Žensko zdravlje - 19. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Jadranka Brozd, dr. med., spec. fizioterapeut, Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

Isprobajte ih: Četiri vježbe za ublažavanje inkontinencije

Nevoljno istjecanje mokraće predstavlja neugodan problem, no učinkovito se može staviti pod kontrolu pomoću fizioterapijskih postupaka

Vježbe za ublažavanje inkontinencije

Jedan od važnih savjeta jest da se svakodnevno provode vježbe povećanja opsega pokreta koje se mogu izvoditi ležeći s pomagačem ili samostalno, sjedeći na stolcu ili stojeći.

Inkontinencija ili nevoljno istjecanje mokraće problem je s kojim se mnogi suočavaju, no rijetko o tome razgovaraju. Može pogoditi i muškarce i žene. Može biti prouzročena nizom dijagnoza i bolesti koje zahvaćaju živčani sustav ili sustav za pokretanje, odnosno mišiće, fascije, zglobove ili same urogenitalne organe.

Neovisno o uzroku, pacijenti često dugo šute, pokušavaju dotrčati pravodobno do toaleta, stavljaju higijenske uloške i piju manje tekućine jer se tako neće imati što prelijevati… No to nije rješenje i svakako treba potražiti savjet liječnika, ponajprije obiteljske medicine, a potom prema potrebi i specijalista. Najvažnije je da se inkontinencija ne taji nego intenzivno liječi.

>>Razlika koja nije prednost – zašto žene češće muči inkontinencija?<<

Nemojte šutjeti

Stav tijela u kojem iz osnovne pozicije možemo izvoditi pokrete i ostale funkcije apsolutno utječe na položaj organa u maloj zdjelici, pa i mjehura, bubrega i mokraćovoda. Primjer su žene koje nakon carskog reza nisu dobile savjet da trebaju ići na tretman ožiljka zbog čega je, zbog njegova zatezanja i položaja tijela pri dojenju, moguća pojava inkontinencije.

Postoji još niz uzroka koji se imenuju različitim dijagnozama, odnosno nazivima inkontinencije. U mnogim slučajevima, posebice kada je riječ o oporavku nakon operativnih zahvata unutar zdjelice, fizioterapeut može pružiti dragocjenu pomoć.

Nakon fizioterapijske procjene tijekom koje se ispunjava nekoliko upitnika doznaju se sve činjenice o stanju tijela koje su mogle dovesti do simptoma i na koje treba djelovati poput zdjelice blokirane u neodgovarajućoj poziciji. Nepokretljivost zdjeličnog obruča smanjuje i vitalnost organa u zdjelici koji se opuste i uspavaju. Zato fizioterapeuti poduzimaju niz terapijskih postupaka kako bi vratili pokretljivost tog područja te kako bi se mogli ciljano posvetiti uzroku problema.

Jedan od važnih savjeta jest da se svakodnevno provode vježbe povećanja opsega pokreta koje se mogu izvoditi ležeći s pomagačem ili samostalno, sjedeći na stolcu ili stojeći. Nudim vam nekoliko jednostavnih vježbi koje bi vam mogle pomoći.

1. vježba

Ležite na trbuhu do pola sata na dan ispruženih nogu. Osim što ćete se odmoriti, lagano ćete istegnuti cijelu prednju stranu tijela koja je skraćena i uvjetuje pognuto držanje, ali i blokira organe u zdjelici.

2. vježba

Ležeći na leđima povlačite jedno koljeno do ramena na istoj strani, a da se druga noga pritom ne odigne od podloge. Pazite da koljeno najprije povlačite ravno prema ramenu, ne s vanjske strane tijela, a kad vas podnošljivo zateže, okrenite i povlačite koljeno prema suprotnom ramenu.

Nemojte odustati zbog zatezanja ni pri prvom bolu u području gluteusa ili unutar prepone nego stanite, udahnite i tijekom izdaha dodajte još malo pritiska preko granice ugode.

Vježbe izvodite naizmjenično objema nogama tijekom barem tri udaha i izdaha te zadržavanja pokreta s nekoliko ponavljanja.

>>Ne sramite se inkontinencije i podijelite brigu s liječnikom jer rješenje postoji!<<

3. vježba

Sjedeći na stolcu oslonjeni na obje sjedne kvrge podignite stopalo iznad suprotnog koljena. Bez obzira na zatezanje u području kuka, lagano potiskujte koljeno dolje, a tijelo zadržavajte ravno bez naginjanja na jednu stranu.

Sjedite tako dok gledate televiziju ili se družite. Potiskujte koljeno stopalom prema dolje nekoliko minuta. Vježbajte objema nogama, naročito onom koja vas više koči u pokretu.

4. vježba

Naravno da treba izvoditi i vježbe jačanja sfinktera, ali to su vas već mnogi učili, kao i Kegelove vježbe. Osobno vam savjetujem da osvijestite donji do trbuha.

Sjednite na stolac naslonjeni laktovima na koljena. Opustite ramena i kralješnicu da stoji ravno, a lopatice malo spojite. Koncentrirajte se na disanje. Udahnite trbušno, tako da trbuh ispupčite u oblik lopte, a da pritom niste podigli blokirana ramena. Ispušite lagano zrak preko zuba i privucite trbuh prema kralješnici.

Koncentrirajte se na pupak te ako treba, prstom pratite kako se pupak izboči, a potom uvuče u trbuh. Kada ste savladali takvo disanje, povlačite samo pupak van i unutra. Počet ćete osjećati da se pomiče i dio tkiva ispod pupka. To je vaše ciljano područje.

Pokušajte tako sjedeći, ali i stojeći ili ležeći aktivirati područje ispod pupka, ali nikada ne smijete osjetiti da gurate dno zdjelice dolje kao da vršite pritisak pri uriniranju ili stolici. To je pogrešna aktivacija koja šteti snazi zdjeličnog dna jer dodatno rasteže tkivo. Morate osjetiti da se povlači gore i donji dio trbuha i prednji do zdjeličnog dna s mokraćnim kanalom.

Ove vježbe nisu samo za žene nego su i za muškarce jer stimuliraju i potenciju. Važno je znati da podizanje zdjeličnog dna aktivacijom sfinktera u sjedećem položaju ovisi o tome kako je nagnuto tijelo. Ako ste leđima naslonjeni, a zdjelica je nagnuta natrag, aktivirat ćete prvo i jače analni sfinkter.

Ako ste nagnuti tijelom naprijed prema koljenima, aktivirat ćete jače uretralni sfinkter koji je i važan pri urinarnoj inkontinenciji.

Potražite stručnu pomoć

Ipak, ne liječite se sami nego se obratite stručnjaku koji se bavi ovom problematikom. Zajedno napravite plan aktivnosti, kreirajte terapijske postupke, naučite vježbe te nakon individualnih tretmana oslobodite blokirana meka tkiva, povećajte opseg pokreta i popravite posturu. Tako ćete usvojiti svakodnevne aktivnosti koje sprečavaju ponovni nastanak inkontinencije.

U težim slučajevima uključenjem elektroterapijskih postupaka poboljšanja periferne cirkulacije Bemerom, stimulacijom sfinktera elektrostimulacijom ili Biofeedback treningom te uzimanjem medikamenata moguće je zaustaviti napredovanje simptoma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button