Odmor i putovanja - 10. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Izbjegnite ljetne probavne smetnje

Tijekom ljetnih mjeseci česte su crijevne virusne infekcije, a zbog visokih temperatura treba misliti i o prevenciji trovanja hranom

Izbjegnite trovanje hranom

Ljeto je godišnje doba u kojem najviše uživamo, ali nam zadovoljstvo mogu pokvariti probavne tegobe. Uzrok takvih, najčešće prolaznih tegoba u ljetnim mjesecima svakako su crijevne infekcije, čiji uzročnici mogu biti virusi i bakterije.

Virusne infekcije, poput enteroviroza, obično se javljaju među djecom, a najčešći put prijenosa virusa je preko usta (fekalno-oralni put). 

Virusne infekcije, poput enteroviroza, obično se javljaju među djecom

Kako bakterije dospijevaju u hranu?

Ipak, većinom su crijevne infekcije u ljetnim mjesecima izazvane trovanjem hranom. Uzročnici su najčešće bakterije Salmonella, Campylobacter jejuni, Shigella i Escherichia coli u hrani, a hrana se može kontaminirati bakterijama na nekoliko načina:

 • preko prljavih ruku osobe koja je u kontaktu s hranom
 • ako hrana nije dobro termički obrađena, čuvana na odgovarajući način ili temeljito oprana
 • ako je namirnica podrijetlom od bolesne životinje

Kad je riječ o trovanju kontaminiranom hranom, da bi stvar bila gora, mi i ne moramo biti svjesni da se u hrani nalaze bakterije jer ona može izgledati, mirisati i po okusu djelovati „normalno”, ispravno. Zato je ključno spriječiti da bakterije uopće dođu na plodno tlo i razmnože se u dovoljnom broju koji će izazvati neugodne simptome, što nam može pokvariti toliko dugo iščekivane ljetne radosti.

 Mi i ne moramo biti svjesni da se u hrani nalaze bakterije jer ona može izgledati, mirisati i po okusu djelovati „normalno”, ispravno

Evo nekoliko korisnih savjeta:

 • Uvijek perite ruke toplom vodom i sapunom prije svakog jela ili rukovanja hranom. Perite i radne površine i pribor, osobito nakon rukovanja sirovim namirnicama. Voće i povrće temeljito perite u čistoj tekućoj vodi.
 • Adekvatno zbrinite kućni otpad.
 • Svježe namirnice čuvajte na odgovarajućoj temperaturi u hladnjaku, odvojene od već pripremljene hrane.
 • Ne kupujte namirnice u oštećenoj ambalaži i uvijek provjerite rok trajanja na proizvodu.
 • Izbjegavajte termički neobrađenu hranu (osobito od svježih jaja).
 • Sladoled je bolje kupiti zapakiran, u trgovini, nego onaj pripremljen u slastičarnici.
 • Kad termički obrađujete hranu, kuhajte je ili pecite dovoljno dugo. Pripremate li meso na roštilju, morate ga ispeći u potpunosti, dovoljno dugo na umjerenoj vatri. Također, meso često okrećite da bi se što bolje i temeljitije ispeklo. Ribu pripremajte svježu; izbjegavajte sirovu ili nedovoljno pečenu ribu i morske plodove.
 • Hranu pripremajte neposredno prije konzumiranja i izbjegavajte podgrijavanje. Ako hranu ne konzumirate odmah nakon pripreme, treba je brzo ohladiti i spremiti u hladnjak ili zamrznuti.
 • Ohlađenu hranu kratko držite izvan hladnjaka, a ako ste je podgrijali, odmah je pojedite. Ako vam je nešto ostalo, bacite! Hranu ne držite dugo u hladnjaku ili zamrzivaču i redovito provjeravajte temperaturu hladnjaka. Kad hranu slažete u hladnjak, nemojte ga pretrpati, a sirove namirnice odvojite od kuhanih. Jednom odmrznutu hranu nemojte ponovo zamrzavati.
 • Izbjegavajte vodu i led nepoznatog podrijetla.
 • Izbjegavajte ugostiteljske objekte sumnjive higijene; ne kupujte gotovu hranu koja se prodaje na ulici.
 • Tijekom putovanja (godišnji odmor, izlet), hranu čuvajte u čistim vrećicama ili posudama s poklopcem, u prijenosnom hladnjaku, a svu „sumnjivu” hranu bacite. Hladnjak nemojte staviti na izravno svjetlo ili toplinu. Sa sobom na put uvijek nosite vodu u boci i vlažne maramice. Kad ste u kupnji, a vani su visoke temperature, hlađenu ili zamrznutu hranu te onu lako pokvarljivu prenosite u posebnim termostabilnim vrećicama.
 • Na kraju, ako znate da patite od kinetoza (bolest putovanja), prije odlaska na put potražite savjet liječnika. Od tekućine pijte vodu ili čajeve, a prehranu ograničite na lagani obrok prije odlaska na put.

Prokuhajte, ogulite ili zaboravite

Na putovanjima, osobito u zemlje u razvoju i tropske krajeve, koristite vodu i napitke u originalnoj ambalaži, a izbjegavajte neprokuhanu vodu, vodu iz slavine te pića s ledom. Od hrane izaberite jače pečeno meso, kuhano povrće, voće koje sami ogulite prije upotrebe. Ili jednostavnije: Prokuhajte, skuhajte, ogulite ili zaboravite (Boil it, cook it, peel it or forget it)! Na kraju, ali ne najmanje važno, ne zaboravite na unos dobrih bakterija – probiotika, hranom ili dodacima prehrani.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button