Zdrava prehrana - 01. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Namirnice koje najbolje ublažavaju mamurluk

Glavobolja, umor, mučnina, bezvoljnost - sve je to cijena kada konzumacija alkohola otiđe predaleko, a drugo jutro mamurluk zavlada...

mamurluk, namirnice za mamurluk, nova godina

Mamurluk je reakcija organizma koji se pobunio protiv velike količine popijenog alkohola. Javlja se nakon što prođe osjećaj pijanstva, najčešće ujutro poslije pijanke. Traje od tri sata do cijelog dana, a njeni simptomi najčešće su malaksalost, mučnina, glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, potištenost i osjetljivost na svjetlo.

Tegobe koje osjećamo nakon konzumacije velike količine alkohola posljedica su dehidracije, poremećenih hormona, povišene kiseline i pada šećera u krvi, ponekad i od nedovoljnog spavanja. Popularni savjet za prevenciju mamurluka kaže da prije zabave valja popiti više čaša vode, a jutro poslije puno svježeg mlijeka. Mi vam nudimo niz krutih i tekućih namirnica čiji su učinci protiv mamurluka znanstveno ispitani.

Slatki krumpir

Slatki krumpir sadrži složene ugljikohidrate koji se, za razliku od jednostavnih, sporo razgrađuju osiguravajući postupan i kontinuiran dotok šećera u krvotok. Odličan je izvor kalija, magnezija, vitamina B i beta karotena, koji tijelo pretvara u protuupalni vitamin A. Dvjesto grama kuhanih slatkih krumpira proizvest će željeni učinak olakšanja onima koji pate od mamurluka.

Zobena kaša

Još jedna namirnica sa složenim ugljikohidratima koji kroz dulje vrijeme otpuštaju šećer u krv. Zobena kaša je varljivo jednostavna, a zapravo je puna magnezija i spojeva koji neutraliziraju neke od tjelesnih kiselina. Jedno je istraživanje utvrdilo da doručak od zobene kaše podiže raspoloženje i spokoj, a smanjuje iscrpljenost tokom dana.

Orašasti plodovi

Pretjerana konzumacija alkohola crpi magnezij iz tjelesnih stanica, no orasi, lješnjaci i bademi posjeduju obilje magnezija i nadoknađuju njegov manjak u stanicama. Već i samo pola šalice, odnosno 70 grama badema, unosi u organizam skoro pola dnevne preporučene doze. Ideja: ubacite desetak orašastih plodova u zobenu kašu radi većeg i bržeg učinka protiv mamurluka.

Krekeri

Ponekad je i brzi šećerni “fiks” dobrodošao.

Krekeri sadrže jednostavne ugljikohidrate koji se brzo razgrađuju i podižu u krvi. Kad je jetra zauzeta metaboliziranjem alkohola prestaje regulirati šećer u krvi, što je razlog zašto prekomjerno pijenje može dovesti do pada šećera, osobito kod dijabetičara. Deset slanih krekera sadrži oko 40 grama ugljikohidrata.

Losos

Alkohol povećava količinu nekoliko spojeva koji uzrokuju upalu. Možete se suprotstaviti tome lososom, bogatim masnim kiselinama omega-3, koje djeluju protuupalno. Umjesto lososa mogu poslužiti i druge masne ribe. Losos je dobro sredstvo protiv mamurluka jer nadomještava vitamine skupine B, čije vrijednosti također opadaju zbog alkohola. Jedna porcija lososa, koliko stane u sendvič, pruža sve spomenute blagodati.

Jaja

Jaja su puna cisteina, aminokiseline koju tijelo treba da proizvede antioksidant glutation, čiji nivo u krvi opada pod utjecajem alkohola. Bez glutationa organizmu je teško razgraditi štetne spojeve koji nastaju metabolizacijom alkohola. Jaja su preporučljiva i zbog visoke količine vitamina D i B12. Za potrebe ublažavanja mamurluka dovoljna su dva jaja pripremljena po vašem ukusu.

Med

Med ublažava tegobe uzrokovane mamurlukom zahvaljujući obilju fruktoze, voćnog šećera. Fruktoza razgrađuje acetaldehid, alkoholni metabolit štetniji od samog alkohola, i pretvara ga u octenu kiselinu, koju tijelo lako sagorijeva. Udio fruktoze u medu iznosi između 35 i 40 posto, ovisno o vrsti. Istraživanja pokazuju da ovaj šećer pomaže tijelu da se oslobodi alkohola za trećinu brže.

Đumbir

Korijen đumbira, svježe isjeckan ili u prahu, ima blagotvoran učinak na probavni sustav. Ubrzava probavu i uklanja mučninu, jedan od klasičnih simptoma mamurluka. Budući da je sirovi đumbir izvanredno gorak, malo tko ga želi jesti samog, ali možete grickati njegove režnjeve zajedno s jabukom. Još jednostavnije, nasipajte đumbirov prah u zobenu kašu, jogurt, čaj ili običnu vodu.

Medeno zdravlje u saću: Zašto med treba jesti već danas

Kada se nalazi u saću, med ima dodatnu vrijednost. Žvakanjem saća unosimo u organizam biološki vrijedne sastavnice. Više od...

SAZNAJTE VIŠE

Banana

Alkohol zaustavlja proizvodnju hormona vazopresina, koji pomaže tijelu da zadržava vodu. To uzrokuje dehidraciju i gubitak elektrolita kao što su kalij i natrij, odnosno kuhinjska sol. Banana je osobito bogata kalijem i brzo popunjava ispražnjene tjelesne zalihe ovog minerala. Jedna prosječna banana sadrži 12 posto dnevne preporučene doze ovog minerala.

Voda

Alkohol je diuretik pa tjera na češće i obilnije mokrenje. Jedan od najboljih poteza koje možete povući u slučaju mamurluka ispijanje je nekoliko čaša obične vode bilo same, bilo kao temeljni sastojak čaja ili svježeg soka. Iscijedite pola limuna u čašu vode i dobit ćete napitak koji će vam nadoknaditi vodu i vitamin C, a istovremeno djelovati protiv mučnine.

Nijedno od navedenih jela i pića nije čudesan lijek protiv mamurluka, ali će pomoći da tegobe budu podnošljivije i kratkotrajnije. Umjerena konzumacija alkohola najbolja je strategija protiv tog neugodnog stanja koje je upropastilo mnoga jutra.

Iskušajte i ovo!

Ostale namirnice koje su se pokazale djelotvornima protiv posljedica pijanstva uključuju lubenicu, brokulu, šparogu, grah, ukiseljeno povrće, sušene marelice, naranču, borovnicu, sok od rajčice i meso.

Kava? Znanstvenici su u dvojbi

Kava i drugi kofeinski napitci podijelili su stručnjake. Neki tvrde da je kofein u kavi ili Coli povoljan jer ublažava glavobolju, dok ih drugi ne preporučuju jer potiče eliminaciju vode iz organizma. Obuzme li vas mamurluk testirajte učinak kofeina na sebi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

ADIVA_app_qr_kod

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button

ADIVA_app_google_play_button

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama