Probava - 16. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pogledajte video: činjenice koje treba znati o celijakiji

Danas obilježavamo Međunarodni dan celijakije, doživotne autoimune bolesti od koje boluje jedna od 100 osoba. Međutim, kod mnogih oboljelih i dalje ostaje neprepoznata.

celijakija simptomi-bezglutenska prehrana

Svake godine u svibnju medijski prostor posvećuje se celijakiji, doživotnoj autoimunoj bolesti probavnog sustava, a kod koje postoji genetska predispozicija.

Uzrok bolesti krije se u trajnoj nepodnošljivosti glutena, odnosno proteina kojeg nalazimo u pšenici, ječmu, raži te eventualno u zobi. Oboljeli pritom podnose ostale žitarice, rižu i kukuruz. Zbog ograničene tolerancije na gluten, tijelo stvara antitijela koja napadaju molekule glutena te tako dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva i uništenja crijevnih resica, a apsorpcija hranjivih tvari je otežana i smanjena.

Simptomi, odnosno kliničke manifestacije celijakije jako se razlikuju i nije sasvim jasno zašto. Mogu ovisiti o dobi, o imunološkom statusu osobe, količini i vremenskoj izloženosti organizma glutenu, kao i o stanju gastrointestinalnog trakta. Mogu biti raznoliki, a ne mora ih uopće ni biti.

Celijakija, preosjetljivost i alergija na gluten – kako ih razlikovati?

Većina oboljelih bez simptoma

Nažalost, većina osoba nema simptome; serološki testovi su pozitivni, sluznica tankog crijeva je oštećena, a sve bez nutritivne deficijencije.

Jedini lijek za celijakiju je provođenje striktne doživotne bezglutenske dijete, što znači da iz prehrane treba izostaviti sve što sadrži gluten i u tragovima. Gluten je, kao što je spomenuto, bjelančevina koju nalazimo u pšenici, raži i ječmu te svim proizvodima koji ih sadrže.

Činjenica da je bezglutenska prehrana doživotna i da se mora striktno provoditi, čini je iznimno zahtjevnom i teškom, što značajno utječe na kvalitetu života ne samo oboljele osobe, nego i cijele obitelji, pogotovo kada je dijagnoza postavljena djetetu.

Komplikacije neliječene celijakije

No, provođenjem bezglutenske prehrane nestaju simptomi bolesti, kao i rizici za razvoj komplikacija. Naime, neliječena celijakija dovodi do brojnih negativnih posljedica na zdravlje i razvoja nemalignih, ali i malignih komplikacija. One se mogu očitovati u obliku:

  • anemije,
  • osteoporoze,
  • poremećaja rada gušterače,
  • smanjenja plodnosti,
  • glutenske ataksije,
  • epilepsije,
  • upale srčanog mišića ili
  • psihijatrijskih poremećaja.

Dermatitis herpetiformis je pak kožna manifestacija celijakije.

Važnost obilježavanja Međunarodnog dana celijakije

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana celijakije jest da se barem na jedan dan skrene pozornost na celijakiju kako bi se povećala svjesnost i potreba za bržim prepoznavanjem simptoma, pomaganjem onima koji se bore s njima i postavljanjem dijagnoze.

bezglutenska brasna za oboljele od celijakije

Vodič kroz bezglutenska brašna za oboljele od celijakije

Osim gotovih mješavina brašna za kruh koja se mogu dobiti na recept, postoji velik broj drugih vrsta brašna bez...

SAZNAJTE VIŠE

Nužno je i da jedini lijek, dakle bezglutenska prehrana, bude lakše dostupna i u smislu cijene i u smislu jednoznačnog i točnog označavanja alergena glutena na deklaracijama proizvoda.

Od 2020. godine su udruga Celivita – život s celijakijom i Klinika za dječje bolesti Zagreb partneri na međunarodnom projektu CD SKILLS  koji ima za cilj poboljšanje upravljanja celijakijom u zemljama Podunavlja podizanjem svijesti, poboljšanjem znanja i razvojem boljih vještina. U okviru ovog projekta snimljen je i kratki edukativni video kojeg svakako preporučujemo pogledati.

Korišteni izvori: HZJZ, Celivita – život s celijakijom, Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button