Odnosi i veze - 14. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Afrodizijaci pod povećalom znanstvenika: koji djeluju, a koji su legende?

Svake godine, posebno uoči Valentinova, postaju popularne teme o prirodnim pojačivačima seksualnog užitka. Pa ipak, o djelovanju mnogih od njih još nema znanstvenih dokaza

Afrodizijaci

Industrija „ljubavi“ cvjeta, pa su tako i naše e-mail adrese zatrpane neželjenim porukama o raznim afrodizijacima koji će ojačati libido i poboljšati izdržljivost, uglavnom u obliku dodataka prehrani sumnjivog podrijetla i bez odobrenja Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Nije suvišno ponovno naglasiti da je opasno upuštati se u takve kupnje putem interneta, o čemu se više puta pisalo i u našem časopisu i na portalu. No ljudi teško odolijevaju znatiželji – zanima ih djeluju li afrodizijaci i kako, postoje li znanstveni dokazi ili je riječ samo o privlačnim mitovima? Možda će i vas prijateljice, pa čak bake ili majke uvjeravati da svom suprugu svakako na stol stavite orahe ako želite da sljedeća noć bude strastvena.

Pretražujete li virtualni svijet, naići ćete na brojne popise o 5, 8, 10 prirodnih afrodizijaka koji dokazano djeluju. Iako se često opisi njihovih općenitih blagodati za zdravlje slažu s činjenicama, kad je riječ o utjecaju na libido, odnosno seksualnu želju, informacije najčešće nisu znanstveno utemeljene te su daleko od „dokazanog“.

Studije koje su uspoređivale seksualan život ljubitelja čokolade i onih koji ne uživaju u slatkome nisu pokazale nikakve razlike među njima

Jedna od rijetkih znanstvenih studija koja se ozbiljno pozabavila temom afrodizijaka i njihove učinkovitosti, s posebnim naglaskom na sigurnost, objavljena je 2015. godine u stručnom časopisu Sexual Medicine Reviews te je obuhvatila popularne proizvode na američkom tržištu, a koji se koriste radi povećanja seksualne želje, a njihov članak dostupan je u online bazi.

Američki znanstvenici dr. Elizabeth West i dr. Michael Krychman analizirali su otprilike 50 stručnih članaka koji su sadržavali rezultate različitih studija i kliničkih ispitivanja. Od niza raznih proizvoda i namirnica ističemo njih pet koji su poznati i kod nas te im se pripisuju afrodizijačka svojstva.

Čokolada

Znanstvenici su potpuno sigurno razočarali ljubitelje čokolade koji su se hvalili slatkom ljubavnom čarolijom. Naime, ne postoje definitivni dokazi o afrodizijačkim učincima čokolade. Ona doista sadrži komponente koje su povezane s višim razinama serotonina te se vjerovalo da je u tome tajna buđenja ljubavnog žara.

>> Otkrijte više: U današnje je vrijeme zbog načina života nedostatak seksualne želje češći nego što želimo i sami priznati. Klikom na link pročitajte savjete stručnjaka i saznajte kako vratiti strasti! <<

No studije koje su uspoređivale seksualan život ljubitelja čokolade i onih koji ne uživaju u slatkome nisu pokazale nikakve razlike među njima. Ipak, zahvaljujući antioksidansima u tamnoj čokoladi, srce će od umjerene konzumacije čokolade imati koristi.

Ginkgo biloba

U tradicionalnoj kineskoj medicini ekstrakt ginkga koristi se za liječenja bolesti kao što je depresija, ali i seksualne disfunkcije. Znanstvenici su pronašli rezultate jedne manje studije koji su doista pokazali znatno poboljšanje kod muškaraca i žena čiji su seksualni problemi bili povezani s uzimanjem vrste antidepresiva, odnosno selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina. Iako su rezultati tom prilikom bili obećavajući, sljedeća randomizirana kontrolirana studija koja je trebala potvrditi te nalaze ipak nije pokazala velike razlike. Drugim riječima, djelovanje ginkga kao afrodizijaka nije potvrđeno, ali nije ni odbačeno. No znanstvenici preporučuju oprez pri uzimanju jer ginkgo može povećati rizik od krvarenja.

Med

Dugo se vjerovalo da med može „osvježiti“ brak pa tako neki povijesni dokazi sugeriraju da izraz „medeni mjesec“ dolazi od starog običaja, odnosno od medovine koja bi se pila prvih mjesec dana braka. No dosad nije objavljena nijedna konkretna studija koja bi dokazala afrodizijačka svojstva meda. Znanstvenici su pritom upozorili na to da treba izbjegavati takozvani mad honey (ludi med) koji se uglavnom proizvodi u Turskoj te oglašava kao seksualni stimulans. Mad honey proizvodi se od posebne vrste nektara koji sadrži otrov grajanotoksin koji može povećati vaginalnu stimulaciju, no i izazvati zdravstvene tegobe uključujući srčane probleme.

Kamenice

Oštrige se vjerojatno najčešće navode kao prirodni afrodizijak zbog sadržaja cinka koji povećava proizvodnju testosterona. Kamenice sadrže i aminokiseline te serotonin za koje se također vjeruje da imaju važnu ulogu u seksualnom užitku. No američki su znanstvenici objavili da nema randomiziranih kontroliranih studija koje bi potvrdile to uvjerenje.

Iako su podaci još preliminarni, znanstvenici tvrde da biljka ginseng doista može poslužiti kao učinkovita pomoć u liječenju erektilne disfunkcije

Ginseng

Iako su podaci još preliminarni, znanstvenici tvrde da biljka ginseng doista može poslužiti kao učinkovita pomoć u liječenju erektilne disfunkcije. Pronašli su sedam dobro odrađenih studija koje su uspoređivale djelovanje ginsenga u odnosu na placebo te se pokazalo da je prilično učinkovit. Posebna vrsta poznata kao korejski crveni ginseng bila je uspješna u povećanju seksualne želje kod žena u menopauzi. No optimalna doza još nije poznata, a svakako ga ne bi smjele uzimati osobe oboljele od karcinoma osjetljivih na hormone (npr. karcinom dojke) zbog njegova utjecaja na estrogen.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button