Probava - 25. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Čir na želucu i dvanaestniku: Stres? Teška hrana? Možda bakterija?

Prije nego što su dva australska liječnika, Robin Warren i Barry Marshall, 1982. otkrili bakteriju helicobacter pylori, medicina je vjerovala da su glavni uzroci peptičkog ulkusa stres i prehrana

Jedan od glavnih uzročnika čireva na želucu i dvanaesniku je bakterija H. pylori

U međuvremenu je utvrđeno da bakterija helicobacter pylori nedvojbeno uzrokuje devet desetina čireva na crijevima i četiri petine na želucu. 

Dr. Warren je napravio prvi korak prema revoluciji u liječenju čira kad je otkrio malu srpastu bakteriju u uzorcima želučane sluznice kod polovice testiranih pacijenata. Također je uočio znakove upale na sluznici gdjegod se nalazi H. pilory. Dr. Warren i dr. Marshall su se udružili i proučili biopsije stotine pacijenata. Utvrdili su da je ta bakterija prisutna kod velike većine oboljelih od čira na dvanaesniku ili želucu.

Iako je moguće iscijeliti čir sprečavanjem proizvodnje želučane kiseline, bolest se vraća ako je bakterija i dalje prisutna. Zato su za trajno izlječenje od čira potrebni i antibiotici

Čirevi ili ulkusi na dvanaestniku i želucu zovu se peptički ulkuspeptički ulkus, odnosno to je vrijed stijenke želuca ili dvanaesnika. Izgledaju kao mali crveni krater na sluznici, a nastaju tamo gdje je sluznica oštećena i tkivo ispod nje ogoljeno.  

Vjeruje se da zaraza H. pylori može uzrokovati čir tako što potiče povećanu proizvodnju želučane kiseline, što vodi do oštećenja sluznice. Od ostalih uzroka čireva, najčešći su nesteroidni protuupalni lijekovi, koji oslabljuju sluznicu i dopuštaju kiselini da uzrokuje ozljedu. Rjeđe su uzroci pušenje, opijanje i stres

Glavni simptom – bol

Tipičan je simptom čira bol u gornjem dijelu trbuha, neposredno ispod prsne kosti (sternuma). Bol obično dolazi i prolazi, a najčešće se javlja kad je pacijent gladan. Moguće ga je ublažiti hranom ili antacidima – sredstvima koja neutraliziraju kiselinu. Drugi simptomi uključuju nadimanje, podrigivanje i mučninu.  

Moguće su komplikacije krvarenje i perforacija ulkusa – takvo stanje uzrokuje jake bolove i zahtijeva žurnu liječničku intervenciju.

>>Današnje metode liječenja ulkusne bolesti su vrlo učinkovite, tako da se u pravilu ne bi smjele razviti komplikacije<<

Ulkus se može dijagnosticirati na temelju simptoma ili gastroskopije. Testiranjem uzorka sluznice, krvi ili stolice može se utvrditi prisustvo bakterije H. pylori. Ako je pronađena, vjerojatno je ona uzrok čira. 

Prvi cilj: izlječenje zaraze

Iako je moguće iscijeliti čir sprečavanjem proizvodnje želučane kiseline, bolest se vraća ako je bakterija i dalje prisutna. Zato su za trajno izlječenje od čira potrebni i antibiotici, a usporedo s njima uzimaju se i lijekovi za suzbijanje kiseline. O terapiji svakog pacijenta ponaosob odlučuje liječnik.

Prilagodba životnog stila

Možete ublažiti tegobe od čira na sljedeće načine:

  • Smršavite ako ste prekomjerno teški. 
  • Izbjegavajte hranu koja pojačava tegobe – kavu, čokoladu, rajčice, masnu i začinjenu hranu. 
  • Jedite više manjih obroka dnevno i ne uzimajte hranu unutar tri sata prije odlaska na počinak
  • Odbacite ili ograničite cigarete i alkohol

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button