Probava - 6. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dijagnosticirana vam je celijakija? Evo kako se pripremiti za gluten-free kuhinju

Ljudi koji boluju od celijakije znaju da bezglutenski način prehrane zahtijeva malo više discipline. No, uz 6 jednostavnih koraka, vaš prijelaz na gluten-free kuhinju može biti lakši nego što mislite

gluten-free kuhinja

Ako vam je dijagnosticirana celijakija ili imate intoleranciju na gluten, sigurno znate koliko može biti  zahtjevan režim bezglutenske prehrane. U tom slučaju ne samo da morate brinuti o sastojcima u namirnicama i potencijalnoj kroskontaminaciji kada vam drugi pripremaju obrok, nego morate biti i na oprezu da se ne bi sami slučajno „glutenizirali” pripremajući hranu.

Savjete o tome kako se pripremiti za gluten-free kuhinju, donosi nam specijalizirana zdravstvena web stranica Beyondceliac.org.

Međunarodni dan celijakije: Javnozdravstveni problem o kojem ne treba šutjeti

Prvi korak: Pripremite post-it ceduljice i flomaster za označavanje namirnica   

Suzy Schurr, pacijentica oboljela od celijakije i savjetnica za prehranu, ističe: „Jedna od prvih stvari koje sam napravila nakon što su mi dijagnosticirali celijakiju jest da sam si nabavila flomaster. Uz post-it ceduljice to će biti vaša prva linija obrane od kroskontaminacije namirnica u vašem domu. Neke namirnice mogu „privući“ zalutale mrvice hrane s noža ili žlice (npr. namazi), tako da ćete trebati označiti one koje moraju ostati gluten-free. Ja sam posebno označila svoje staklenke s maslacem od badema, želeom, majonezom i običnim maslacem.”

Drugi korak: nabavite toster koji će služiti samo za bezglutenski kruh i vafle

Ako živite u obitelji i imate jedan toster za sebe, a drugi za ostale članove kućanstva, vaša je odluka gdje ćete držati vaš toster. U domu Suzy Schurr njena su djeca već velika, pa shvaćaju majčine potrebe za posebnim tosterom tako da ne dolazi do zabune ili korištenja krivog uređaja. U njenom domu tosteri su čak blizu jedan drugoga.

No, ako su vaša djeca mala, najbolje je da svoj toster nakon uporabe spremite u kuhinjski ormarić kako bi im bio izvan dosega.

Treći korak: držite vaše zdrave grickalice vidljivima u posebnim staklenkama

Neke obitelji imaju posudice ili ladice u kojima se nalaze raznorazne grickalice. Među tim grickalicama može biti onih koje sadrže gluten, a može biti i bezglutenskih, tako da vrećica s orasima može ležati do, primjerice, štapića ili krekera.

Bolje je rješenje da u vašem domu instalirate posebne staklenke sa zdravim bezglutenskim grickalicama koje će uvijek biti vidljive vama i članovima vaše obitelji. Držite u njima orašaste plodove, sjemenke, sušeno voće ili bezglutenske krekere. Orašasti plodovi i suho voće odličan su izvor energije za cijelu obitelj. A ako bezglutenske krekere namažete humusom i iskombinirate ih s kriškom jabuke, uživat ćete s obitelji u ukusnom i zdravom snacku.

Četvrti korak: označite staklenke s bezglutenskim žitaricama

Ispunite staklenke vašim omiljenim bezglutenskim žitaricama i označite ih flomasterom i post-it ceduljicama. Tako ćete uvijek znati gdje vam je kvinoja ili smeđa riža. Podsjećamo vas da uvijek isperete žitarice prije kuhanja kako biste uklonili prašinu ili kamenčiće. Kod korištenja kvinoje upozoravamo da kvinoja ima gorak vanjski sloj koji sadrži saponin te je važno da je dobro isperete vodom. Kvinoja je k tome odličan izvor proteina i super se slaže sa sotiranim povrćem ili povrćem na pari. Smeđa riža, s druge strane, postaje dobar proteinski obrok kada je kombinirate s grahom ili lećom.

Napravite i svoj miks za bezglutensko brašno te ga spremite u veliku staklenku i označite kako biste ga razlikovali od drugih.

Peti korak: namirnice u hladnjaku

Upotrebljavate li kečap ili senf, držite ih u hladnjaku. Koristite pakiranja s plastičnim bočicama čiji se sadržaj može istiskati. Tako je manja vjerojatnost da će pri korištenju kečapa ili senfa doći do kroskontaminacije. Namirnice koje ste specijalno za vas pohranili u staklenke u hladnjaku označite vašim imenom kako djeca ne bi vaš maslac zagrabila žlicom ili nožem s mrvicama koje sadrže gluten. Mališani će tako uvijek znati koja je hrana koju jedete samo vi.

Šesti korak: održavajte kuhinjske plohe čistima

Ovaj korak neka vam prijeđe u naviku. Očistite kuhinjske plohe vodom i deterdžentom za suđe prije pripremanja hrane. Tako ćete se zaštititi od klica, ali i moguće kroskontaminacije mrvicama koje bi mogle slučajno zaostati na plohama.

celijakija, kruh, bezglutenska prehrana

Celijakija: Jedina sigurna terapija je bezglutenska prehrana

Istraživanja pokazuju da se kod 70% pacijenata unutar dva tjedna od početka bezglutenske dijete bilježi poboljšanje simptoma. Celijakija je...

SAZNAJTE VIŠE

Nije teško, zar ne? Nadamo se da će vam ovih 6 jednostavnih koraka biti od pomoći ako vi ili neki od članova vaše obitelj morate prijeći na bezglutenski režim prehrane. Neka vam ovi koraci budu stalni podsjetnik na to koliko je važno gluten-free namirnice držati odijeljenima od onih koje sadrže gluten.

Bezglutenski način prehrane možda zahtijeva malo više discipline, no uz zdrave namirnice i zanimljive recepte, svakako može biti i ukusan.

Izvor:   https://www.beyondceliac.org/keeping-a-safe-gluten-free-kitchen/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button