Ljekovito bilje - 20. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Upoznajte gorke tvari koje su spas za bolju probavu

Istraživanja dokazuju djelotvornost gorkih tvari kod poticanja i jačanja imunološkog sustava te kroničnog umora

artičoke - gorke tvari za bolju probavu

Te tvari (amarum) općenito povoljno utječu na probavni trakt, a osim toga, poboljšavaju resorpciju vitamina i minerala u tragovima, sprečavaju acidozu tijela, štite jetra i žučni mjehur.

Gorke tvari pomažu kod bolova i žarenja u gornjem dijelu trbuha, nadutosti, žgaravice, mučnine, opstipacije, slabog stvaranja žuči. Osim što stimuliraju proizvodnju probavnih sokova, potiču i djelotvornu probavu, sprečavaju probavne poremećaje, poboljšavaju resorpciju vitamina i minerala u tragovima, sprečavaju acidozu tijela, štite jetra i žučni mjehur. Istraživanja dokazuju djelotvornost gorkih tvari kod poticanja i jačanja imunološkog sustava te kroničnog umora.

Biljke koje sadrže gorke tvari su: artičoka, pelin, maslačak, stolisnik, gorka naranča.

Upoznajte ljekovita svojstva pelina za smirenje želučanih, jetrenih i žučnih tegoba

Artičoka

Tek se u 17 st. počela uzgajati kao povrće, a tada je otkrivena i ljekovitost njezinih listova pri jetrenim i žučnim bolestima.

Sastojci: U listovima se nalaze seskviterpenske gorke tvari 4%; suha droga sadrži razne derivate cimetne kiseline 1,4%, a najvažniji je cinarin – gorka tvar. U drogi se nalaze i flavonoidi.

Djelovanje: Najsnažnije djeluju vodene iscrpine iz osušene droge. Standardizirana vodena iscrpina smanjuje sintezu kolesterola u jetrima i djeluje snažno antioksidativno.

Smanjuje oksidaciju lipoproteina tako da djeluje protiv ovapnjenja krvnih žila. Ima hepatoprotektivni učinak. Povećava proizvodnju žuči, poboljšava rad probavnih organa, ima antidispeptični učinak kod raznih probavnih poremećaja, nastanka plinova i trbušnih bolesti s grčevima. Ima regulacijski utjecaj na stvaranje lipida i smanjivanje ukupne količine kolesterola i triglicerida u krvi. Može se koristiti kod djece i trudnica.

Neželjena djelovanja: Kod preporučene uporabe nema štetnih djelovanja. Kod svih indikacija valja se posavjetovati s liječnikom.

Stolisnik

Stolisnik ubrajamo među najstarije poznate ljekovite biljke. U djelu De materia medica grčki liječnik Dioskorid opisao je njegovu ljekovitost, osobito kod krvarenja i zacjeljivanja rana.

Sastav: 0,2-1% eterično ulje, flavonoidi, treslovine, salicilna kiselina, glikoproteini.

Djelovanje: Stolisnik djeluje slično kao kamilica: koleretički, baktericidno, spazmolitički, kao adstrigens. Pomaže kod dispepsije i kod nedovoljno izraženog apetita, grčevitih smetnji želuca i crijeva, menstruacijskih tegoba i krvarenja. Katkada se koristi kao diuretik kod visokog tlaka.

Neželjena djelovanja: Kod ljudi s alergijama na glavočike stolisnik može uzrokovati travni dermatitis s upalnim promjenama na koži.

Pelin

Pelin se još od davnine smatra lijekom kod želučanih, jetrenih i žučnih tegoba. U našoj narodnoj medicini pelin se smatra svestrano učinkovitom biljkom.

Gavez

Gavez – biljka koja od davnina liječi rane i kosti

Gavez (Symphytum officinale L.) je razgranjena biljka prekrivena oštrim dlakama, visoka do 120 cm. To je korovska biljka koja...

SAZNAJTE VIŠE

Sastav: 0,2-1,5 % eteričnog ulja (kamazulen, tujon, tujolo), gorke tvari (absintin), flavonoidi, smole, treslovine i mnogo kalija.

Djelovanje: Pelin je tipična droga kod koje djeluju gorke tvari i eterično ulje (amarum aromaticum). U narodnoj medicini koristi se kod loših želučanih funkcija, loše probave i želučanih tegoba. Koristi se kod slabog teka, probavnih tegoba, potiče djelovanje žuči. Smatra se sredstvom koje poboljšava rad hormonalnih žlijezda. Koristi se i kod gojaznosti, dijabetesa i reume.

Nežaljena djelovanja: Kod niske doze ne očekuju se neželjena djelovanja. Uvijek se pije samo kraće vrijeme. Za pripremu alkoholnih pića upotreba pelina je zabranjena. Pelin nikad ne koristimo za vrijeme trudnoće i dojenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button