Dječje zdravlje - 16. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Debljina: pandemija modernog doba koja pogađa i djecu

Obilježavanje Hrvatskog dana osviještenosti o debljini 16. ožujka te nedavno obilježavanje Svjetskog dana debljine povod je da se osvrnemo na najosjetljiviju skupinu – djecu

debljina djeca koronavirus imunitet Hrvatski dan osvijestenosti o debljini

Početkom ožujka održan je već tradicionalni, četvrti po redu, stručni simpozij „Croatian Obesity Forum“ u organizaciji programa PETICA – igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora i Agencije za odgoj i obrazovanje. Tema ovogodišnjeg Foruma bila je debljina i imunosni sustav u djece, a nova znanstvena saznanja i iskustva iz prakse na tu temu iznijeli su vodeći stručnjaci iz područja epidemiologije, pedijatrije, imunologije, kineziologije i nutricionizma.

Što učiniti ako posumnjate na infekciju koronavirusom kod vašeg djeteta

Debljina, ova pandemija modernog doba o kojoj je potrebno dodatno podizati svijest, prisutna je u 38 milijuna djece diljem svijeta prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije. Upravo zato je naglasak ovogodišnjeg Foruma bio na uskoj povezanosti prekomjerne tjelesne mase i debljine te smanjene funkcije imunosnog sustava u djece. U svijetlu još jedne pandemije, i to one koronavirusne, saznanja upravo na ovu temu izazvala su veliki interes. Dokaz tomu je činjenica da je Forum, u svom virtualnom formatu, privukao interes od preko 700 prosvjetnih radnika, liječnika, ljekarnika, ostalih zdravstvenih djelatnika te ostale opće populacije.

Sedam godina edukacije školaraca

Početak dvosatnog webinara započeo je pozdravom predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željka Krznarića, dr. med., koji je istaknuo važnost provedbe javnozdravstvenih programa kojima se naglašava nužnost pravovremene prevencije debljine. Hrvatski liječnički zbor provodi već sedmu godinu za redom program PETICA-igrom do zdravlja u 24 zagrebačke osnovne škole čime educira 1.700 učenika nižih razreda te njihove roditelje o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za zdravlje. U programu je do sada sudjelovalo preko 12.000 dionika, a provedeno je više od 3.100 predavanja i radionica.

Važnost ovakvog programa dodatno naglašava i činjenica da 31% dječaka i 20% djevojčica imaju prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu već u dobi od 11 godina prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pretilost i COVID-19

Kako su lošije životne navike te sjedilački način života čimbenici rizika za pojavu debljine, a onda posljedično i drugih pratećih bolesti koje pridonose i smanjenoj funkciji imunosnog sustava, istaknula je pedijatrica dr. sc. Katja Dumić Kubat, dr. med. iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Također, upozorila je da se u djece  najčešće radi o tzv. primarnoj ili konstitucijskoj pretilosti koja nastaje kao rezultat kroničnog nesrazmjera između kalorijskog unosa i potrošnje, a klinički se očituje kao nakupljanje masnog tkiva.

Napomenula je kako će većina pretile djece postati jednog dana pretile odrasle osobe. Pedijatrica Dumić Kubat naglasila je kako su komplikacije pretilosti u dječjoj dobi mnoge te kako ih je moguće spriječiti uz pomoć timskog pristupa problemu s naglaskom na primarnu prevenciju ili pak liječenje koje je multidisciplinarno, usmjereno na cijelu obitelj i što ranije započeto. U sklopu predavanja dr.sc. Dumić Kubat istaknula je kako je prema istraživanjima upravo 22% djece koje je hospitalizirano zbog infekcije COVID-19 bilo pretilo. Također, prikazani su i podaci jednog američkog istraživanja koji ukazuju na to da su teški oblici infekcije COVID-19 prisutni upravo u one djece koja su pretila i to u njih čak 67%. 

Zavrtite zdravi film

U sklopu Croatian Obesity Foruma imali smo priliku poslušati i doc. dr. sc. Sanju Šalaj s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je upozorila na važnost redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje djece i odraslih upravo zbog protuupalnog djelovanja vježbanja, no istaknula je kako bismo “zaradili” takav povoljan učinak tjelesne aktivnost na zdravlje moramo biti redovito i kontinuirano aktivni.

Osim predstavljanja kontinuiranog rada programa PETICA – igrom do zdravlja, prikazan je i program Vrtim zdravi film usmjeren na učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Dr.sc. Dijana Mayer Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prikazala je rezultate programa na razini Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije.

metabolicki sindrom kod djece

Epidemija debljine među djecom: kako spriječiti metabolički sindrom

Metabolički sindrom kod djece potrebno je otkriti što prije zbog smanjenja obolijevanja i smrtnosti u odrasloj dobi. Prevencija je...

SAZNAJTE VIŠE

Također, dodatno je ukazala na trendove koji pogoduju razvoju debljine poput nedovoljne zastupljenosti povrća u prehrani, povećani unos gaziranih i slatkih pića, nedovoljna razina tjelesne aktivnosti i povećani udio vremena provedenim pred ekranima. 

Posebnu zahvalu organizacijski tim Croatian Obesity Foruma upućuje svim predavačima, aktivnim i pasivnim sudionicima simpozija koji su prepoznali važnost prevencije pretilosti koja je podloga za razvoj drugih ozbiljnih, pratećih bolesti kako u odraslih tako i u djece.

Na stranici programa PETICA – igrom do zdravlja možete pogledati video zapise pojedinačnih predavanja, a donosimo vam i video zapis cijelog webinara.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button