Zanimljivosti i savjeti - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Nemojte dozvoliti da vam ljetovanje pokvare enteroviroze

Ljetno vrijeme mami nas da više vremena boravimo u prirodi. Zbog promjene okoline, odlaska na more ili u planine, često nam oslabi imunitet, a posljedica toga su ljetne viroze

Proljev i povraćanje kvare ljetovanje

Ljetne viroze najčešće uzrokuju virusi iz skupine enterovirusa. Enterovirusa ima sedamdesetak, klasificiranih u nekoliko podskupina. Enteroviroze su raširene posvuda i obolijevaju svi, a najčešće se pojavljuju tijekom ljeta te početkom jeseni.

Često su ljeti bazeni prepuni te je samim time i voda prljavija te kao takva postaje mogućnost zaraze

Bolest se najbrže i najlakše prenosi prljavim rukama, a s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem). Osim preijenosa s čovjeka na čovjeka, izvor može biti i kontaminirana voda, posebno ona iz bazena. Često su ljeti bazeni prepuni te je samim time i voda prljavija te kao takva postaje mogućnost zaraze. Najčešće obolijevaju djeca između 4 i 12 godina.

Blage enteroviroze

Simptomi su brojni, a neki od najčešćih kod blagih enteroviroza su:

 • upala grla,
 • povraćanje,
 • proljev i
 • povišena temperatura.

Temperatura počinje naglo i penje se do 40 °C; od te temperature oboljeli su malaksali i imaju glavobolju. Proljev obično traje do tri dana.

Ponekad je teško

Osim blagih enteroviroza, koje brzo prolaze i imaju blage simptome, ponekad se javljaju i oblici koji su teži. To su:

 • meningealna enteroviroza (upala moždanih ovojnica),
 • enterovirusni encefalitis (upala mozga),
 • egzantem (slično ospicama),
 • herpangina (upala usta i ždrijela) te
 • Bornholmska bolest (kod koje se javljaju bolovi u mišićima grudnog koša, trbuha ili leđa).

Ove enteroviroze traju duže, zahtijevaju mirovanje i liječničko praćenje bolesnika.

Osnovna pravila liječenja 

 • Nadoknada izgubljene tekućinenajopasnija nuspojava blagih ljetnih viroza je gubitak tekućine – dehidracija. Stoga je vrlo važno mališanima nadoknaditi izgubljenu tekućinu postupkom rehidracije koji se provodi oralnom rehidracijskom otopinom. Sol za rehidraciju treba biti hladna ili sobne teperature i potrebno je davati malo po malo (na žlicu) posebno ako dijete povraća. Važno je pravilno pripremiti sol za rehidraciju. Prvo je potrebno prokuhati vodu te je ohladiti do sobne temperature pa zatim u njoj otopiti sol. Tako pripremeljenu sol možete čuvati u hladnjaku do 24 sata.  Sol možete otopiti i u čaju od šipka. Danas se ne preporučuje standardna dijeta, već je potrebno izbjegavati samo svježe voće i povrće te voćne sokove.
 • Snižavanje temperature – Kod povišene temperature djetetu treba snižavati temperaturu tek kada prijeđe 38 °C, a kao lijek se preporučuje paracetamol.
 • Ublažavanje grlobolje Ako dijete ima bolno grlo, možete mu dati oriblete (tablete za grlo) koje se primjenjuju laganim otapanjem u ustima, a djeluju kao antiseptik i analgetik te na taj način smanjuju upalu i bol u grlu. Možete također koristiti i propolis u spreju namijenjen upravo djeci.
 • Rižine pahuljice i sluzU hranu je preporučljivo dodavati i rižine pahuljice ili sluz. Ako su simptomi jako izraženi ili ako imate jako malu bebu, preporučuje se posjet liječniku.

>>Ljeto je godišnje doba u kojem najviše uživamo, ali nam zadovoljstvo mogu pokvariti probavne tegobe. Uzrok takvih, najčešće prolaznih tegoba u ljetnim mjesecima svakako su crijevne infekcije, čiji uzročnici mogu biti virusi i bakterije.<<

 Probiotici

Kad je riječ o proljevu, izuzetno je važna nadoknada tekućine te uzimanje probiotika. Probiotici su prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Bitno je naglasiti da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu floru, već pomažu organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora te na taj način daju vremena prirodnoj flori da se oporavi.

Probiotici su indicirani kod: proljeva, konstipacije, sindroma iritabilnog crijeva, upalnih bolesti crijeva, nutritivnih i drugih alergija, intolerancije laktoze. Koriste se i za sniženje kolesterola, za poboljšanje imunološke funkcije te kod infekcija mokraćnih puteva. 

Bitno je naglasiti da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu floru, već pomažu organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora 

Prirodni izvor probiotika nalazi se u jogurtima, kefirima i drugim oblicima kiselih mliječnih proizvoda. Takav način primjene probiotika dostatan je za zdravo crijevo, koje ima sačuvanu normalnu crijevnu mikrofloru. Kod jačih poremećaja flore (npr. nakon uzimanja antibiotika) potrebno je uzimati gotove pripravke probiotika. Na tržištu danas postoji veliki broj probiotika, a nalaze se u različitim oblicima pogodnim za uzimanje svima, od djece do odraslih. Važno je probiotike uzimati redovito svaki dan kako bi se održao njihov učinak na crijevnu mikrofloru.

Prevencija enteroviroza

Glavni put za borbu protiv enteroviroza je prevencija. Kao i za većinu virusnih bolesti nema specifičnog lijeka, već se provodi simptomatsko liječenje. Za prevenciju se preporučuje:

 • izbjegavanje najjačeg sunca jer tada se ”otvaraju vrata” virozi.
 • Ljetne viroze, koje prosječno traju tri do četiri dana, možete izbjeći i pojačanom higijenom dječjih ruku pogotovo prije jela ili nakon korištenja javnog toaleta. Uvijek pokraj sebe imajte spremne vlažne maramice. Postoje vlažne maramice koje u sebi imaju dezinfekcijsko sredstvo te gelovi za suho pranje ruku koje je izuzetno pogodno za putovanja. 
 • Važno je također održavati higijenu nosa vlaženjem fiziološkom otopinom i higijenu uha. Fiziološka otopina je dostupna u tri oblika, kao kapi, sprej i mast.

Sprej ili mast za nos?

Sprej je prikladan za održavanje higijene nosa kod male djece koja još sama ne mogu ispuhati nos jer se njegovom upotrebom može smanjiti rizik od nastanka infekcija. Upotrebom spreja kod začepljenog nosa aktivni sastojak spreja djeluje na bolju prohodnost nosa i održava sluznicu vlažnom.

Mast ima istu ulogu kao i sprej, a prednost je što se duže zadržava na sluznici nosa posebno tijekom noći. Masni film koji ostaje na sluznici nosa ujedno i štiti od čestica prašine, alergena i uzročnika bolesti. Kod nanošenja masti potrebno je istisnuti oko 1 cm tako da vršak tube bude što dublje u nosnici. Nakon nanošenja potrebno je lagano masirati nosnicu i na taj način ravnomjerno rasporediti mast.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button