Dodaci prehrani - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

O njemu znamo sve i omiljen je – vitamin C

Vitamin C je jedan od najispitivanijih i najopisivanijih vitamina koji je vrlo važan za metabolizam

Vitamin C, čuvar zdravlja

On je neophodan i važan čimbenik u brojnim procesima u našem organizmu, a ako ga ne uzimamo dovoljno putem hrane, na tržištu se nudi u oblicima i dozama prilagođenima za djecu i odrasle.

Vitamin C je jedan od najispitivanijih i najopisivanijih vitamina koji je vrlo važan za metabolizam. To je bijela kristalna supstancija koja je topiva u vodi, a nalazi se u svježem voću i povrću. Raznoliko svježe voće i povrće najbolji su izvor vitamina C. Npr. šipak, crni ribiz, trešnja, plodovi citrusa (limun, naranča, mandarina), lisnato povrće, paprika, kupus, rajčica, krumpir

Preporuka je stručnjaka da sve vitamine, pa tako i vitamin C, treba nadoknaditi prehranom, odnosno prirodnim izvorima. Resorpcija i iskoristivost vitamina je puno bolja iz prirodnih izvora negoli iz suplemenata (sintetski dobivenih vitamina).

Preporuka je stručnjaka da sve vitamine, pa tako i vitamin C, treba nadoknaditi prehranom, odnosno prirodnim izvorima

Uloga vitamina C

 • Vitamin C je esencijalan nutrijent, potreban za sintezu kolagena. U fiziološkim uvjetima djeluje kao reducirajući agens koji štiti od slobodnih radikala. U organizmu sudjeluje u brojnim reakcijama kao koenzim.
 • Vrlo je učinkovit antioksidans, male količine vitamina C mogu zaštiti proteine, lipide i ugljikohidrate.
 • Može djelovati na smanjenje oksidacije kolesterola, procesa koji je ključan u procesu ateroskleroze, a posljedično i moždanog udara.
 • Moguće je preventivno djelovanje vitamina C na različite maligne bolesti. Većina istraživača danas to objašnjava sposobnošću vitamina C da kao antioksidans neutralizira slobodne radikale.

Kako se prepoznaje nedostatak?

Akutni nedostatak dovodi do skorbuta, manifestira se kroz oštećenje vezivnog tkiva, pucanje krvnih žila i umor. Nedovoljan unos vitamina C najčešće se javlja kod djece, alkoholičara i starijih ljudi.

Neki od simptoma koji upozoravaju na pomanjkanje vitamina C su:

 • krvarenje iz zubnog mesa,
 • suha koža,
 • sklonost infekcijama,
 • bolovi u mišićima i zglobovima.

>>Vitamini B skupine su esencijalni nutrijenti, topivi u vodi, s brojnim važnim zadaćama u ljudskom organizmu, od stvaranja energije, prijenosa živčanih impulsa, pa do zdravlja kože i kose.<<

Kada i zašto ga uzimati?

Preporučena je dnevna doza (RDA) za odraslu osobu 60 mg vitamina C na dan. U sprečavanju bolesti i liječenju određenih stanja potrebne su znatno veće doze. Neka od stanja kada je potrebna veća količina vitamina C su:

 • trudnoća i laktacija,
 • alkoholizam,
 • pušenje,
 • stres,
 • infekcije,
 • kod dugotrajne terapije nekim lijekovima (npr. kontraceptivi, tetraciklini, salicilati).

Smatra se da je vitamin C opravdano uzimati kod prehlade, upale zubnog mesa, zubnog karijesa. Mnogi znanstvenici preporučuju upotrebu velikih količina vitamina C u prevenciji za dug i zdrav život. Ovakva su razmišljanja podijelila stavove stručnjaka. Važno je imati na umu da velike količine vitamina C mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca. Višak vitamina C se iz organizma izlučuje urinom.

Interakcije

Ako uzimate neke od lijekova, važno je znati da neki od njih stupaju u interakciju s vitaminom C. Npr. oprez je potreban kod uzimanja antikoagulansa, salicilata, oralnih kontraceptiva, propranolola.

Jednako tako vitamin C utječe na laboratorijske pretrage: na pH urina, ometa određivanje glukoze u urinu, može biti povećana mokraćna kiselina i oksalati u urinu, može povisiti bilirubin u serumu… Stoga valja biti vrlo oprezan kod uzimanja vitamina C i imati na umu njegova moguća djelovanja te utjecaj na laboratorijske pretrage.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button