Zanimljivosti i savjeti - 3. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Koliko tamne čokolade treba jesti za dulji život?

Ako volite tamnu čokoladu, vjerojatno ste čuli za znanstvena istraživanja koja sugeriraju da ona ima zdravstvene koristi, većinom kod poboljšanja zdravlja srca. To je dodatni razlog da opravdate svoju sklonost prema čokoladi, a sve u ime zdravlja i duljeg života

tamna cokolada zdravlje flavanol

Što stručnjaci zdravstvenog portala Verywellhealth.com kažu o toj tremi te koja je dnevna doza tamne čokolade najzdravija, saznajte u nastavku teksta.

Pozitivan utjecaj flavanola

Najveća korist od čokolade dolazi s najvišom koncentracijom kakaa koji sadrži flavanole (oblik flavonoida). Flavanoli djeluju kao antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale koji se stvaraju tijekom metabolizma stanica. Flavanoli također mogu smanjiti inzulinsku rezistenciju i učiniti krvne žile elastičnijima te time pripomoći kod smanjenja krvnog tlaka.

Budući da se flavanoli mogu uništiti tijekom obrade, neki stručnjaci preporučuju konzumaciju manje obrađene čokolade i zagovaraju označavanje proizvoda od kakaa tako što bi se navodila razina flavanola u njima.

Koliko nam čokolade dnevno treba za produljenje života?

Konzumiranje tamne čokolade, utvrdili smo, može imati zdravstvene prednosti. No, postavlja se pitanje koliko je dobro jesti ovu namirnicu, odnosno gdje je granica prije nego što prekomjerna konzumacija poništi pozitivne učinke?

Nije jednostavno pronaći točan odgovor na to pitanje, tj. odrediti gramažu koja bi bila preporučljiva. No, jedna znanstvena studija provedena na 20 000 ispitanika tijekom osam godina otkrila je da su oni koji su prosječno uzimali 6 grama čokolade dnevno imali 39% manji rizik od srčanog ili moždanog udara. Šest grama je zapravo vrlo mala količina čokolade, možda čak samo polovica običnog kvadrata tamne čokolade od 100 grama. I što je možda još zanimljivije, studija je uključivala konzumaciju i tamne i mliječne čokolade.

Koliko je često trebamo konzumirati?

Druge studije uglavnom su se bavile time koliko često trebamo jesti čokoladu, a ne količinom njenog unosa. Jedna meta-analiza iz 2011. godine uključila je pregled istraživanja na oko 114 000 ispitanika u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Rezultat je pokazao da postoji 37% manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, 31% manji rizik od dijabetesa te 29% manji rizik od moždanog udara kod osoba koje su najčešće konzumirale čokoladu (tj. više od dva puta tjedno). Ova meta-analiza provedena na Sveučilištu u Cambridgeu uključivala je čokoladu iz svih izvora (čokoladne pločice, napitke i grickalice) te nije pravila razliku između tamne i mliječne čokolade.

Ni puno, ni prečesto – idealna je mjera

Pa ipak, i pored korisnih učinaka koje nam različiti izvori čokolade pružaju, znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu upozoravaju da ne biste trebali previše konzumirati ove namirnice bogate energijom. Nasuprot njihovom istraživanju, neke novije znanstvene studije nisu otkrile utjecaj ove namirnice na mentalne i fizičke markere kvalitete života ispitanika u usporedbi s onima koji uopće ne jedu čokoladu. Stoga je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bismo doznali ima li tamna čokolada značajniji utjecaj na ljudsko zdravlje i dugovječnost pojedinaca.

tamna cokolada hrana za utjehu depresija

Slatke spoznaje: nove potvrde dobrobiti tamne čokolade

Ako u izolaciji žudite za slatkim, posegnite za tamnom čokoladom. „Hrana za utjehu“ ima potencijal ublažavanja nezadovoljstva, tuge ili...

SAZNAJTE VIŠE

Kako bilo, čini se da manja konzumacija tamne čokolade ipak može pomoći kod produženja životnog vijeka. No pritom pazite da unosite samo onoliko kalorija koliko vaš organizam može sagorjeti. I naravno, ne zamjenjujte druge zdrave namirnice s čokoladom, već brinite o uravnoteženoj i zdravoj prehrani.

Korišten izvor:

https://www.verywellhealth.com/how-much-dark-chocolate-should-i-eat-to-live-longer-2223572

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button