Riječ farmaceuta - 31. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Proljev ili zatvor mogu pokvariti odmor

Probavne smetnje u ljetnim mjesecima nisu rijetkost. Osim kvarenja hrane, uzročnici mogu biti virusi i bakterije

probavne smetnje proljev zatvor opstipacija

Ljeti su nešto češće probavne smetnje u odnosu na ostatak godine, uglavnom zbog viših temperatura koje pogoduju kvarenju hrane i što mijenjamo okolinu te svakodnevni životni ritam. Proljev i zatvor su dvije suprotnosti, no jednako su iscrpljujući i iritantni, pogotovo kad nismo u svojem domu.

Proljev je simptom virusnih i bakterijskih infekcija koje nastaju uglavnom zbog nedostatne ili nepravilne higijene. Dovoljno je da jedna zaražena osoba nečistim rukama zagadi hranu ili vodu, a toplo će vrijeme omogućiti brz rast mikroorganizama.

Dobre bakterije na izvoru imuniteta

Zatvor nastaje zbog nepravilne prehrane, nedostatnog unosa tekućine, a kod mnogih osoba i zbog promijene ustaljenog ritma dnevnog pražnjenja crijeva koji je često usklađen s jutarnjom toaletom pred polazak na posao.

Virusne infekcije: crijevne viroze

Ljetne crijevne viroze uzrokuju uglavnom virusi iz skupine norovirusa. Simptomi infekcije su mučnina, povraćanje, proljev i grčevi u trbuhu. Mogući su i groznica, zimica, glavobolja, bol u mišićima te osjećaj iscrpljenosti.

Druga skupina uzročnika su enterovirusi. Njima češće podliježu djeca u dobi od 4 do 12 godina. Crijevne smetnje započinju relativno naglo, nastaje obilan, vodenasti proljev ili pak samo kašasta stolica, koji obično ne traje dulje od tri dana. Enterovirusi uzrokuju i simptome prehlade, poput grlobolje, promuklosti, vrućice i glavobolje, a mogu uzrokovati i kožne osipe.

I jedni i drugi se prenose prljavim rukama, a izvor im je zaražena voda, posebno voda u bazenima i plićak na gradskim plažama, ali i izravni kontakt među osobama.

Bakterijske infekcije

Uzroci bakterijskih infekcija su trovanja hranom koja služi kao pogodan medij za rast bakterija. Nazivamo ih enterobakterije i najpoznatija je salmonela, ali mogu biti i ešerihija, šigela, proteus.

Uzrokuju dosta neugodne i teže infekcije, a pacijenta ponekad treba liječiti u bolnici. Bakterije se razmnožavaju u lako pokvarljivim namirnicama poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda, ali i voća ili salate. Već nakon nekoliko sati izloženosti na otvorenom hrana može postati pokvarena, a opasnost je tim veća što u prvim satima na hrani ne možemo niti vidjeti niti namirisati da su se razmnožile bakterije. No ubrzo nakon jela, javljaju se ozbiljne tegobe: bol u trbuhu i jaki grčevi, obilan, nerijetko obojeni proljev, ponekad povraćanje ili čak temperatura.

Kako se proljev liječi?

Virusne infekcije se uglavnom liječe simptomatski, što znači da se ublažavaju simptomi bolesti. U liječenju bakterijskih infekcija liječnik može propisati i crijevni antibiotik.

Kod proljeva, ali i jakog povraćanja najvažnije je spriječiti dehidraciju, odnosno gubitak tekućine iz organizma. Najbolje je davati preparate koji se nazivaju ORS, odnosno oralna rehidracijska sol, a sadrže točno određen i vrlo važan omjer elektrolita i vode koji će najprije oporaviti organizam.

Danas se općenito smatra da nije potrebno strogo se pridržavati dijete te da treba čim prije započeti jesti laganu, dobro kuhanu hranu, a izbjegavati voće, sirove i začinjene namirnice.

Prirodnu crijevnu floru uputno je oporaviti primjenom nekog od probiotika, kojih ima zaista mnogo na tržištu, a u izboru će pomoći ljekarnik. U sprečavanju crijevnih infekcija nužna je dobra higijena ruku te pažljivo rukovanje namirnicama: dostatno kuhanje, čuvanje u hladnjaku, dobro pranje voća i izbjegavanje konzumacije hrane, vode ili leda iz nepoznatih izvora.

dobra i loša probava kod starijih ljudi uvjetovana je time koliko unose hranjive tvari

Evo kako probava može utjecati na zdravlje starijih osoba

Loša probava uzrokovana je lošom prehranom, a njoj su posebno podložne starije osobe kojima hranjive tvari iz namirnica mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje zatvora

U liječenju zatvora najvažnija je pravilna prehrana: lagana, kašasta hrana, pojačan unos voća i kuhanog povrća te dosta tekućine, bilo kao juha, biljni čaj i obavezno voda.

Ako samo prehrana ne pomaže, može se uzeti i neko laganije sredstvo za čišćenje crijeva, a izbor je najbolje prepustiti ljekarniku jer neka mogu izazvati grčeve.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button