Zdrava prehrana - 11. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com

Male voćne kraljice ljeta: Evo zašto je dobro jesti šljive

Od doručka do večere, šljive svagdje mogu naći svoje mjesto, a u nastavku pročitajte zašto je dobro jesti šljive

Zašto je dobro jesti šljive

Zašto je dobro jesti šljive? Sigurno će mnogi reći da ih spomen šljiva podsjeća na djetinjstvo i na vesela vremena penjanja na stablo šljive i uživanja u njezinim mekanim, slatkim plodovima. U raznim krajevima Hrvatske, od Slavonije do Like, mnogo obiteljskih gospodarstava proizvodi šljivu.

Kod nas se šljiva najviše koristi za proizvodnju pekmeza (ili džema) i rakije. Ali šljive su sastojak i nekih od naših najpoznatijih domaćih specijaliteta: knedla sa šljivama i pašticade. No ta je namirnica dobra i u raznim pitama i kolačima jer njezino debelo sočno meso na visokim temperaturama pri kuhanju i pečenju postaje još mekše i slađe, gotovo kremasto. Stoga je mala skromna šljiva itekako dobar izbor u pripremi najrazličitijih ljetnih i jesenskih deserta.

Zašto je dobro jesti šljive

Šljive su srednje kalorično voće. Ovisno o vrsti i veličini šljive, njezina se kalorijska vrijednost kreće oko 15 – 30 kcal. Odnosno, u 100 g šljiva bit će manje od 50 kcal. Iako sadrže šećer (kao i sve voće), njihov glikemijski indeks (GI) je relativno nizak pa su pogodne i za dijabetičare. Šljive obiluju nekim važnim mineralima i vitaminima, posebno vitaminom C, vitaminom A i K te željezom i kalcijem.

U svježem i suhom obliku šljive su izvrsna pomoć kod problema s konstipacijom. U tome će vam najviše pomoći sok od šljive, pogotovo onaj koji možete jednostavno napraviti namakanjem suhih šljiva. Velika količina vlakana koja suhe šljive sadrže pomažu radu crijeva, što rezultira učinkovitim rješavanjem problema na najprirodniji način.

Što se sve može pripremiti sa šljivama?

Od doručka do večere, šljive svagdje mogu naći svoje mjesto. Tako ih, primjerice, za doručak možete smiksati u smoothie (uz dodatak vode ili prirodnog soka od jabuke te malo cimeta). Također ih možete kratko pirjati pa poslužiti uz zobenu kašu ili griz. I za ručak možete jesti šljive! Napravite slatko-ljuti umak koji je ukusan prilog u azijskim jelima ili ih narežite na šnitice i dodajte u omiljenu salatu, a možete ih poslužiti i uz grilani sir.

No tek kad dođemo do deserta imat ćete bezbroj opcija. Napravite pitu sa šljivama ili pak galettu (rustikalnu otvorenu pitu s preklopljenim rubovima). U obični biskvit po vrhu poslažite narezane šljive i dobit ćete ukusan voćni kolač, a možete pripremiti nešto zdravije – drobljenac sa šljivama, za koji vam donosimo recept.

Na kraju, šljive možete iskoristiti i u pripremi pića. Za osvježenje možete vodu aromatizirati šljivama uz dodatak malo limuna i metvice, a možete ih dodati i u rose vino kako biste obogatili njegov okus.

Kompot sa suhim šljivama – prirodna pomoć zdravlju srca, mozga i kostiju

Istina je, suhe šljive pomažu u mršavljenju. Energetska vrijednost 100 g čokolade s rižom skoro je dva i pol...

SAZNAJTE VIŠE

Crumble (drobljenac) sa šljivama

Za 6-8 osoba:

Vrijeme pripreme: 10 min

Vrijeme pečenja: 40 min

Ukupno: 50 min

Sastojci:

  • 800 g svježih šljiva
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 šalica (240 ml) zobenog brašna (možete zobene pahuljice samljeti u mlincu za kavu ili sjeckalici)
  • 5 punih žlica mljevenih badema
  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 5 žlica hladnog kokosova ulja (iz hladnjaka)
  • dobar prstohvat soli
  • 1 žlica Amaretta (opcionalno – za dodatnu aromu badema)
  • 1-2 žlice hladne vode

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Operite šljive, izvadite im koštice i raširite obje polovice (kao knjigu). Pripremite četvrtastu keramičku posudu pa u nju poslažite šljive (dobro ih stisnite jednu uz drugu) i pokapajte limunovim sokom. Da biste napravili mrvičasti posip, u zdjeli pomiješajte zobeno brašno, mljevene bademe, zobene pahuljice i sol. Hladno kokosovo ulje prstima utrljajte u suhe sastojke, kao kad pravite tijesto za pitu (ali nemojte mijesiti).

Dodajte Amaretto (po želji) i malo hladne vode kako biste povezali suhe ostatke koji znaju ostati na dnu posude. Prstima rahlo posipajte šljive, prekrivajući ih cijelom površinom. Stavite peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta pa smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i nastavite peći još 10 do 15 minuta. Ako posip počne tamnjeti, posudu pokrijte folijom.

Pečeni drobljenac izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi kako bi se sokovi od šljiva zgusnuli, a posip ohladio i postao hrskav. Poslužite uz malo bademova mlijeka za doručak ili uz kuglicu sladoleda od vanilije za bogati desert.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama