi, štetni kolesterol (LDL) i trigliceride, a povećava „dobar“ kolesterol (HDL) i na taj način sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Djeluje kao antioksidant, pa osim što kožu štiti od starenja, pomaže i u zacjeljivanju oštećene kože te jačanju kose i noktiju. Kombiniranjem matične mliječi i propolisa mogu se ublažiti menstrualni bolovi, u menopauzi ima pozitivne učinke, a smatra se, također, da doprinosi kvalitetnijem seksualnom životu. 

Smatra se da smanjuje nivo masnoća u krvi, štetni kolesterol (LDL) i trigliceride, a povećava „dobar“ kolesterol (HDL)

Alergičari, oprez!

Vrlo je važna sustavna kontrola proizvoda od matične mliječi i stalna edukacija potrošača. Preporučuje se koristiti provjerene pčelinje proizvode uz stručni savjet educiranih djelatnika. Određen postotak ljudi ima alergijske reakcije prilikom primjene pčelinjih proizvoda, te ih u tom slučaju ne smiju koristiti i trebaju prekinuti s njihovom upotrebom. 

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama