Zdrava prehrana - 17. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Čokolada: Kako na zdrav način uživati u omiljenoj slastici

Poznato je da se pri konzumiranju čokolade u organizmu luči endorfin, takozvani hormon sreće

Istine i mitovi o čokoladi

Koliko god uživali u čokoladi, mnogi to čine s grižnjom savjesti jer je čokolada „dežurni krivac“ za debljanje, karijes, akne, ovisnost o slatkom… No, svaka hrana potiče debljanje ako se uzima u prekomjernim količinama, i svaka hrana može uzrokovati karijes bez sustavne higijene usne šupljine.

Dosadašnja znanstvena istraživanja nisu potvrdila izravnu povezanost čokolade i nastanka akni, a sporno je i pitanje izaziva li čokolada ovisnost. Doduše, osnovni sastojak čokolade – kakao – sadrži kofein i teobromin (sastojak koji djeluje slično kao kofein) te ananadamid (spoj koji u mozgu stimulira iste receptore za uživanje kao i marihuana) i feniletilamin (takozvanu molekulu ljubavi koja se u organizmu pojačano stvara pri zaljubljenosti), ali u malim količinama koje ne mogu djelovati poput opijata.

Poznato je da se pri konzumiranju čokolade u organizmu luči endorfin (takozvani hormon sreće koji daje osjećaj ugode i zadovoljstva), ali smatra se da ni to nije dovoljno da bi izazvalo euforiju. Vjerojatnije je da se neke osobe“navuku“ na čokoladu zbog kombinacije kakaa i šećera koja doista u mozgu može izazvati reakcije slične ovisnosti.

>>Za dijabetičare razdoblje blagdana predstavlja veliko iskušenje. Slastice i deserti su posvuda, a osim toga, božićni domjenci i druženja s kolegama testiraju vašu volju<<

Omiljena slastica drevnih naroda

Upravo bismo rafinirani šećer trebali izbjeći ako želimo u čokoladi uživati na zdrav način, kako su to prije više od pet tisuća godina činili drevni stanovnici Srednje i Južne Amerike – Olmeci, Maje i Asteci. Oni su od kakaa pripremali okrepljujuće nezaslađene napitke kojima bi eventualno dodali vaniliju ili čili.

Čisti, organski kakao doista jest superhrana jer sadrži polifenole i druge moćne antioksidanse koji djeluju protuupalno te štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Kakao obiluje i mineralima, ponajprije željezom, magnezijem, kalijem, fosforom, kalcijem…

Preferira se tamna čokolada

No, suvremene čokolade često su prepune šećera, masti i konzervansa, a pri industrijskim procesima obrade kakao gubi blagotvorna svojstva. Stoga birajte čokolade pripravljene od sirovina iz organskog uzgoja, s prirodnim sladilima i minimalnom količinom lecitina (biljnog stabilizatora koji se dodaje kako bi sastojci ostali povezani). Izbjegavajte čokolade u kojima se biljno ulje koristi kao zamjena za kakaov maslac jer je on puno kvalitetniji od ulja.

Što je veća količina kakaa, to je čokolada kvalitetnija, pa je tamna čokolada poželjnija od mliječne. Preporučeni udio kakaa je barem 60 posto ili više.

Vodite li računa o kalorijama ili ste pak alergični na neke namirnice, pripazite na dodatke čokoladi poput orašastih plodova, kandiranog voća, keksa, raznih kremastih punjenja…

Znanstveno je dokazano da čokolada povoljno djeluje na zdravlje samo ako je tamna i visokokvalitetna te ako se konzumira u umjerenim količinama – dvije do tri kockice dnevno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button