Probava - 20. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Muči vas nadutost? Evo kako sami sebi možemo pomoći

Nadutost je neugodna pojava koju potenciraju određene namirnice. S obzirom na to da su one kvalitetne i poželjne, ne treba ih potpuno isključiti iz prehrane. Evo i zašto

Muči vas nadutost Evo kako sami sebi možemo pomoći

Probavni sustav prosječno sadrži nešto manje od 200 ml različitih plinova poput dušika, kisika, vodika, vodikovog dioksida i metana. Većinu proizvode bakterije u debelom crijevu razgrađujući neprobavljene ostatke hrane.

Međutim, nerijetko se u crijevima čovjeka povećano stvara plin što dovodi do nadutosti. Razlozi su različiti. Jedan od njih je nedostatak enzima laktaze i nemogućnost probavljanja mliječnog šećera (laktoze).

Nadalje, tu su i nemogućnost apsorpcije ugljikohidrata kroz stijenku crijeva, celijakija, te osjetljivost prema pojedinim složenim ugljikohidratima i vlaknima. Neprobavljeni ugljikohidrati dolaze u debelo crijevo gdje ih razgrađuju prisutne bakterije proizvodeći pri tome vodik, kratkolančane masne kiseline i sl.

Celijakija: Jedina sigurna terapija je bezglutenska prehrana

Ugljikohidrati kao uzrok nadutosti

Laktoza

Intolerancija na laktozu rezultat je nedostatnog lučenja laktaze; enzima koji razgrađuje laktozu na glukozu i galaktozu. Česta je među crncima i Indijancima.

Fruktoza

Fruktoza je voćni šećer. Njegova poprilična količina u tankom crijevu ostaje neapsorbirana čak i u normalnim okolnostima. Neprobavljena fruktoza dospijeva u debelo crijevo gdje je razgrađuju prisutne bakterije proizvodeći plin. Kod ljudi osjetljivih na veliku količinu neprobavljene fruktoze stolica je rjeđa i češća. Preporučuje im se stoga iz prehrane izostaviti gotove sokove koji većinom sadrže znatnu količinu dodane fruktoze.

Složeni ugljikohidrati

Nadutost može biti uzrok veće prisutnosti neprobavljenih složenih ugljikohidrata u probavnom sustavu. Lošije se iskoristi oko 20 % ovih šećera iz zapečenog graha, oko 10 % iz pšenice, zobi, kukuruza i krumpira, te oko 1 % iz riže. Njihov najveći dio se razgrađuje u debelom crijevu.

U povrće koje najčešće izaziva nadutost spadaju luk, grah, celer, mrkva i prokulice.

Među voćem nadutost znaju izazvati grožđice, banana, marelice, te sok od suhih šljiva, a od

žitarica i proizvoda od žita česti su „krivci“ isklijala pšenica i pereci.

Prisutnost patogenih bakterija može biti razlog nadutosti

Osim u debelom crijevu, patogenih bakterija ima i u tankom crijevu, no u znatno manjem broju. Ako se, zbog različitih razloga, njihov broj poveća dolazi do nadutosti, lošije apsorpcije hranjivih tvari, proljeva, mučnine, gubitka tjelesne mase, smanjenja gustoće kostiju i sl.

Neprobavljivi ugljikohidrati; poželjni sastojci hrane

Rafinoza, stahioza, verbaskoza su složeni ugljikohidrati koji se nalaze u mnogim namirnicama biljnog podrijetla kao što su bijela repa, grah i druge mahunarke. Neprobavljive su pa ih u debelom crijevu razgrađuju i za svoj rast koriste dobre bifidobakterije.

Njihovom razgradnjom, između ostalog, nastaju kiseline koje povećavajući kiselost u debelom crijevu sprječavaju bujanje patogenih bakterija (npr. Echerichiae coli). Može se stoga reći da neprobavljivi ugljikohidrati doprinose jačanju imuniteta, zdravlju crijeva, te održavanju njihove poželjne mikroflore.

Važno je zato reći kako se ne treba odreći grahorica, prokulica, marelica i drugih kvalitetnih namirnica koje znaju izazvati nadutost. Valja ih samo konzumirati u umjerenim količinama prema vlastitom pragu tolerancije.

Prehrana po glikemijskom indeksu

Glikemijski indeks – mjera za uspješnu dijetu

Prehrana po glikemijskom indeksu temelji se na rezultatima mjerenja glikemijskog indeksa namirnica. Svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks. Namirnice...

SAZNAJTE VIŠE

Pomoć protiv nadutosti

  • Ljudima koji imaju problema s intolerancijom na laktozu od koristi je mlijeko zamijeniti jogurtom. Naime, tijekom proizvodnje jogurta, bakterije mliječno kiselog vrenja iskorištavaju laktozu proizvodeći mliječnu kiselinu. Svakako je od pomoći mlijeko koje ne sadrži laktozu.
  • Protiv nadutosti pomaže ispravno kuhanje namirnica. Svima je poznato kako se grahorice moraju prvo 12 sati namakati u vodi, pa potom kuhati. Na taj se način razgrađuju rafinoza i stahioza; česti „krivci“ za nadutost.
  • Naravno, ukoliko se radi o bujanju patogenih bakterija u crijevima, od pomoći su antibiotici.
  • Potrebno je temeljito žvakati hranu kako bi se olakšala njezina probava.
  • Također je od pomoći mijenjanje loših navika. Prestanak pušenja kao i žvakanja žvakaćih guma smanjuju „gutanje zraka“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button