Dječje zdravlje - 21. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Energizirana mladež: koliko su zapravo (ne)zdravi energetski napici?

Nije tajna da su energetska pića omiljena zabava mladih, no sve je zamjetniji štetni utjecaj gejmerske kulture na djecu koja ih potiče da posežu za njima

štetna energetska pića

Još od prvih početaka rave kulture u devedesetim godinama prošlog stoljeća, energetska pića postala su sve privlačniji vid zabave mladih. Brza doza energije koju donose energetska pića lijepo se nadopunjavala s frenetičnim ritmom plesnih „dizalica”, potičući rejvere na prepuštanje ekstazi.

Kofein, taurin, guarana, ginseng, efedrin… brojni sudionici elektronske plesne scene navodili su ove „tajne sastojke” energetskih pića kao da je riječ o kakvoj svetoj formuli.

Boli glava od plesnjaka

Vremena ravea su prošla, ali se naboj nekadašnje plesne scene preselio na druga područja i plesnjake, a energetska pića, kombinirana s alkoholom, postala su nezaobilazan menu svakog luđeg noćnog provoda.

>> Kliknite i čitajte: Kad je kava zdrava? Uživajte i dalje u omiljenom napitku, ali s mjerom!  <<

Podaci tvrtke Nielsen, koja je 2011. provela istraživanje tržišta energetskih pića u nas, pokazuju da se u Hrvatskoj godišnje proda više od 1,2 milijuna litara ovih napitaka. A to je bilo još prije sedam godina! Nedavna istraživanja učinaka energetskih pića na mlade u dobi od 12 do 24 godine provedena u Velikoj Britaniji, Americi i Kanadi, pokazuju da čak 24% mladih zamjećuje nekontrolirani ubrzani ritam otkucaja srca te pati od akutne nesanice. Glavobolje pogađaju 18% njih, dok 5% ispitanika osjeća posljedice dijareje i mučnine.

Ubojiti koktel: kofein + alkohol + tjelovježba

Najgore prolaze oni koji miješaju energetska pića i alkohol. Energetski napici zbog visokog sastava kofeina (šećera i drugih stimulansa) djeluju stimulativno na organizam, dok u isto vrijeme alkohol djeluje depresivno. Njihov kontradiktoran spoj maskira učinak alkohola, tako da konzument, dokle god ga „diže” kofein, ne osjeća depresivne posljedice alkohola i stalno poseže za novim i novim alkoholnim pićem… I tako sve dok ne nastupe mamurluk, dehidracija, vrtoglavica, povraćanje, pospanost, problemi s a disanjem i ubrzanim ritmom otkucaja srca.

Sportski izotonični napici nisu isto što i energetski napici jer potonji ne nadoknađuju izgubljene minerale i vodu tijekom treninga, već upravo suprotno – izazivaju neželjenu dehidraciju

No energetska pića kriju i opasnost za one koji žive zdravim, sportskim životom te na njih gledaju kao na bezopasan kratkotrajni stimulans za fitness, trening ili tjelovježbu. I ovdje treba biti na oprezu. Sportski izotonični napici nisu isto što i energetski napici jer potonji ne nadoknađuju izgubljene minerale i vodu tijekom treninga, već upravo suprotno – izazivaju neželjenu dehidraciju. Stoga su u mnogim zemljama izdana upozorenja o tome da se energetski napici ne koriste nakon treninga te ih se trebaju kloniti osobe s osjetljivim srcem, kao i djeca koja su posebno osjetljiva na kofein.

Kofein nije za djecu!

A kad smo već kod djece… uznemirava i noviji trend uzimanja energetskih pića bogatih kofeinom baš kod ovog demografskog uzrasta. Razlog sve veće konzumacije energetskih napitaka kod mladih, leži u kompetitivnom naboju gejmerske kulture koja djecu navodi na igranje video igrica uz stimulanse s ciljem postizanja sve boljih rezultata i rekorda.

Neka energetska pića sadrže i preko 160 mg kofeina, dok dječji prag zdrave tolerancije rijetko kada prelazi 80 grama. I upravo u tome vreba opasnost! Jednadžba je jasna: energizirani mališani obaraju rekorde u osvajanju novih i sve težih razina video igrica, dok im njihov dječji metabolizam „luduje” pod utjecajem prekomjerne doze kofeina.

Profesor i dječji kardiolog Dječje bolnice Michigan u Detroitu, Steven Lipshultz, upozorava da se jedan desetogodišnjak može otrovati kofeinom ako u organizam unese i samo 80 mg ovog sastojka, nakon čega mogu nastupiti halucinacije, pa i konvulzije! Da se s time ne smije šaliti, svjedoči i nedavna reakcija poznatog masterchefa Jamieja Olivera koji je tijekom svog angažmana po britanskim školama utvrdio da se „energizirana” djeca u Britaniji teže koncentriraju na gradivo te imaju problema s učenjem.

Zato zaključimo: odfrendajmo djecu i energetska pića te ih pustimo da rastu odvojeno. A mi stariji budimo oprezniji s njihovom konzumacijom!

>> Istražite više tema o zdravlju djece <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button