Zanimljivosti i savjeti - 15. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Stručni tim javnozdravstvenog programa „PETICA – igrom do zdravlja“, Hrvatski liječnički zbor, www.petica.hr

Ovisnost o hrani – mit ili istina?

Danas se obilježava Europski dan borbe protiv pretilosti. Promišljanjem o tome kako se oduprijeti nakupljanju suvišnih kilograma, zanimljivo je dotaknuti se i teorije o hrani koja razvija ovisnost

Europski dan borbe protiv pretilosti ovisnost o hrani

Može li hrana izazvati ovisnost? Što znači biti ovisnik o hrani? Ova pitanja predmet su velikog zanimanja i rasprava među znanstvenicima posljednjih godina, a njima se je pozabavio i stručni tim programa PETICA – igrom do zdravlja.

Pretilost pogađa sve veći broj ljudi u svijetu, čime se povećava rizik za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tip 2 i određenih vrsta karcinoma.

Fizička kondicija ili tjelesna težina: što je važnije za naše zdravlje?

Također, pretilost je jedan od rizičnih čimbenika za razvoj sve učestalijeg metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom predstavlja skup metaboličkih poremećaja koji povećavaju rizik za bolesti srčano-žilnog sustava. Dijagnosticira se prisutnošću najmanje tri od pet sljedećih zdravstvenih stanja: abdominalna pretilost, povišeni krvni tlak, povišene vrijednosti lipida u krvi, niska razina HDL kolesterola te poremećen metabolizam glukoze.

S obzirom na to da navedena stanja predstavljaju javnozdravstveni problem, stručnjaci žele otkriti može li koncept ovisnosti o hrani pomoći u boljem razumijevanju i kvalitetnijem liječenju pretilosti i poremećaja hranjenja.

Namirnice koje izazivaju ovisnost

Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, rafinirane namirnice koje uključuju bijeli kruh, kekse, čips i slastice, sadrže tvari koje izazivaju ovisnost poput duhana i alkohola. Takve namirnice imaju visok udio jednostavnih šećera i zasićenih masti, a često im se dodaju sol i aditivi u količinama koje daleko premašuju one u prirodnim namirnicama poput voća, povrća i mesa.

Ljudi evolucijski žude za ugljikohidratima i mastima. Međutim, kako se sadržaj ugljikohidrata i masti u hrani povećava zbog postupaka prerade, takva hrana može postati sve primamljivija te dovodi do ovisnosti.

Mehanizam razvoja ovisnosti

Konzumacija prerađenih namirnica učinkovitija je u aktiviranju dijela živčanog sustava povezanog s nagrađivanjem u odnosu na minimalno prerađenu hranu, baš kao i tvari koje izazivaju ovisnost. Međutim, unatoč znanju o potencijalnim posljedicama na zdravlje, većina ljudi konzumira prekomjerne količine prerađene hrane. To dovodi do prekomjernog unosa energije i masti, što može rezultirati razvojem pretilosti.

U istraživanju Pedram i sur. (2013), ispitivala se povezanost ovisnosti o hrani i pretilosti u općoj populaciji. U istraživanju su sudjelovale ukupno 652 odrasle osobe iz opće populacije. Rezultati su pokazali kako je učestalost ovisnosti o hrani bila veća upravo kod pretilih osoba. Parametri koji određuju pretilost (indeks tjelesne mase i udio masnog tkiva) bili su značajno veći kod osoba ovisnih o hrani, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Nadalje, osobe ovisne o hrani unosile su više energije iz masti i proteina.

Može li nam pomoći razumijevanje ovisnosti o hrani?

Pojedini znanstvenici tvrde kako koncept ovisnosti o hrani nije doveo do razvoja novih i uspješnih tretmana za liječenje poremećaja hranjenja i pretilosti. Štoviše, smatraju kako takav koncept može odvratiti pozornost od utjecaja okolišnih čimbenika u borbi protiv pandemije pretilosti.

Prema njihovom mišljenju, brzi porast pretilosti odraz je dramatičnih promjena u okolišu. Primjerice, tijekom posljednjih nekoliko desetljeća razina tjelesne aktivnosti se smanjila, a sve više vremena provodimo sjedeći ispred ekrana. Duboke promjene u prehrambenoj industriji pridonijele su povećanju unosa energije jer se uglavnom proizvodi vrlo ukusna, jeftina i lako dostupna prerađena hrana.

Nadalje, napominju kako su samo kod manjeg broja pretilih osoba primijećeni simptomi ovisnosti o hrani. Zanimljivo je opažanje da se ovisnost o hrani u većoj stopi javlja kod bolesnika s anoreksijom. Ti rezultati opovrgavaju primjenu koncepta ovisnosti o hrani kod osoba s visokim indeksom tjelesne mase odnosno pretilih osoba.

debljina djeca koronavirus imunitet Hrvatski dan osvijestenosti o debljini

Debljina: pandemija modernog doba koja pogađa i djecu

Hrvatski dan osviještenosti o debljini 16. ožujka i nedavni Svjetski dan debljine povod je da se osvrnemo na najosjetljiviju...

SAZNAJTE VIŠE

Presuda znanstvenika

Iako konačan zaključak o ovoj temi još nije donesen, svi se znanstvenici slažu kako ovisnost u bilo kojem obliku predstavlja veliki problem. Mehanizmi koji se nalaze u podlozi ovisnosti o hrani doprinose razvoju poremećaja hranjenja i pretilosti, a prakse prehrambene industrije također značajno doprinose ovom fenomenu.

Gledajući u budućnost, stručnjaci ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja da bi se utvrdilo može li prerađena hrana zaista uzrokovati ovisnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button