Zdrava prehrana - 9. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Breskve i marelice – voćni zgoditak za zdravlje i dijetu

Nema ljeta bez marelica i breskvi. Ove osvježavajuće plodove krasi bogatstvo antioksidansa, koji štite oči, srce i krvne žile, vlakna koja potiču probavu, a pritom su odličan izbor za mršavljenje

Nema ljeta bez marelica i breskvi

Breskve i marelice, zajedno sa šljivama, bademima, višnjama i trešnjama, pripadaju porodici ruža (Rosaceae). Plodovi ovih voćki imaju sličnu boju (narančasta do crvena) i teksturu (koža im je puna sitnih dlačica), a okus marelice najbolje se može opisati kao kombinacija šljive i breskve.

Breskve su veće i sočnije od marelica i imaju izražajniju boju. Vrhunac sezone breskvi i marelica traje od lipnja do kolovoza. Obje voćke potječu iz Kine, a na američki kontinent donijeli su ih europski osvajači u 18. stoljeću. Danas su najveći proizvođači marelica Turska, Italija, Rusija, Španjolska, Grčka i Sjedinjene Američke Države. Najveći proizvođači breskvi su Kina, Italija, Grčka, Španjolska i Francuska. 

Marelice i breskve bogatog su okusa i osvježavajuće namirnice idealne za međuobrok ili kao dio voćne salate

Što sve breskve i marelice sadrže?

Nutritivna vrijednost bresaka i marelica ogleda se u bogatstvu antioksidansima i vitaminima. Obje voćke imaju malu kalorijsku vrijednost i pogodne su za osobe koje žele smanjiti tjelesnu masu. Najpoznatiji antioksidansi u marelicama su vitamin C, flavonoidi, kvercetin i karotenoidi. Od vitamina još su zastupljeni vitamini A, E i niacin (B3). Takav nutritivni sastav doprinosi zaštiti očiju od bolesti uzrokovanih starenjem, ima protuupalna svojstva i smanjuje rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Većina istraživanja o djelovanju marelica provedena je na životinjama, a iako su istraživanja provedena i na ljudima, nije jasno definirano jesu li marelice bile glavni izvor spomenutih nutrijenata. Od ostalih nutrijenata prisutnih u marelicama valja spomenuti dijetalna vlakna koja potiču pravilan rad probavnog trakta, posebno peristaltiku crijeva. 

Za vid, srce i crijeva

I breskve su vrlo dobar izvor vitamina C i A, dijetalnih vlakana te antioksidansa. Uz vitamin C, najzastupljeniji antioksidans je klorogena kiselina, a takav sastav breskvi daje vrlo sličan utjecaj na zdravlje kakav ima i marelica. Osim što pružaju antioksidativnu zaštitu, zaštitu vida i krvožilnog sustava, breskve su niskokalorične, a sadrže i dijetalna vlakna koja pomažu u regulaciji peristaltike crijeva. Breskve i marelice dobar su izvor kalija i bakra, a ostali minerali nisu pretjerano zastupljeni. Kalij je mineral koji je važan za pravilan rad srca i živčanog sustava, a bakar ima važnu ulogu u prijenosu elektrona i kisika. 

Dobre za zimnicu

Od minerala još treba spomenuti antioksidativni mangan i željezo, koje ima vrlo važnu ulogu u organizmu za prijenos kisika hemoglobinom. Breskve i marelice nutritivno su vrlo bogate namirnice, prvenstveno antioksidativnim fitotvarima, i niske su kalorijske vrijednosti. Njihov okus je bogat i osvježavajuć te su idealne namirnice za međuobrok ili kao dio voćne salate.

Od njih se spravljaju kompoti i pekmezi, a marelice se i suše, pa su ove voćke u takvim oblicima dostupne i izvan sezone, tijekom cijele godine. Kako dozrijevaju u ljetnim mjesecima, pred nama je idealno razdoblje u kojem možemo maksimalno iskoristiti njihove nutritivne vrijednosti. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button