Probava - 16. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Ovo su namirnice koje treba izbjegavati kada uzimate lijekove

Kada se spominju hrana i lijekovi, pacijente zanima je li lijek bolje uzeti prije ili poslije jela, no treba obratiti pozornost i na odabir namirnica

Hrana i lijekovi_ako uzimate lijek obratite pozornost na odabir namirnica

Poznato je da hrana može utjecati na metabolizam lijeka i njegovu djelotvornost, no treba biti posebno oprezan kad je o tome riječ te poslušati savjete svog ljekarnika koji se lijekovi smiju uzimati.

Kada su nam hrana i lijekovi u fokusu, mnogi ne znaju je li lijek bolje uzeti prije ili nakon jela, no ono što svi lako smetnemo s uma jest činjenica da je vrlo važan i pravilan odabir namirnica. Znamo da je dobro biti umjeren u svemu, pa tako i u uzimanju zdravih namirnica, vitamina i dodataka prehrani. Zdrav organizam je manje izložen opasnostima štetnog djelovanja, ali kod osjetljivog ili pak bolesnog organizma može doći do pogoršanja stanja. Važno je zato pripaziti i na unos hrane i lijekova.

Naime, poznato je da hrana može utjecati na metabolizam lijeka i njegovu djelotvornost pa zato treba biti posebno oprezan te poslušati savjete ljekarnika. Pitanje koje pacijenti često postavljaju jest – kada je najbolje uzeti lijek, prije ili poslije jela? Manje je poznato da treba obratiti pozornost i na odabir namirnica. Ne mogu se nabrojiti baš sve namirnice koje imaju utjecaj na lijekove i zdravlje organizma, no izdvojit ćemo neke.

Male voćne kraljice ljeta: Evo zašto je dobro jesti šljive

Hrana i lijekovi:

Mlijeko i mliječni proizvodi

Sadrže kalcij koji ulazi u interakciju s antibioticima – tetraciklinima pa smanjuju djelovanje antibiotika. Pojedine vrste sireva (parmezan, cheddar) sadrže aminokiselinu tiramin (može se pronaći i u bakalaru, feferonima, vinu…) koja ometa djelovanje antidepresiva.

Kava ili napici koji sadrže kofein

Sprečavaju apsorpciju neuroleptičkih lijekova i teofilina (lijeka za liječenje astme).

Alkohol

Ne preporučuje se ni u jednoj kombinaciji s lijekovima. Ako se konzumira alkohol s antihistaminicima, antidepresivima, analgeticima, antidijabeticima ili lijekovima koji sadrže kodein, može doći do ozbiljnih stanja kao što su zbunjenost, oslabljeni refleksi, pospanost, ali i drugih negativnih posljedica za zdravlje.

Agrumi

Sadrže veliku količinu kalcija koji stupaju u interakciju s brojnim lijekovima pa se preporučuje izbjegavanje soka od grejpa uz neke lijekove, npr. one koji blokiraju kalcijeve kanale, lijekove protiv masnoća, oralnu kontracepciju… Sok naranče sadrži kalcij i reagira s ciprofloksacinom i norfloksacinom, što smanjuje učinkovitost lijeka.

Banane, rajčice i krumpir

To su namirnice koje sadrže puno kalija pa bi ih trebale izbjegavati osobe koje koriste diuretik “koji štedi kalij“ jer bi moglo doći do prevelikog nakupljanja kalija u organizmu.

Sol

Sol trebaju izbjegavati svi koji koristite lijekove za sniženje krvnog tlaka.

Posebno trebaju biti oprezne osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi. Trebaju izbjegavati hranu bogatu vitaminom K koji ima antikoagulantno djelovanje, a to su špinat, kupus, grah, peršin i riba.

Kvarenje hrane ljeti i kako ga sprijeciti

Kako spriječiti kvarenje hrane ljeti?

Kvarenje hrane ljeti nažalost je česta pojava i ponekad ne znamo kao to spriječiti. Srećom, potrebno je samo malo...

SAZNAJTE VIŠE

Starije osobe, oprez!

Osobe starije životne dobi su podložnije interakciji hrane i lijeka. Njihov metabolizam je već usporen te je promijenjena funkcija jetre i bubrega, a uz to koriste i veliku količinu lijekova pa već po tome spadaju u rizičnu skupinu. Oprez je potreban i kad je riječ o brokuli (kod hipotireoze), zelenom čaju (može oslabiti apsorpciju željeza), muškatnom oraščiću… Naravno, govorimo o velikim količinama i specifičnim stanjima organizma.

Povrće i lijekovi

Kelj, brokula, cvjetača, hren i rotkvice obiluju sumporom (karakterističan miris pri kuhanju). Spojevi tiocijanati mogu ometati apsorpciju joda i tako utjecati na rad štitnjače pa se preporučuje da ih osobe koje boluju od hipotireoze izbjegavaju u prehrani.

Sa špinatom trebaju biti oprezne osobe koje imaju problema s bubrezima jer tvari sadržane u špinatu (oksalati) povećavaju rizik za nastanak bubrežnih kamenaca. Oksalate iz špinata i blitve možemo ukloniti micanjem peteljki ili dodavanjem mlijeka u hranu (kalcij iz mlijeka veže oksalate). Osim toga, morate znati da se špinat mora kuhati kratko, nikada u pokrivenoj posudi i da se ne smije podgrijavati, nego po mogućnosti skuhati i konzumirati istog dana kada je ubran.

Ako konzumiramo hranu pravilno, naš će organizam imati koristi od vrijednih hranjivih tvari koje se nalaze u njima. Osim toga, valja obratiti pozornost na pravilnu pripremu hrane jer se neke tvari duljom pripremom i kuhanjem uništavaju. Opreznije trebaju biti, vrijedi ponoviti, osobe koje boluju od određenih bolesti i koje uzimaju lijekove pa je iznimno važno uvažiti savjete ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button