promo signPROMO ČLANAK

Probava - 29. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - ADIVA, Plaćeni oglas o lijeku

Pripremite svoju kućnu ljekarnu za sezonu nepredvidivih infektivnih proljeva

Ususret sezoni proljeva važno je informirati se o uzrocima, posljedicama te prevenciji i terapijskim metodama za ublažavanje ovih nepredvidivih i neugodnih tegoba. Upoznajemo vas s lijekom koji brzo uklanja simptome proljeva i smanjuje dehidracije

proljev dehidracija Hidrasec® Effect

Svakog su barem jednom u životu mučile probavne smetnje koje su izazvale neugodnosti i utjecale na promjene dnevnih planova. Dr. sc. Ivan Kurelac, dr. med. spec. infektolog pojašnjava: ,,Proljev je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba, a definiran je kao prisustvo tri ili više vodenastih stolica u 24 sata. U većini slučajeva uzročnik je virus ili bakterija. Ovakav infektivni proljev obično je posljedica unosa onečišćene hrane ili vode u organizam, a može biti i rezultat infekcije fekalno-oralnim putem, primjerice prljavim rukama! Kod zdravih osoba proljev se uz odgovarajuću terapiju obično smiruje kroz nekoliko dana.”

Kako ublažiti simptome akutnog proljeva?

Osnovna mjera u ublažavanju simptoma je nadoknada izgubljene tekućine vodom, čajem ili juhom, a u vodu je poželjno dodati sol za povratak izgubljenih elektrolita i glukozu za rješavanje hipoglikemije. Čaj od šipka, slani štapići, i domaće juhe mogu biti prva linija prehrambenih proizvoda kod osoba s blažim simptomima proljeva.

Kod ublažavanja simptoma akutnog proljeva, sprječavanju dehidracije i normalizaciji stolice koristi se i lijek Hidrasec® Effect,  100 mg tvrde kapsule koje brzo djeluju, smanjuju broj i količinu stolice, a pritom ne usporavaju peristaltiku crijeva što omogućuje toksinima koji uzrokuju proljev da izađu iz organizma.

Dočekajte spremi sezonu proljeva

Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule sadrže aktivnu tvar racekadotril – supstancu koja ima antisekrecijsko djelovanje na crijevo i smanjuje prekomjerno lučenje vode i elektrolita u crijevu te tako ublažava simptome proljeva i dehidraciju.

Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule nisu zamjena za rehidraciju koja se svakako treba provoditi i za vrijeme uzimanja kapsula. Smanjenje simptoma kod odraslih započinje jednom kapsulom od 100 mg i nastavlja se istom dozom tri puta dnevno, obično prije obroka, sve dok se ne postignu dvije formirane stolice. Korištenje Hidrasec® Effect 100 mg tvrdih kapsula ne smije trajati dulje od sedam dana.

proljev dehidracija Hidrasec® Effect

Prevenirajte proljev brigom o higijeni

Pranje ruku vodom i sapunom učinkovita je mjera za prevenciju infektivnih proljeva, kao i dezinfekcija alkoholnim sredstvima. Brigu o higijeni treba provoditi prije i poslije pripremanja hrane, nakon promjene dječjih pelena, poslije bacanja otpada i slično.

Dr. Kurelac još dodaje: ,,Prevencija uključuje i izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka, pranje sirovog voća, držanje sirovog mesa i ribe odvojeno od ostale hrane, pranje ruku i pribora nakon obrade sirove hrane. Hranu životinjskog porijekla potrebno je dobro prokuhati baš kao i morske plodove te jaja, a kuhanu hranu na sobnoj temperaturi ne treba ostavljati dulje od dva sata.”

Kada je potreban liječnički pregled?

Liječnički pregled potreban je kod težih slučajeva proljeva te kod kroničnih bolesnika slabijeg imuniteta. Kod težih slučajeva u kojima je prisutna trajno povišena temperatura, krv u stolici, značajan bol u trbuhu, znakovi dehidracije kao što su suhe sluznice, slabije mokrenje, tamniji urin, niži krvni tlak pa i poremećaj stanja svijesti, potrebno je obratiti se liječniku.

Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule dostupne su u ljekarnama bez recepta po pristupačnoj cijeni, a svakako ih je dobro imati u svojoj kućnoj ljekarni kako bi bezbrižno uživali u ljetnim danima i izbjegli nelagode izazvane probavnim smetnjama.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button