Obiteljsko zdravlje - 27. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europski tjedan borbe protiv raka: 12 preporuka za prevenciju karcinoma

Posljednji tjedan svibnja u Europi je posvećen borbi protiv raka te je svaki dan u tjednu posvećen jednoj temi onkološke skrbi. Također se naglasak stavlja na 12 preporuka za prevenciju raka koje su razvili vodeći znanstvenici u području onkologije

prevencija raka

Europski tjedan borbe protiv raka, u organizaciji Europskog udruženja Liga protiv raka (ECL), održava se svake godine u posljednjem tjednu svibnja (25. – 31. svibnja).

Svaki dan u tjednu posvećen je jednoj temi onkološke skrbi. Teme su: primarna prevencija, rano otkrivanje, dostupnost liječenja, digitalno zdravstvo i skrb, istraživanje te sadašnji i bivši pacijenti. Tjedan simbolično završava obilježavanjem Svjetskog dana nepušenja.

Tijekom Europskog tjedna borbe protiv raka organiziraju se razne aktivnosti u svrhu podizanja svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci za pacijente i osobe koje su preživjele rak.

Znanjem protiv raka: 7 uzroka zloćudnih bolesti koje možemo izbjeći

Što statistike kažu o raku

Rak je, s 1 170 000 umrlih osoba u 2020. godini, drugi vodeći uzrok smrti u Europskoj uniji. U Hrvatskoj godišnje dijagnozu raka dobije oko 25 000 osoba, a oko 13 000 osoba umre od neke od zloćudnih bolesti.

Najčešća sijela raka kod muškaraca u 2021. godini bila su rak prostate, rak dušnika, bronha i pluća (2192; 17 %), rak debelog i završnog crijeva (2174; 16 %), rak mokraćnog mjehura i drugog urotelnog sustava (836; 6 %) i rak bubrega (575; 4 %).

Kod žena najčešća sijela bila su rak dojke (2928 novih slučajeva; 25%), rak debelog i završnog crijeva (1532; 13 %), rak dušnika, bronha i pluća (1170; 10 %), rak tijela maternice (755; 6 %) i rak štitnjače (531; 5 %).

U 2022. godini rak pluća bio je šesti, a rak debelog i završnog crijeva sedmi pojedinačni uzrok smrti u Hrvatskoj.

U obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka, ECL potiče stavljanje naglaska na prevenciju, te potiče pridržavanje 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Europski kodeks protiv raka (ECAC)

Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije.

Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje. Sve preporuke ECAC-a su jednostavne i pojedinac ih se može pridržavati u svakodnevnom životu, a da pri tom ne treba imati neka posebna znanja i vještine.

Ovih 12 preporuka razvili su vodeći znanstvenici u području raka, utemeljene su na najnovijim znanstvenim dokazima i njihovim pridržavanjem može se spriječiti gotovo polovica smrti od raka u Europi.

1.    Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

2.    Nemojte dopustiti pušenje u svojem domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

3.    Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4.    Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

5.    Hranite se zdravo:

  • Jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća.
  • Ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića.
  • Izbjegavajte suhomesnate proizvode; ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

6.    Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

7.    Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

8.    Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

9.    Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

10.   Za žene:

  • Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete.
  • Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.
Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv:

12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka:

  • debelog crijeva (muškarci i žene)
  • dojke (žene)
  • vrata maternice (žene).

Izvor: HZJZ

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button