Probava - 16. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Muči vas gastritis? Oprez! Možda je to “maska“ za ozbiljnije tegobe

Smatra se da je zbog modernog načina života zavladala svojevrsna "epidemija" gastritisa. Neuranotežena prehrana, pušenje, prekomjerna konzumacija kofeina i alkohola, stres – eksplozivna je to kombinacija "okidača" za mnoge zdravstvene tegobe, pa tako i one probavne

bolovi, gastritis

Gastritisu se pripisuju sljedeći simptomi: osjećaj nelagode u želucu, mučnina, žgaravica i bol u trbuhu. U nekih ljudi javlja se osjećaj pečenja u želucu kad su gladni, a bolje se osjećaju kad nešto pojedu.

Među mogućim simptomima su i nepodnošenje određenih namirnica (npr. mlijeka), štucanje, podrigivanje, nadutost, čak i povraćanje. No, ta šarolika skupina simptoma može, ali i ne mora značiti da je posrijedi gastritis.

Treba izbjegavati prevruća i prehladna jela, kao i uzimanje većih količina sirovog voća i povrća, te dati prednost lagano pripremljenoj hrani bez pečenja, pohanja, zaprške i jakih začina

Čir na želucu i rak želuca mogu imati slične simptome

Gastritis može postojati i bez značajnijih simptoma ili pak simptomi nalik gastritisu mogu imati druge uzroke – primjerice, funkcionalni poremećaji probavnog sustava poput dispepsije i sindroma iritabilnog crijeva. Stoga treba ustanoviti točan uzrok tegoba, a ne podrazumijevati da je riječ o gastritisu. To je vrlo važno i zato što ulkusna bolest (čir na želucu) te rak želuca mogu imati simptome slične gastritisu. Gastritis se može dokazati uzimanjem uzorka želučane sluznice i histološkom analizom. Gastritis podrazumijeva upalu želučane sluznice, a razlikuju se akutni gastritis (tegobe nastaju naglo i traju kratko) i kronični gastritis koji traje mjesecima ili godinama. Ako je želučana sluznica oštećena iritansima (npr. lijekovima, alkoholom, žuči), ali je bez upalnih promjena, onda to nije gastritis nego stanje koje se naziva gastropatijom.

>>Gastritis vjerojatno pripada najčešćim bolestima današnjice. Naš je probavni sustav opterećen nezdravom prehranom, nedostaje nam kretanja koje bi stimuliralo njegov rad, a pritom smo i neprestano izloženi stresu, pa nije čudno što je upravo gastritis česta tema razgovora te razlog traženja liječničkog savjeta i pomoći.<<

Gastritis moguć već u mladosti

Gastritis može biti uzrokovan infektivnim čimbenicima: bakterijama, virusima, pa čak i gljivicama i parazitima. Nastanku gastritisa također pridonose autoimuni poremećaji i alergijske reakcije u probavnom sustavu. Najčešći oblik gastritisa je onaj uzrokovan infekcijom bakterijom Helicobacter pylori. Infekcija se može dogoditi već u ranoj mladosti. Neliječena infekcija traje cijeli život, a bolesnik često nema izražene tegobe. Infekcija H. pylori može se dokazati pretragom stolice te izdisajnim testom (analizom sastava izdahnutog zraka). Infekciju bakterijom H. pylori svakako treba liječiti jer dugotrajna infekcija može izazvati oštećenja sluznice koja mogu dovesti do raka želuca.

Izbjegavati prevruća i prehladna jela

Liječenje gastritisa provodi se ovisno o uzroku. Za H. pylori infekciju primjenjuje se kombinacija antibiotika i lijekova koji blokiraju lučenje želučane kiseline. U liječenju je važno riješiti se nezdravih navika poput cigareta i alkohola jer nikotin potiče lučenje želučane kiseline, a alkohol uzrokuje oštećenje želučane sluznice. Liječenje se znatno može olakšati promjenama u prehrani. Općenite su preporuke: posve izbaciti ili barem ograničiti unos kofeina (koji također potiče lučenje želučane kiseline) te “pročistiti” prehranu od “teških” masnoća, šećera, umjetnih sladila i prekomjerne soli.

Ne valja “preskakati” obroke nego oni trebaju biti manji, a češći tijekom dana. Treba izbjegavati prevruća i prehladna jela, kao i uzimanje većih količina sirovog voća i povrća, te dati prednost lagano pripremljenoj hrani bez pečenja, pohanja, zaprške i jakih začina. Nekima pomažu fermentirani mliječni proizvodi s probioticima te umirujući biljni čajevi – npr. od sljeza, lana, kamilice, stolisnika, komorača… Primjećujete li jasnu povezanost nekih vrsta hrane s pojavom želučanih tegoba, najbolje je takvu hranu izbjegavati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button