Muško zdravlje - 30. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Vesna Bosanac

Za zdrave muškarce gurmane: začinite salatu uljem koje čuva prostatu

Osim što je aromatično, bučino ulje čuva zdravlje prostate, regulira šećer u krvi, snižava visoki krvni tlak... Ako već niste, dodajte ga zelenoj salati ili zapečenom grahu, novi okusi će vas jednostavno oduševiti

bučino ulje

Kako bi se dobilo bučino ulje, sjemenke se najprije poprže pri čemu se razvija specifična orašasta aroma. Nakon toga se prešaju. Kod nas se ovo ulje većinom koristi u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima, a razlog je izražen utjecaj Austrijske kuhinje gdje je ono nacionalni specijalitet.

Boja bučinog ulja varira od tamno zelene do smeđe. Štoviše, nijanse boja se prelijevaju jedna u drugu. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama među kojima prevladavaju oleinska (omega-9) i linolna (omega-6). Oleinska kiselina povoljno djeluje kod šećerne bolesti jer povećava osjetljivost stanica na inzulin čime doprinosi sniženju koncentracije glukoze u krvi na tašte. Osim toga, pomaže snižavanju visokog krvnog tlaka. 

Prisutnost linolenske i drugih višestruko nezasićenih masnih kiselina je niska pa je ovo ulje poprilično stabilno. Očituje se to povećanom stabilnošću tijekom skladištenja te smanjenim stvaranjem slobodnih radikala u našem tijelu.

Doprinos bučinog ulja u očuvanju zdravlja

Bučino ulje pokazuje višestruko pozitivan utjecaj na zdravlje. U narodnoj se medicini drži kako konzumiranje bučinih sjemenki doprinosi zdravlju prostate. Posebno je to od koristi muškarcima starijima od 50 godina kod kojih se nerijetko javlja njezino dobroćudno povećanje. Konzumiranjem bučinog ulja poboljšava se funkcija mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi čime se smanjuje količina zaostalog urina u njima i čest nagon za mokrenjem.

Bučino ulje doprinosi sniženju visokog krvnog tlaka i kolesterola u krvi, a koristi i oboljelima od artritisa. Doprinosi regulaciji šećera u krvi čime se smanjuje rizik za pojavu šećerne bolesti

Shodno ovome, jedno znanstveno istraživanje pokazalo je kako konzumiranje bučinog ulja ublažava simptome vezane uz povećanje prostate povećavajući tako i kvalitetu života oboljelih. Njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje prostate vezuje se uz prisutnost karotenoidnih pigmenata.

Osim toga, bučino ulje doprinosi sniženju visokog krvnog tlaka i kolesterola u krvi, a koristi i oboljelima od artritisa. Doprinosi regulaciji šećera u krvi čime se smanjuje rizik za pojavu šećerne bolesti, odnosno pomaže se njezino držanje pod kontrolom.

Nije na odmet spomenuti i činjenicu kako se redovito konzumiranje bučinog ulja vezuje uz smanjenje rizika za pojavu raka želuca, dojke, pluća i debelog crijeva. Ovo ulje pokazuje i antioksidativno djelovanje što se može zahvaliti aktivnošću α- i γ-tokoferola.    

Bučino ulje u kulinarstvu

Bučino se ulje obično, u kombinaciji s octom, koristi kao preljev za salate dajući im tamno-zelenu boju i specifičnu aromu. Neki ga koriste i tijekom termičke pripreme jela, no to je šteta jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi svoja aromatična svojstva.

Pripremite i isprobajte ovaj izvrstan recept, sigurno ćete uživati

Proljetni pesto s bučinim uljem

Sastojci: 1 šaka listova maslačka, ¾ šalice neposoljenih bučinih sjemenki, ¼ šalice svježe izribanog parmezana, 6 jušnih žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 jušne žlice bučinog ulja, 1 jušna žlica limunovog soka, 3 češnja češnjaka, ½ čajne žličice soli, papar po želji

Priprema:  U pećnicu na 180 °C stavite pržiti bučine sjemenke. Izvadite ih nakon 5 minuta i istresite na tanjur da se ohlade.

Izmiksajte u blenderu oguljeni češnjak i bučine sjemenke. Dodajte parmezan, listove maslačka i limunov sok. Miksajte dok se smjesa ne ujednači. Pri niskoj brzini rada blendera, ulijevajte malo po malo bučino i maslinovo ulje dok mješavina ne postane glatka. Na kraju posolite i popaprite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button