Zanimljivosti i savjeti - 26. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Jeste li znali? Lubenica je povrće, a Eiffelov toranj ljeti naraste

Ljeto je vrijeme zabave i opuštanja, a toga nam, s obzirom na mnoštvo zanimljivosti vezanih uz ovo godišnje doba, ne nedostaje

Ljetne zanimljivosti, ljeto

Čak i ako smo načitani te puno toga znamo o nekoj temi, nerijetko nas iznenade simpatični detalji koji su nam ipak „negdje putem“ promakli.

Pročitajte stoga što smo sve prikupili o ljetu i opustite se, odmor je potreban i mozgu.

Možda ne znate, ali:

 • Prve moderne Olimpijske igre održane su u ljeto 1896. godine u Ateni (Grčka).
 • Lubenica nije voće, već povrće, tvrde nam znanstvenici. Naime, pravilo kaže da je povrće plod jednogodišnje biljke što znači da se svake godine mora ponovno saditi (kao i lubenica), a voće je plod višegodišnjih biljaka koje se ne sade svake godine. Također, lubenica je povrtnica iz porodice bundeva ili tikvi, dakle pripada povrću.
 • Eiffelov toranj je ljeti viši nego tijekom ostalih mjeseci u godini. Sačinjen je od željeza koje se na toplini rasteže, pa tako svakog ljeta „naraste“ za otprilike 15 centimetara.
 • Mjesec srpanj dobio je svoje slavensko ime po poljodjelskom oruđu srpu kojim se je, u tom mjesecu, obavljala žetva. Kolovoz je pak dobio ime po tome što se u tom mjesecu kolima odvozi pokošeno žito.
 • Ženski dvodijelni kupaći kostim bikini dobio je ime po atolu (prstenasti koraljni greben) Bikini  gdje su izvođena testiranja atomske bombe 1945. godine.
 • Najstariji fosil komarca, koji je građom sličan današnjem komarcu, potječe iz razdoblja Krede i star je oko 80 milijuna godina.
Najviša službeno priznata temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosi 56,7 °C, a izmjerena je 10. 07. 1913. godine u Greenland Ranchu (Death Valley) u Kaliforniji
 • Izraz “pasje vrućine” nema veze sa psima, već sa zvijezdom Sirius (najsjajnija zvijezda u zviježđu “Veliki pas” (lat. Canis Major). Iako ga u današnje vrijeme viđamo na nebu u zimskim noćima, u antičko doba blistao je na nebu danju i to tijekom ljeta. Stari Rimljani i stari Grci Sirius su zvali “Pasja zvijezda”, a dane kada je izlazio na nebo zajedno sa Suncem (od kraja srpnja do otprilike sredine kolovoza) po njemu su nazvali “pasjim danima”.
 • Ljeto na planetu Uran traje 21 godinu.
 • U Australiji u lipnju počinje zima, a u rujnu proljeće.
 • Najviša službeno priznata temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosi 56,7 °C, a izmjerena je 10. 07. 1913. godine u Greenland Ranchu (Death Valley) u Kaliforniji. Hrvatski rekorder je grad Ploče gdje je 4. 08. 1981. godine izmjereno 42,8 °C.
 • Što je temperatura viša, cvrčci brže cvrče, pa su tako ljeti najbrži. A možete li i vi brzo, nekoliko puta za redom, izgovoriti: “cvrčci brzo cvrče”?
 • Godine 1905. u San Franciscu 11-godišnji dječak Frank Epperson je ostavio čašu s vodom, sodom u prahu i štapićem za miješanje na trijemu kuće. Te noći bile su niske temperature, pa se voda u čaši zamrznula. Tako je igrom slučaja započeta povijest sladoleda na štapiću. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button