Zanimljivosti i savjeti - 21. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. Ivo Belan

S ićem i pićem sretno u Novu godinu!

Doček Nove godine karakterizira uživanje u jelu i piću, no čak i u tom slavljeničkom raspoloženju nemojte zaboraviti svoje zdravlje 

Novogodišnje slavlje

Još malo pa će Nova godina. Nema toga što će nas spriječiti da si u ludoj novogodišnjoj noći i novogodišnjim prazničnim danima damo oduška, da budemo veseli, malo raspojasani i ponešto otkačeni. Jednostavno, takvi smo. Uostalom, bit će takav i čitav svijet tih dana, pa zašto ne bismo i mi!

Ne pretjerujte s alkoholom

Ako prije polaska na novogodišnje slavlje pojedete šačicu maslina ili popijete žlicu ulja, može se lako dogoditi da tokom veselice većina vaših prijatelja završi pod stolom, a da u isto vrijeme vi hrabro ostanete na nogama – pjevajući ili držeći govore. U svakom slučaju, nemojte piti na prazan želudac.

Ako nikako ne možete izbjeći alkohol, onda vodite brigu o tome da dobro jedete. Međutim, mnogi misle ovako: ako dobro jedem, mogu slobodno piti alkohol, a neću se napiti. Zapravo misle da hrana neutralizira učinak alkohola, što nije točno. Hrana će samo odgoditi resorpciju.

Ako je čovjek natašte, resorpcija (odlazak u krv) alkohola je mnogo brža nego kad je želudac pun. To znači da kod praznog želuca već i relativno mala količina alkohola postiže u krvi zabrinjavajuće koncentracije. Na pun želudac će pak ista količina alkohola postići nižu koncentraciju u krvi i ta će dulje trajati. U svakom slučaju nemojte ni miješati više vrsta alkohola!

>>Blagdansko doba, posebno u vrijeme Božića i Nove godine, neizostavno uključuje posebna, blagdanska jela. Najčešće su to tradicionalna jela, pripremljena prema starinskim recepturama. Ove godine u njima uživajte umjereno<<

Sigurno je da neće biti malo onih koji će u toj ludoj noći, a i kasnije, “potegnuti” više pića nego što su navikli i više nego što im organizam može podnijeti. Osim računa plaćenih konobarima, doći će vrijeme da se plati još jedan, a to je račun – mamurluku. Naš narod kaže “klin se klinom izbija”, međutim, budite sigurni, to ne vrijedi kad je riječ o pretjeranoj količini alkohola.

Stoga preporučujemo da ujutro popijete čašu mlijeka koje će ublažiti nadražaj i upalu želučane sluznice izazvane prevelikim količinama vina.

Protiv mamurluka sokom od rajčice

Pomoćna sredstva, kao što su: popiti puno vode prije odlaska u krevet, jaka crna kava, žličica sode bikarbone u čaši hladne vode, čaša-dvije rasola, voćni sokovi i vitamini, uz dobar doručak, omogućit će da se organizam brže oporavi od mamurluka.

Amerikanci su otkrili da u takvim situacijama izvrsno djeluje četvrt do pola litre soka od rajčice.

Smanjite šanse za nestanak mamurluka izbjegavajući pjenušava pića. Osim toga, izdržat ćete dulje na bijelom, nego na crnom vinu i radije na hladnijem piću. Brandy, cherry, crno vino, tamni rum i pivo su najgori za mamurluk.

Ako već morate uzeti lijek za glavobolju, bolja varijanta za želudac jest paracetamol.

Za olakšavanje mamurluka veoma je korisna žustra šetnja na svježem zraku, to ne bismo smjeli zaboraviti. Takva tjelovježba ubrzat će sagorijevanje i eliminaciju alkohola iz tijela. Nakon šetnje potreban je dobar dug san koji će oporaviti tijelo, a posebno živčani sustav.

Dobro je poznato da već i male popijene količine alkoholnih pića ili blagi mamurluk smanjuju sposobnost za vožnju, a o većim količinama da i ne govorimo. One, između ostalog, uzrokuju opijenost, nesposobnost orijentacije, zamućenje vida, usporenje refleksa i slabiju kontrolu nad mišićima.

Uzimate li lijekove, provjerite kod svog liječnika smijete li uopće konzumirati alkohol jer neki od njih u kombinaciji s alkoholom mogu izazvati ozbiljan gubitak sposobnosti prosuđivanja i koncentracije.

Pametno za blagdanskim stolom

Liječnici pričaju da su im čekaonice nakon praznika pune pacijenata. Većina su žrtve slavlja: “pokvareni” želuci, smetnje u probavi, poremećaj tlaka i drugo često su posljedice pretjerivanja u jelu i piću.

Postoji izreka da čovjek ništa gore ne podnosi od niza dobrih dana. A praznici su baš takvi dani. Tada na stol dolaze neuobičajeno obilni, ukusni i najbolji obroci. Sve ono što čovjek ne može sebi dopustiti svakog dana. Samo što “najbolje”, nažalost, nije uvijek i najzdravije.

U organizam se tako iznenada unosi obilje hrane, masnog pečenja, slatkiša, alkohola, a sve se to teško, ponekad i nikako probavlja. Često dolazi do smetnji u probavi praćenih osjećajem punoće i neugodne nadutosti. Nije ništa čudno pojave li se i ozbiljniji simptomi: mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu.

Od tako “pokvarenog” želuca ne samo da se čovjek ne osjeća dobro, već to kvari i svako praznično raspoloženje. Razumljivo je da će ljudi biti neraspoloženi ako se jedva mogu i kretati, ako im je muka, ako su umorni i iscrpljeni.

Takvo iznenadno preobilje masnoća i ugljikohidrata posebice ugrožava ljude oštećenog srca i krvne cirkulacije. Tako je u ovo doba u bolnicama najveći broj hitnih prijema zbog srčanih tegoba i smetnji krvotoka.

Malo je onih koji bi se mogli odreći uživanja tijekom blagdana, no u njima bismo trebali biti umjereniji. Držite se hrabro u novogodišnjoj noći, jer vaše vas društvo treba da ih zabavljate, a ne da završite pod stolom. Dočekajte tu noć lijepi, vedri i blistavi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button