Dijeta i mršavljenje - 13. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Ne mučite um i tijelo! Dijeta vam je tortura? Naučite mršavjeti bez muke

Brojne dijete proglašene su savršenima za skidanje suvišnih kilograma, no često su samo naizgled učinkovite. Osobito su kontraproduktivne dijete koje obećavaju spektakularne rezultate pomoću drastičnog smanjenja unosa hrane

dijeta

Pojedine dijete idu čak do potpunog izbacivanja određenih vrsta namirnica (npr. ugljikohidrata ili masti) te uzimanja “čarobnih” čajeva i sličnih pripravaka koji navodno ubrzavaju “sagorijevanje” masnoća.

Takvi brzopotezni postupci vrlo su stresni za organizam, pa se on nastoji oduprijeti – upravo zato nakon naglog mršavljenja često slijedi naglo povećanje tjelesne težine. Sve to može izazvati ozbiljne poremećaje u metabolizmu, a time i radu svih organa.

Mršavljenje treba biti slobodan izbor. Jednako je važno shvatiti da je mršavljenje trajan proces promjene odnosa prema sebi i promjene životnog stila

Dijeta je napor i za psihu

Teško je provoditi dijetu i zato što je to psihički naporno – zbog prehrambenih odricanja i trpljenja, mnogi osjećaju pad energije, nervozu i tjeskobu. Zajedno s tijelom i um se prirodno opire napadu i prinudi, pa nemojte koristiti izraze poput moram, zapovijed, istjerivanje, rat protiv kilograma… Također ne valja govoriti sebi da izgledate grozno jer će vam se inače ta poruka učvrstiti u podsvijesti.

Ponajprije treba shvatiti da mršavljenje podrazumijeva mnogo više od toga da budete “na dijeti”. Debljina je vrlo rijetko posljedica isključivo pogrešne prehrane, a mnogo češće javlja se zbog pogrešne predodžbe o hrani i manjka tjelesne aktivnosti. Stoga mršavljenje ne zahtijeva gladovanje, nego temeljitu promjenu načina života koja se treba provoditi postupno, kako bi se organizam priviknuo bez “šokova”.

Pritom cilj nije tjelesna težina koju je netko zamislio da mora imati, nego težina koja je organizmu prirodno određena da bude zdrav. To je vrlo individualno – primjerice, ako su dvije osobe jednake visine, to ne znači da moraju biti i jednake težine. Upravo zato važno je savjetovati se s liječnicima, nutricionistima i kineziolozima, kako biste jeli i vježbali baš kako vama najbolje odgovara.

Mršavljenje je trajan proces

Za regulaciju tjelesne težine već ste puno učinili ako izbjegavate industrijski proizvedenu hranu, a jedete  što više prirodnih, neprerađenih namirnica, te ako imate redovite obroke i svakodnevno se krećete barem jedan sat. Naime, mršavljenje bez tjelesne aktivnosti prije svega potiče gubitak dragocjene mišićne mase, a ne masnog tkiva. Vježbanje smanjuje osjećaj gladi i dulje održava osjećaj sitosti, pa je izvrsno za bolju regulaciju teka.

>>Dijete koje obećavaju mršavljenje i gubitak nekoliko kilograma tjedno mogu biti privlačne, ali i vrlo štetne za vaše zdravlje, a u konačnici i neučinkovite<<

U mršavljenju puno mogu pomoći i psiholozi jer često je bit problema u pogrešnom odnosu prema hrani kao emocionalnom osloncu. Možete potaknuti tijelo da se “prisjeti” optimalnih količina hrane koje su mu potrebne tako da najprije osvijestite sve aspekte prekomjerne težine (zašto ste takvi, kako je to počelo, što vas je na to potaknulo…) i spoznate svoje potrebe. Zapitajte se zašto želite smršavjeti – zbog sebe ili zbog drugih? Mršavljenje treba biti slobodan izbor. Jednako je važno shvatiti da je mršavljenje trajan proces promjene odnosa prema sebi i promjene životnog stila.

Hrana se često uzima usput, gledajući televiziju, razgovarajući, hodajući, ni ne znajući što smo pojeli. Uz pomoć stručnjaka možete naučiti jesti svjesno, kako biste lakše raspoznavali prirodne signale gladi i sitosti. Mijenjajte se postupno, korak po korak, kako biste bez prevelikog napora mogli ostvarivati ciljeve – gubitak od samo pet posto prekomjerne tjelesne težine već je veliki dobitak za zdravlje! Puno je lakše mršavjeti ako dovoljno spavate i boravite u dobro organiziranoj okolini. Naime, životni prostor koji je neuredan i prekrcan stvarima, često je znak “gomilanja” nerazriješenih emocija, a time i kilograma. Da biste se oslobodili suvišnog “tereta”, rasteretite i prostor u kojemu živite.  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button