Psiha i emocije - 27. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Uz ove praktične savjete izbacite nesanicu iz kreveta

Prema svjetskim statistikama, u 30% slučajeva nesanica je posljedica zdravstvenih poremećaja odnosno bolesti, a u preostalih 70% uzrok su loše navike i utjecaj okoline

Problem s nesanicom

Obratite pažnju na nesanicu jer je ona upozorenje da se trebamo čuvati „raspada sustava“.

U modernom načinu života, ostajanje budnim do kasno u noć smatra se uobičajenim kako bismo nadoknadili ono što nismo stigli obaviti tijekom dana ili da bismo se opustili – iako se to “opuštanje“ često svodi na zurenje u ekrane.

A kad se pojavi nesanica, mnogi je nastoje ublažiti raznim pripravcima i lijekovima, umjesto da probleme sa spavanjem shvate kao znak da u organizmu nešto ozbiljno ne “štima“ i da što prije treba ustanoviti o čemu se radi. Jer nesanica je upozorenje da se trebamo čuvati “raspada sustava“.

>>Naspavajte se! 4 biljke uz koje stres, nervoza i nesanica nemaju šanse<<

Naime, posljedice lošeg spavanja nisu samo umor i neraspoloženje. Pospanost smanjuje sposobnost koncentracije i oslabljuje reflekse, a time se povećava vjerojatnost prometnih nesreća.

Kronična neispavanost oslabljuje imunitet, uzrokuje poremećaje metabolizma i potiče debljanje, povećava rizik od srčanožilnih bolesti i dijabetesa. Često je u “podlozi“ nesanice već prisutna neka bolest, npr. bolesti dišnog sustava, poremećaji rada štitnjače, neurološki poremećaji…

Neispavanost te iscrpljenost također mogu biti simptomi apneje  – prestanka disanja tijekom spavanja. Dakle, ako loše spavate, svakako biste se trebali savjetovati s liječnikom.

Prema svjetskim statistikama, u 30 posto slučajeva nesanica je posljedica zdravstvenih poremećaja odnosno bolesti, a u preostalih 70 posto slučajeva problemi sa spavanjem proizlaze iz loših navika i utjecaja okoline.

Patite li od nesanice praćene glavoboljom i križoboljom, možda doslovno ležite na uzroku problema.

Savjeti za laku noć

 • Krevet ne smije biti niti premekan niti pretvrd, nego treba ravnomjerno i udobno podupirati cijelo tijelo od glave do pete. Mora biti dovoljno prostran da se čovjek može slobodno i potpuno ispružiti, rasteretiti i opustiti u svakom položaju. Stoga pažljivo odaberite madrac, i to u skladu s podnicom i cjelokupnom konstrukcijom kreveta.
 • Birajte posteljinu i pidžamu od prirodnih tkanina koje “dišu“.
 • Pridržavajte se pravila “bolje topliji pokrivač nego pregrijana soba“. Temperatura u spavaonici treba biti od 15°C do 18°C, a vlažnost zraka 50-60%.
 • Ustajete li i liježete otprilike u isto vrijeme, spavat ćete bolje i imat ćete više energije tijekom dana.
 • Odraslim osobama potrebno je otprilike od šest do osam sati spavanja, no to je individualno – nekima je dovoljno pet sati, a nekima treba devet ili više sati. Bitno je da se probudite svježi i odmorni.
 • Spavanje u poslijepodnevnim satima ne bi trebalo biti dulje od 20-30 minuta, a trebalo bi ga izbjegavati nakon 17 sati. Ako spavate predvečer, otežavate si noćni san.
 • Spavajte u mirnom i tamnom prostoru, bez buke i elektroničkih uređaja. Televizoru, kompjutoru i mobitelu nije mjesto u spavaćoj sobi.
 • Prije spavanja izbjegavajte “teške“ rasprave i uznemirujuće teme.
 • Maknite budilicu s vidljivog mjesta u sobi jer često gledanje na sat može pogoršati probleme nespavanja.
 • Spavaonica treba biti namijenjena isključivo spavanju, opuštanju i seksu. Druge aktivnosti trebaju se odvijati izvan spavaće sobe.
 • Izbjegavajte kofein, alkohol i nikotin, osobito u popodnevnim satima.
 • Tri do četiri sata prije odlaska na spavanje izbjegavajte obilne obroke, teško probavljivu hranu i energetska pića.
 • Ne preporučuje se intenzivna fizička aktivnost u večernjim satima, nego opuštajuća šetnja.
 • U rješavanju problema sa spavanjem odlično pomažu tehnike opuštanja poput autogenog treninga i vježbi disanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button