Žensko zdravlje - 13. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Otkrijte upalu mokraćnih putova pravovremeno!

Upale mokraćnih putova učestale su i neugodne, no pravovremenim postavljanjem dijagnoze se brzo i učinkovito rješavanju

Uroinfekcija, escherichia coli, upala mokraćnih putova

Upale mokraćnih puteva su najčešće infekcije (uz infekcije dišnih puteva) i najčešći razlog propisivanja antibiotika. Većina upala mokraćnih puteva uzrokovana je bakterijama, a označava invaziju mikroorganizama u tkivo bilo kojeg dijela mokraćnog sustava.

Sam ulazak mikroorganizama u mokraćni mjehur ne znači i bolest, jer ako je mokrenje normalno, bakterije se mogu izlučiti mokraćom. Ako nema redovitog pražnjenja mjehura, bakterije se razmnožavaju i to lako dovede do upale (cistitisa).

Ako se ne liječi, bakterijska se upala širi iz mokraćne cijevi u mjehur te dalje mokraćovodima do bubrega

Zašto žene?

Od uroinfekcija pate i muškarci i žene, ali žene češće jer je kod njih mokraćna cijev kratka, ravna i široka, čime je olakšan prolaz bakterijama do mokraćnog mjehura. Otvor ženske mokraćne cijevi je u blizini otvora vagine i debelog crijeva, pa je stoga izložen većem broju mikroorganizama. Iz istog razloga i kod djece češće obolijevaju djevojčice. Ako se ne liječi, bakterijska se upala širi iz mokraćne cijevi u mjehur te dalje mokraćovodima do bubrega. Tada nastaju komplikacije koje se teže liječe, tako da je važno na vrijeme reagirati i početi liječenje.

Uzročnici urinarne infekcije

Najčešći uzročnik je E.coli, čak u 80% slučajeva. E.coli je prirodni stanovnik crijevne mikroflore, ali kad dođe do mokraćnog sustava, množi se i izaziva upalne promjene. Od ostalih bakterija spomenimo još i Klebsiellu, Proteus mirabilis te Enterococcus.

 Ostali uzroci:

 • menopauzažene u menopauzi doživljavaju hormonalne promjene koje uzrokuju promjene na koži, suhoću sluznice te utječu i na stanje sluznice mokraćne cijevi. Zbog toga su kod žena u toj životnoj dobi česte uroinfekcije i sklone su recidivima.
 • spolni odnosi ponekad kod žena i pri spolnom odnosu može doći do unosa bakterije, uzročnika uroinfekcija, u mokraćnu cijev. Zato je bitno uzimati dovoljnu količinu vode, najbolje je dvije čaše prije i poslije odnosa. Preporučuje se mokrenje odmah nakon odnosa i upotreba prezervativa.
 • neodgovarajuća higijena osjetljivost urinarnog sustava na infekcije može biti povećana uporabom lužnatih sapuna ili kupki koje mogu iritirati mokraćnu cijev te poticati upalu i bakterijsku infekciju. Stoga se preporučuje održavanje higijene sredstvima namijenjenim samo za intimnu njegu, koja imaju prilagođen pH koji odgovara sluznici intimnog područja. Pravilno brisanje urogenitalnog područja može spriječiti prijenos bakterija iz rektalnog područja.
 • dijabetes osobe koje boluju od dijabetesa imaju veći broj upala zbog promijenjenog imunološkog sustava te je bitno da se pridržavaju pravila zdravog života koja mogu pomoći u prevenciji uroinfekcija.
Dovoljno je samo nekoliko sati da se bakterije razmnože te se javlja upala. Liječenje treba početi u što kraćem roku od pojave prvih simptoma

Simptomi uroinfekcije

 • česta potreba za mokrenjem
 • mali volumen mokraće
 • bolno mokrenje
 • osjećaj peckanja i pritiska
 • noćno mokrenje
 • mokraća zna imati neugodan miris
 • moguća je promjena boje mokraće
 • pritisak u zdjelici
 • povišena tjelesna temperatura.

Kod male djece simptomi su malo drukčiji, često su opći i nespecifični. Kod djece često se javlja klonulost, bezvoljnost, odbijaju hranu i piće. Ove simptome često prati visoka temperatura, a mokraća ima neugodan miris.

Prevencija

 • za poboljšanje zdravstvenog stanja potrebno je vježbati učestalo mokrenje, svaka 2-4 sata
 • na dan je potrebno uzimati najmanje osam čaša vode
 • poželjno je izbjegavati usku odjeću na donjem dijelu tijela i sintetsko donje rublje jer je ono pogodno za razvoj bakterija
 • preporučuje se koristiti preparate od brusnice i vitamin C
 • konzumiranje ananasa također ima povoljan učinak na sprečavanje ili lakše liječenje uroinfekcija

Liječenje uroinfekcija

Dovoljno je samo nekoliko sati da se bakterije razmnože te se javlja upala. Liječenje treba početi u što kraćem roku od pojave prvih simptoma. Kod upala se bakterije zadržavaju u mokraćnom sustavu, stoga je potrebno što prije početi ispiranje mokraćnog sustava, odnosno što prije u potpunosti eliminirati bakterije – uzročnike upale.

>>Upale mokraćnih kanala kod djece vrlo često se događaju ljeti i tijekom bolesti koje vode do gubitka tekućine. Kod svake sumnje na upalu treba se javiti liječniku.<<

Liječenje se najčešće provodi antibioticima (isključivo po preporuci liječnika), ali mogu pomoći i biljni preparati koji se mogu nabavti i u ljekarnama u slobodnoj prodaji. Prije nego što vam liječnik propiše lijek, urin se šalje na laboratorijsku pretragu i/ili urinokulturu. Jako je bitno uzorak mokraće uzeti pravilno zbog moguće kontaminacije uzorka. Kod male djece je to veći problem. Za skupljanje urina koriste se sterilne vrećice koje se lijepe na kožu spolovila nakon pranja, što je vrlo važno da uzorak bude čist. Kod veće djece i odraslih uzima se uzorak mokraće dobiven srednjim mlazom.

Kod svih uroinfekcija, bez obzira na uzrok, potrebno je pridržavati se liječničkih uputa za primjenu lijeka jer jedino tako se možete izliječiti. To se prvenstveno odnosi na terapiju antibioticima koju morate provesti do kraja. Terapija antibioticima najčešće traje 3-7 dana; duljinu liječenja određuje liječnik. Simptomi se mogu povući za dan-dva, ali bakterije ostaju u urinu te se mogu ponovno razmnožiti. Zbog toga je neophodno da se popije cijela doza antibiotika. U protivnom doći će do rezistencije mikroorganizma na antibiotik. Pravilnom primjenom lijeka koji je propisao liječnik i promjenom životnih navika možemo izliječiti bilo koji oblik uroinfekcije.

Bitno je uz antibiotik pridržavati se nekih pravila:

 • piti dosta tekućine,
 • snižavati temperaturu,
 • mirovati i
 • redovito mokriti

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button