Riječ farmaceuta - 13. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Postavljanje realnih ciljeva u liječenju debljine

Novo pomagalo za pretile osobe uz koje se postižu željeni rezultati, a bez izazivanja ozbiljnijih nuspojava trenutačno je u fazi ispitivanja

debljina, pretilost, pretile osobe, hidrogel

Suvremena strategija liječenja debljine ponajprije podrazumijeva promjenu životnih navika, ne privremeno ili kratkotrajno nego doživotno.

Povećana, odnosno prekomjerna tjelesna masa, a onda i pretilost smatra se jednom od najbrže galopirajućih bolesti današnjice. Temeljni uzrok razvoja pretilosti kod tako velikog broja osoba jest promjena socijalnih uvjeta – povećanje dostupnosti hrane i smanjenje metaboličke potrebe zbog smanjenja kretanja.

Da, više se ne govori o stanju, ne ističe se isključivo neumjerenost u hrani i nezdrav način života, ne okrivljuje se samo pacijenta, nego se danas govori o bolesti. Smatra se da je pretilost kronična bolest, što znači da se nikad ne izliječi, nego se bolest kontrolira mršavljenjem i gubitkom masnog tkiva.

Pretilost je povezana s razvojem drugih kroničnih bolesti, ponajprije dijabetesom tip 2, raznim oblicima hiperlipidemija (povećane razine masnoća u krvi), apnejom u snu (zastojem disanja), povišenim krvnim tlakom te ostalim kardiovaskularnim bolestima i razvojem masne jetre. Pretilost utječe i na mišićno-koštani sustav, ali i na psihičko zdravlje jer često uzrokuje osjećaj srama, krivnje, povlačenje od društva te probleme na poslu i u obitelji.

Ugodno popunjeni na neugodnim mjestima? Šalu na stranu, vrijeme je za dijetu

Liječenje debljine

Iako postoje lijekovi koji potiču gubitak masti, a time i mršavljenje, sami nisu pokazali neki naročiti uspjeh. Naime, s vremenom se pokazalo da ljudsko tijelo nadomješta izgubljenu mast i nerijetko se događa da pacijent privremeno izgubi masno tkivo, no nakon nekog vremena ono se vrati kao i potreba za prejedanjem ili odabirom pogrešnih namirnica.

Stoga danas više ne govorimo o stanju nego o bolesti. Suvremena strategija liječenja debljine ponajprije podrazumijeva promjenu životnih navika, ne privremeno ili kratkotrajno nego doživotno. Liječenje debljine ne uključuje samo uvođenje zdrave prehrane, pojma koji mnogi ne razumiju jer govorimo o uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani (što je dosta komplicirano), nego uključuje zaista poseban, rigorozan i težak režim prehrane.

Uz prehranu, ključna je tjelesna aktivnost koja će osigurati trošenje viška energije (kalorija) iz hrane i njezino pretvaranje u mišiće, a ne u mast. Prehrana i tjelesna aktivnost osnovni su preduvjeti za liječenje pretilosti, no gotovo jednako su važni smanjenje stresa, higijena spavanja (uspostava normalnog cirkadijalnog ritma), uvođenje terapije lijekovima, psihološka podrška, a ponekad i niz kirurških zahvata. Liječenje debljine ponekad je iznimno teško i zato također govorimo o bolesti.

Strategija liječenja debljine

Liječenje pretilog pacijenta uključuje i njegovu obitelj, dakle životne promjene koje utječu na život nekoliko osoba, što dodatno otežava cijelu situaciju, pa je liječenje pretilosti često neuspješno. Strategija liječenja debljine danas naglašava važnost postavljanja dostižnih ciljeva u liječenju koji trebaju biti postavljeni individualno.

Za jednog pacijenta to će značiti gubitak dvadesetak kilograma, a za drugog dobivanje samo dva kilograma godišnje, odnosno usporavanje povećanja tjelesne mase. 

Pravilno i zdravo mrsavljenje

Pravilno i zdravo mršavljenje

Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Za mršavljenje s dugoročnim uspjehom pretile osobe moraju imati dobru...

SAZNAJTE VIŠE

Strategije liječenja su stoga usmjerene upravo na pomoć pacijentu u restrikciji unosa hrane kao prvom koraku u liječenju te predstavljaju metode sprečavanje osjećaja gladi i potrebe za prejedanjem, odnosno smanjenje fiziološke potrebe nepotrebnog jedenja. U težim slučajevima nerijetko se koristi barijatrijska kirurgija, odnosno različite kirurške tehnike smanjenja želuca radi smanjenja količine hrane koju pacijent može primiti. No to su kirurški zahvati koji nose druge zdravstvene rizike pa se pokušavaju pronaći novi modeli.

Klinički pokusi i hidrogel

U Americi je nedavno odobrena posljednja faza kliničkog pokusa kapsule koja sadrži hidrogel, supstanciju koja nije lijek i ne resorbira se u organizam nego u želucu bubri, odnosno ispunjava ga i daje raniji osjećaj sitosti.

U dosadašnjim ispitivanjima taj je hidrogel pokazao željeni učinak u smanjivanju tjelesne mase bez izazivanja ozbiljnih nuspojava. Iako njegovom primjenom gubitak tjelesne mase nije golem, dostatan je upravo kao pomoć u postizanju realnih ciljeva koji pomažu pacijentu da lakše prihvati i provodi cjeloživotnu promjenu načina života kao jedinu strategiju liječenja debljine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button