Muško zdravlje - 22. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Muškarci, oprez: Upalne bolesti crijeva povezane su s rakom prostate

Muškarci s upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti imaju veći rizik obolijevanja od raka prostate, pokazalo je novo istraživanje

rak prostate

Novo istraživanje američkih znanstvenika s Northwestern Universityja u Chicagu pokazalo je da muškarci s upalnom bolesti crijeva imaju znatno veći rizik od raka prostate.

>>Bolest prostate je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju muškarci te spada u najčešća oboljenja muškaraca srednje i starije životne dobi. Prevenirajte bolest na vrijeme!<<

Upalne bolesti crijeva odnose se na idopatsku kroničnu upalu gastrointestinalnog sustava koja se odnosi na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, navodi European Urology.

Istraživanje koje je trajalo 20 godina pokazalo je da je vjerojatnost od razvoja raka prostate kod muškaraca s upalnim bolestima crijeva četiri do pet puta veća pa se stoga trebaju pomnije i češće pregledavati.

Istraživanje je pokazalo da ti muškarci imaju povišenu razinu PSA (specifičnog antigena prostate), a provedeno je na 1000 pacijenata s upalnim bolestima crijeva te 9300 muškaraca iz kontrolne skupine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button