Ljekovito bilje - 17. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Grmolika ljepotica Mediterana: Opojna, sveta i mirisna mirta

Bijeli cvjetovi grmolike ljepotice Mediterana već stoljećima mirisom osvajaju ljudska srca budeći najdublje i najpobožnije osjećaje, a ulje mirte poznato je po ljekovitosti

mirta, ulje, ljekovitost, ljepotica Mediterana

Biljka latinskog naziva Myrtus communis L. iz porodice Myrtaceae, kod nas poznata jednostavno kao mirta, potječe iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka. Danas je kultivirana te se proširila diljem Sredozemlja, a u našoj je zemlji prirodno rasprostranjena na području Dalmacije. Riječ je o povijesnoj biljci koju su ljudi koristili još u doba prije Krista kao lijek za probavne i dišne tegobe.

Njezin opis može se naći i u Bibliji, gdje su je koristili na vjenčanjima kao ukras, dodavali u vina, a ne treba zaboraviti da je jedan od sveta tri kralja malom Isusu darovao upravo mirtu, simbol pomirenja, opraštanja i Božje milosti. I danas zauzima posebno mjesto u judaizmu gdje se koristi tijekom Blagdana sjenica.

Mirisnu mirtu općenito možemo pratiti u povijesti raznih kultura pa je tako zabilježena i njezina upotreba u starovjekovnoj kozmetici, odnosno u tonicima za lice. Danas se ulje ove biljke koristi u kozmetičkoj industriji.

Dvije vrste ulja

Mirta je grmolika biljka koja ponekad izraste u manje drvo. Kora je crvenosmeđe boje, ima male zašiljene listiće, bijele cvjetove te mali tamni plod (bob). Njezini su plodovi jestivi, a sadrže eterična ulja, limunsku i jabučnu kiselinu, šećer, smole i trijeslovine. U listovima nalazimo visoku koncentraciju vitamina C.

Eterično ulje mirte prekrasnog je mirisa. Ulja se međusobno razlikuju po sastavu koji prije svega ovisi o mjestu rasta same biljke. Esencijalno ulje mirte dobiva se destilacijom listova vodenom parom, a postoje dva glavna kemotipa mirte – 1,8-cineol i mirtenil-acetat. Zanimljivo je da od iste biljke imamo dva različita kemotipa ulja, a koja imaju različitu namjenu pa je stoga potreban oprez pri kupnji ulja.

Saveznik protiv zimskih virusa

Kemotip 1,8-cineol sadrži monoterpene, seskviterpene, okside, tragove aldehida i laktona. On je snažan ekspektorans, odnosno potiče iskašljavanje, stimulira rad štitnjače i jajnika te djeluje na rad prostate, stimulira funkciju kože i lagano umiruje. Ovo je ulje pogodnije za liječenje dišnih tegoba kod djece u odnosu na ulja eukaliptusa. Takvi pripravci za djecu dolaze u obliku masti za inhalaciju.

Ulje mirte možemo koristiti kod bronhitisa, sinusitisa, kašlja, nesanice, upale prostate, za njegu suhe i ispucane kože, ali i za kožu sklonu aknama. Pogodno je za korištenje u difuzerima (raspršivačima) za prostor, a posebice se preporučuje u zimskom razdoblju kada vladaju virusne infekcije.

Kemotip mirtenil-acetat sadrži tragove monoterpena, 20% estera mirtenil-acetata te 45% oksida 1,8 cineola, a koristi se kod proširenih vena te hemoroida.

Ljekovito začinsko bilje koje možete zasaditi na balkonu

U gradovima je malo onih koji imaju okućnicu na kojoj mogu organizirati svoj vrt. Pa ipak, i balkon može...

SAZNAJTE VIŠE

Mirta je prijateljica kože

Svakako treba spomenuti i hidrolat mirte. Hidrolati se često nazivaju cvjetnom vodicom, a dobivaju se kao nusprodukt destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se mogu koristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe.

Hidrolat mirte iznimno je ugodnog mirisa, po svježe zdrobljenim listovima i cvjetovima ove biljke, potiče cirkulaciju i obnovu kože te lagano smiruje upale i osvježava kožu. Možemo ga koristiti za masnu i mješovitu kožu, no vrlo je blag pa ga mogu koristiti i osobe osjetljive kože. Kao što postoje dva kemotipa eteričnog ulja mirte, cineol i mirtenil-acetat, tako postoje i dva kemotipa hidrolata. U kozmetici je vredniji i mirisom ugodniji upravo hidrolat mirte kemotip cineol.

Dokazano djelovanje mirte

Mnogim kliničkim ispitivanjima dokazano je povoljno djelovanje ulja mirte na zdravlje – potvrđeno je antibakterijsko djelovanje, antioksidativni učinak, kao i hepatoprotektivni te analgetski učinak. Mehanizam djelovanja eteričnog ulja mirte također je dvojak – djeluje protiv patogenih mikroorganizama, ali i protuupalno.

U davno doba mirta se koristila i za izradu pudera za bebe koji se izrađivao od njezinih fino mljevenih listića, a zbog svojih blagotvornih učinaka danas se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima, od šampona protiv prhuti do raznih tonika i krema za lice.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama