Probava - 18. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - dr. Vlasta Vučevac, spec. opće medicine – gerontolog

Evo kako probava može utjecati na zdravlje starijih osoba

Loša prehrana uzrokuje poremećaje probave, kojima su posebno podložne starije osobe

dobra i loša probava kod starijih ljudi uvjetovana je time koliko unose hranjive tvari

Proces razgradnje hrane započinje u ustima, lučenjem sline i žvakanjem koje potiče želudac da počne lučiti probavne sokove. Dobro usitnjena hrana iz usta prolazi kroz jednjak u želudac u kojem se dalje razgrađuje, a glavni se dio probave zbiva u tankom crijevu.

Da bi naše tijelo moglo svakodnevno savršeno funkcionirati potrebno mu je „gorivo“, kao i svakom stroju. Gorivo je hrana – namirnice koje uzimamo: bjelančevine, masti, ugljikohidrati, ali ta hrana mora biti dobro razgrađena.

Proces razgradnje hrane, probava, zbiva se u probavnom sustavu, a započinje u ustima, lučenjem sline i žvakanjem. Hranu treba dobro sažvakati u ustima jer žvakanje potiče želudac da i on počne lučiti probavne sokove i da tako spreman dočeka hranu. Dobro prožvakana i usitnjena hrana iz usta prolazi kroz jednjak u želudac, gdje se dalje razgrađuje i odlazi u tanko crijevo. Glavni se dio probave zbiva u tankom crijevu. U njega se luče probavni sokovi gušterače, jetre i crijeva, miješaju se s dospjelom hranom iz želuca i tu se razgrađuju sastojci hrane. Samo dobro probavljena hrana ulazi u krvotok.

Kroz stijenku crijeva dolazi do upijanja svih hranjivih tvari iz hrane – vode, elektrolita, vitamina, minerala, koji dalje sudjeluju u svim metaboličkim procesima i procesima izgradnje u organizmu. Na taj je način osigurana energija svim tjelesnim stanicama. Neprobavljeni se dio hrane izlučuje iz debelog crijeva stolicom.

Preduvjet zdravog starenja jest održanje tjelesne forme. Ne morate dizati teške utege niti trčati maratone, dovoljno je izabrati aktivnost u kojoj ćemo uživati. Pročitajte naše prijedloge

Zašto su važne hranjive tvari?

Za očuvanje zdravlja i lijepog izgleda, odnosno za dobru probavu, našem je tijelu potrebna kvalitetna, dobra hrana i više od 40 različitih hranjivih tvari. Kako nema namirnice koja ih sve sadrži, dnevno moramo u organizam unositi žitarice, voće, povrće, mliječne proizvode, ali i hranu bogatu bjelančevinama. O našim aktivnostima, tjelesnim i umnim, ovisi koliko nam kalorija na dan treba, a o tome ovisi koju ćemo količini hrane unijeti u organizam.

U današnje vrijeme, unatoč raznolikoj ponudi hrane bez obzira na godišnja doba, nije lako održati pravilan dnevni unos svih potrebnih sastojaka. Mladi su prezaposleni i jedu neredovito, često „s nogu“, a stariji nažalost često nemaju financijske mogućnosti da si priušte zdravu hranu, koja im je potrebna da bi očuvali dobru energiju i izgled i u trećoj životnoj dobi.

Loša prehrana uzrokuje poremećaje probave, kojima su posebno podložne osobe starije životne dobi. Procesima starenja zahvaćen je i probavni sustav, ne radi kao što je radio nekada. Prve se tegobe javljaju već u ustima, zubalo postaje manjkavo (otežano žvakanje), žlijezde slinovnice luče manje sline ili sline više uopće nema – „suha usta“ teško gutaju, manje je i želučanih sokova, ali i svih drugih sokova za razgradnju hrane, pa se tako hranjivi sastojci iz hrane slabije iskorištavaju, ali i slabije upijaju kroz stijenku crijeva. Sve to rezultira raznim poremećajima u probavi i neugodnim smetnjama.

Loša probava i najčešće tegobe

Osim osjećaja težine u želucu i mučnine, česte su tegobe nadutost i podrigivanje, stvaranje plinova u crijevima i kronični zatvor. Evo mjera koje mogu spriječiti probavne tegobe, kao i pomoći njihovom smanjenju:

 • jesti raznovrsnu hranu, manje količine po obroku, i piti dovoljno tekućine (vode),
 • jesti redovito – pet puta dnevno i ne preskakati obroke,
 • uzimati što manje zalogaje i dobro ih žvakati,
 • jesti što više voća, povrća i žitarica,
 • jesti što manje šećera i masnoća,
 • smanjiti unos kuhinjske soli,
 • izbjegavati štetne navike – alkohol i nikotin,
 • jesti na miru, sjedeći za stolom,
 • jesti polako; jedete li brzo, progutat ćete više zraka, a to uzrokuje nadutost,
 • izbjegavati gazirane napitke jer ugljikov dioksid i šećer uzrokuju nadutost,
 • nositi udobnu odjeću; pritisak na trbuh pogoršava napuhanost i crijevne grčeve i
 • biti fizički aktivan (svakodnevne šetnje).
Muči vas nadutost Evo kako sami sebi možemo pomoći

Muči vas nadutost? Evo kako sami sebi možemo pomoći

Nadutost je neugodna pojava koju potenciraju određene namirnice. S obzirom na to da su one kvalitetne i poželjne, ne...

SAZNAJTE VIŠE

Pomoć prirodnih gorkih tvari

Odavno je u narodnoj medicini primijećeno da prirodne gorke tvari mogu pomoći radu probavnih organa, ali i zaštititi od raznih utjecaja otpadnih i otrovnih tvari.
Danas se i suvremena medicina koristi tim iskustvima.

Gorke tvari potiču stvaranje probavnih sokova i olakšavaju rad želuca, jetre i žuči, a biljni enzimi koji djeluju u želucu i crijevima potiču probavljanje hrane i tako smanjuju ili zaustavljaju procese truljenja i sprječavaju nadutost i podrigivanje. I eterična ulja olakšavaju probavu i smanjuju nadutost u crijevima. I ne zaboravite: put probave najvažniji je put do dobrog zdravlja!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button