Dodaci prehrani - 28. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Šeila Balić Svalina

Pelin za smirenje želučanih, jetrenih i žučnih tegoba

Ekstrakt od pelina potiče apetit, služi za okrepu i iznimno je koristan poslije teških bolesti ili operacija

Pelin za žuč i bubrege

Ljekovita svojstva pelina, čijoj gorčini treba pristupiti vrlo oprezno, poznata su od davnina, a u našoj narodnoj medicini slovi kao svestrano učinkovita biljka. Sadrži niz ljekovitih tvari, ponajprije eterično ulje.

Pelin je jedan od kraljeva biljnog svijeta. Provjereno kroz povijest, svi ističu nepobitnu istinu da njegovoj gorčini treba pristupiti s oprezom i poštovanjem. Pelin je biljka koja štošta može pomutiti ako ga uzimate u većim količinama i dulje vrijeme. Njegova sposobnost da pomuti razum, izazove vrtoglavicu, omamljenost ili delirij u mnogih je povezana s nadnaravnim moćima, dok je okus gorkih pelinkovaca, i s njihovim djelovanjem povezano iskustvo, u mnogih književnika ostavilo traga. Ta gorka rakija imala je u Francuza ritual kao u Engleza pijenje čaja. Uvijek propisno dozirano i u točno vrijeme.

Pelinov čaj uzima se na žlice, više puta na dan, jer sadrži otrov tujon koji izaziva vrtoglavicu i glavobolju

Uzgoj

Pelin se uzgaja u vrtovima, a raste i divlji, na suhim stjenovitim padinama i na neobrađenom tlu. Kao samonikla ili kultivirana vrsta rasprostranjen je širom Europe, Azije i Sjeverne Amerike. 

To je razgranata biljka, visoka do 120 cm. Donji su listovi trodijelni, duguljasti, streličasti, a oni prema vrhu stabljike jednostavniji. Cijela je biljka obrasla gustim, sivim dlačicama. Cvate u srpnju i kolovozu, a cvjetovi su žute, viseće glavice. Ima jak, specifičan miris i gorka je okusa. Upotrebljavaju se listovi i cvjetovi. 

Sastav

Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a ponajprije eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina u pelinu su jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina, čiji sastav nije još točno određen. U listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpeni, među njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. 

Ljekovito djelovanje

 • ekstrakt od pelina odlično je sredstvo za poticanje apetita
 • služi i za okrepu i iznimno je dobro sredstvo poslije teških bolesti, operacija, tijekom upale pluća
 • brzo otklanja sve probavne smetnje i nadimanje – odlično sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, pritiska i boli, žutice, žgaravice. Osobito se preporučuje ljudima bez žučnog mjehura
 • preporučuje se i ženama pri porodu jer bolja prokrvljenost znatno olakšava porod, naročito kada krhkom tkivu zdjeličnih organa treba veća rastezljivost. Pelin dokazano pospješuje trudove te se budućim majkama preporuča samo u tim trenucima. 
 • čišćenje organizma od parazita i crijevnih nametnika
 • protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha
 • brojna ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam tako da indirektno liječi niz poteškoća koje izravno ne pripadaju u područje liječenja pelinom: nestaju teške smetnje u izmjeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovitom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i funkcijama ženskih spolnih organa 

>>Cvat je kod pelina bijele ili nježne ružičaste boje, uvijek obrastao dlačicama, a kod ambrozije je uvijek žut i bez dlačica.<<

Čaj od pelina preporučuje se:

 • bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica
 • u malim količinama za liječenja katara mjehura
 • kod upalnih nadražaja bubrega
 • pelin djeluje na stvaranje i poboljšanje krvi, kao i na poboljšanje cirkulacije
 • čaj vrlo uspješno istjeruje gliste

Pelinov čaj uzima se na žlice, više puta na dan, jer sadrži otrov tujon koji izaziva vrtoglavicu i glavobolju. Pelin se nikada ne smije kuhati, nego ga treba preliti kipućom vodom i odmah procijediti.

Pelin se ne smije uzimati:

 • u trudnoći i dojenju
 • ako postoji opasnost od moždanog udara
 • kod oštećenja želuca i unutarnjih organa
 • istodobno s uzimanjem preparata od željeza
 • dulje od sedam dana
 • kod težih oboljenja bez savjeta s liječnikom

Imena

Drugi nazivi: akčenac, bili pelin, đul, gorčika, gorki pelin, osenač, pelen, pelinček, vakčenac, vermut, vrtni pelin
Latinski naziv: Artemisia absinthium
Ljekarnički naziv: Absinthii herba 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

ADIVA_app_qr_kod

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button

ADIVA_app_google_play_button

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button