promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 29. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Pošalji gripu i prehladu na bolovanje!

U hladnijem razdoblju godine povećana je učestalost respiratornih infekcija. A njihove simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, začepljen nos, grlobolja ili kašalj možemo ublažiti pravilnom uporabom lijekova

Što je prehlada?*

Prehlada je vrlo blaga bolest koja nije praćena povišenom temperaturom, a klinički je karakterizirana hunjavicom i kihanjem, začepljenim nosom te osjećajem suhoće ždrijela.

Što je gripa?*

Gripa ili influenca je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Prenosi se kapljičnim putem prilikom kašljanja i kihanja te indirektnim kontaktom.

Uz to vas muči i kašalj?

Kašalj predstavlja automatski, prirodni refleks (bez čovjekove volje) koji pomaže da se iz dišnih puteva izbace sekret, razni iritansi, strane čestice i mikroorganizmi. Kašalj može biti kratkotrajan, akutan, ali i kroničan. Akutni kašalj (trajanje kraće od tri tjedna) je najčešće posljedica infekcije gornjeg respiratornog puta, uglavnom kod prehlade. Drugi najčešći uzroci akutnog kašlja su upala pluća, upale sinusa te alergijske reakcije. Kronični kašalj se najčešće javlja u pušača kao posljedica kroničnog bronhitisa.

Osnovna podjela kašlja je prema stvaranju sluzi, jer se i liječenje prema tome bitno razlikuje. Tako razlikujemo produktivni kašalj (vlažni, mokri kašalj) i neproduktivni (suhi nadražajni kašalj) prilikom kojeg ne dolazi do stvaranja sluzi.

Produktivni kašalj

Ako je kašalj produktivan, tj. ako dovodi do iskašljavanja, nije ga razborito suzbijati, nego valja olakšati izbacivanje sekreta, omekšavajući i razrjeđujući sluz. Iako se refleksom kašlja dišni putevi oslobađaju, ponekad je sluz toliko žilava da se ne može izbaciti, pa se koriste lijekovi ekspektoransi. Tu spadaju lijekovi sekretolitici, mukolitici i sekretomotorici, a osnovna im je karakteristika da potiču iskašljavanje bilo razrjeđivanjem, bilo mobiliziranjem sluzi. Kada se dišni putevi pročiste oslobađanjem sluzi, smanjit će se nadražaj na kašalj i olakšati disanje.

Suhi kašalj

Suhi kašalj, za razliku od produktivnog nema svoju temeljnu svrhu, a to je izbacivanja štetnih tvari iz dišnih puteva. Shodno tome on dovodi do iscrpljivanja bolesnika. Takav kašalj je tipičan za virusne dišne infekcije, poglavito gripu i prehladu. Učinkovito rješenje protiv suhog nadražajnog kašlja svakako su lijekovi antitusici. Njihov mehanizam djelovanja se zasniva na blokiranju samog refleksa. Jedan od takvih lijekova je i butamirat. Butamirat osim što koči sam refleks, djeluje i umjereno spazmolitički na mišiće bronha.

Na što treba paziti?

Slučajevi upornog kašlja (u trajanju duljem od sedam dana), praćeni pogoršavanjem općeg stanja ili iskašljavanjem krvi ili gustog zelenog/smeđeg sekreta, te praćenog visokom temperaturom svakako zahtijevaju liječnički pregled. Treba imati na umu da se razni mikroorganizmi (bakterije i virusi) šire sekretima, pa tako i kašljem, te da se u slučaju zaraznih bolesti praćenih kašljem obavezno primijene temeljne zaštitne mjere poput prekrivanja usta i nosa maramicom ili rukom te posljedičnim obvezatnim pranjem ruku.


 

Maxflu®  uz vas od prvog simptoma!

Maxflu-pakiranje

Maxflu® brzo i učinkovito djeluje na čak 6 simptoma:

  • temperatura
  • začepljen nos
  • bol u sinusima
  • glavobolja
  • grlobolja
  • bol u mišićima

Dolazi u obliku šumećih tableta za oralnu primjenu.

Muči vas kašalj?

Bisolex® (bromheksinklorid) učinkovito rješenje kod produktivnog, mokrog kašlja!

Dolazi u obliku oralnih kapi, tableta i sirupa za oralnu primjenu.

Supremin® (butamirat) učinkovito rješenje kod suhog kašlja!

Dolazi u obliku oralne otopine.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

* www.plivazdravlje.hr

 

pliva teva

Sponzorirani članak

Šifra: MAXF-HR-00007

Datum sastavljanja: rujan 2021.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button