Obiteljsko zdravlje - 9. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Karcinom mokraćnog mjehura: uzroci, simptomi i liječenje

Maligni tumori mokraćnog mjehura deveta su najčešća zloćudna bolest na svijetu, a češći su kod muškaraca i starijih osoba

rak mjehura

Mokraćni sustav zadužen je za izbacivanje toksina i ostalih štetnih tvari iz organizma te za održavanje optimalnog volumena tekućine unutar tijela. Mokraćni mjehur je pak šuplji mišićni organ mokraćnog sustava koji uključuje i bubrege, mokraćovode te mokraćnu cijev.

Mokraćni mjehur služi za prikupljanje, zadržavanje i izbacivanje urina. Nalazi se unutar zdjelice, omeđen s prednje strane preponskom kosti. Sa stražnje je strane, kod žena, omeđen maternicom i rodnicom, a kod muškaraca rektumom. Za održavanje kontinencije mokraćnog mjehura, mozak i leđna moždina moraju biti zdravi. Maligni tumori mokraćnog mjehura deveta su najčešća zloćudna bolest na svijetu.

Iz urološke ambulante: što su varikokela i hidrokela

Uzroci i čimbenici rizika

Karcinom mokraćnog mjehura je češći kod muškaraca i starijih osoba. Pušenje cigareta je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na razvoj karcinoma mokraćnog mjehura i kod žena i kod muškaraca. Izloženost aromatskim aminima u industriji je također bitan čimbenik rizika, kao i spojevi u vodi za piće (arsen, nitrati). Zračenje također može potaknuti razvoj karcinoma. Kronične infekcije mokraćnog sustava povećavaju rizik za razvoj karcinoma. Postoji i povezanost između infekcije ljudskim papiloma virusom i karcinoma mokraćnog mjehura.

Karcinomi gornjeg dijela mokraćnog sustava posljedica su istih etioloških čimbenika kao i u slučaju karcinoma mokraćnog mjehura te zbog toga takvi bolesnici često razviju i karcinom mokraćnog mjehura. Konzumacija velikih količina umjetnih sladila te izloženost zagađenom zraku mogu doprinijeti razvoju karcinoma.

Simptomi i dijagnostika

Na rak mokraćnog mjehura često se prvo posumnja kada uobičajena mikroskopska pretraga mokraće otkrije crvene krvne stanice. Međutim, mokraća može biti i očito krvava.

Kasniji simptomi obuhvaćaju bol i pečenje tijekom mokrenja te naglu, neizdrživu potrebu za mokrenjem. Simptomi raka mjehura mogu biti jednaki onima kod infekcije mokraćnog mjehura (cistitisa), a oba se problema mogu i istodobno pojaviti. Na rak mjehura se može posumnjati i kada simptomi ne nestaju unatoč liječenju infekcije.

Uobičajenom mikroskopskom pretragom mokraće ili drugim pretragama mokraće mogu se otkriti krv i gnojna tjelešca, a posebnim mikroskopskim pretragama (citologija) često se otkrivaju stanice raka.

Skupine zloćudnih tumora

Postoje dvije skupine zloćudnih tumora, a to su karcinomi i sarkomi.

Karcinomi čine više od 99% svih malignih tumora mokraćnog mjehura.

Sarkomi su rijetki i pretežito se pojavljuju kod djece.

Više od 90% zloćudnih tumora mokraćnog mjehura otpada na karcinome prijelaznih stanica. Većinom je riječ o papilarnim karcinomima (tumori na većoj ili manjoj peteljci) koji su obično površni, dobro diferencirani te rastu prema lumenu, dok su sesilni tumori (tumori na širokoj bazi) podmukliji, skloni ranoj invaziji i metastaziranju.

Mogućnosti liječenja

Rak koji zahvaća samo sluznicu mjehura ili urasta samo u najpovršniji sloj mišića, može se u potpunosti odstraniti pri cistoskopiji. Kod bolesnika se, međutim, kasnije često razviju nove izrasline, ponekad na istome mjestu ili, češće, negdje drugdje u mjehuru.

infekcije mokracnog sustava mokracne infekcije bubreg bubrezi prostata urogenitalne infekcije

Muške bitke s urogenitalnim infekcijama

Infekcije mokraćnog sustava mogu biti bezazlene i lako rješive, ali i prvi znak upozorenja na postojanje druge bolesti koja...

SAZNAJTE VIŠE

Rak koji urasta dublje ili kroz stijenku mjehura, ne može se u potpunosti odstraniti kroz cistoskop. On se obično liječi djelomičnim ili potpunim odstranjenjem mjehura. Obično se odstranjuju i limfni čvorovi tog područja kako bi se utvrdilo je li se rak proširio.

Radioterapija (zračenje), bilo samostalno ili u kombinaciji s kemoterapijom, ponekad dovodi do izlječenja raka. Rak koji je metastazirao treba liječiti kemoterapijom. Nekoliko je različitih kombinacija lijekova djelotvornih protiv ovog tipa raka, ali se samo mali broj bolesnika izliječi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button