Žensko zdravlje - 3. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Tanja Ćorić

Inkontinencija: Ozbiljno šteti kvaliteti života i razini samopoštovanja

Inkontinencija znatno narušava kvalitetu života, a njezina učestalost viša je kod žena i osoba starije dobi. Većina žena na pojavu nevoljnog otjecanja mokraće reagira tek kada problem poprimi ozbiljne razmjere te se svakako preporučuje prepoznati problem što ranije i početi liječenje

Inkontinencija smanjuje samopoštovanje

Inkontinencija se definira kao nekontrolirano otjecanje mokraće izazvano nedostatkom voljne kontrole mokrenja. To nije bolest nego simptom različitih bolesti ili stanja, može biti trajna ili povremena, a pojavljuje se u svim uzrastima i kod oba spola.

Učestalost je viša kod žena i osoba starije životne dobi. Navode se podaci o javljanju toga simptoma, barem privremeno, kod 50 posto žena, ali liječenje je potrebno samo kod 5 do 10 posto tih bolesnica. Pri bolničkom liječenju kod starijih se bolesnika zapaža učestalost inkontinencije i do 50%, a u ustanovama koje skrbe za starije osobe taj je udjel i viši. Unatoč tome, sama visoka životna dob ne smatra se nužnim preduvjetom inkontinencije, a neke neurološke bolesti, kao i nepokretnost važni su čimbenici za razvoj inkontinencije.

Inkontinencija je pratiteljica menopauze

Inkontinencija ozbiljno narušava kvalitetu života osobe koja se s njom susreće, dovodi do gubitka samopoštovanja, a česta je i pojava depresije, izoliranosti i povlačenja u sebe te izbjegavanje spolnih odnosa i intimnosti. Stoga je važno shvatiti da je ona problem za koji današnja medicina ima rješenja. Rizični čimbenik za pojavu inkontinencije je svakako i menopauza u kojoj zbog gubitka estrogena dolazi do atrofije sluznice i organa, što dovodi do njihova lakšeg oštećenja. Dodatni činitelji koji potiču inkontinenciju su debljina, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, broj vaginalnih porođaja, broj ginekoloških operacija te procesa koji uzrokuju nepovratno rastezanje mišića dna zdjelice. Najčešća vrsta inkontinencije koja se javlja u menopauzi jest stresna inkontinencija koja se manifestira otjecanjem manje količine mokraće tijekom fizičkog napora, kihanja, kašljanja i smijanja. Većina žena na pojavu nevoljnog otjecanja mokraće reagira tek kada problem poprimi ozbiljne razmjere te se svakako preporučuje prepoznati ga što ranije i početi liječenje.

>>Urinarna inkontinencija je vrlo česta tegoba, no o kojoj se zbog nelagode i srama rijetko govori, posebno kada je riječ o muškarcima. Ipak, pomoć postoji i trebalo bi je tražiti. Kliknite i doznajte kako si pomoći<<

Tegobe u zlatnim godinama

Inkontinencija nije normalna posljedica starenja premda tijekom fiziološkog procesa starenja s godinama dolazi do smanjenja kapaciteta i slabljenja sfinktera mokraćnog mjehura. Povećana učestalost inkontinencije kod starijih osoba uzrokovana je razvojem i posljedicama različitih kroničnih bolesti koje dovode do gerijatrijsko imobilizacijskog sindroma. Najčešće se to javlja kod cerebrovaskularnog inzulta, terminalne faze malignih bolesti te degenerativnih bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava. Stoga je pri liječenju osnovne bolesti neophodno što prije početi primjenjivati mjere tercijarne i kvartarne prevencije radi sprečavanja razvoja inkontinencije koja se često javlja kao posljedica tih bolesti.

>>Žene se razlikuju od muškaraca, među ostalim, i po anatomskoj građi koja je “zaslužna” i za probleme s kontroliranjem otjecanja mokraće, no mogućih je uzroka više. Kliknite i na vrijeme doznajte koji su to uzroci<<

Viša učestalost inkontinencije u starijoj dobi pripisuje se prije svega potpunoj i djelomičnoj nepokretnosti koja se pojavljuje kao gerijatrijsko imobilizacijski sindrom kod starijih osoba, nestabilnosti zbog slabljenja mišićno-koštanog sustava koji dovodi do ozljeda i padova kod starijih, zatim nesamostalnost sa sve većim udjelom demencija i Alzheimerove bolesti kod osoba u dubokoj starosti.

Kod gerijatrijskog bolesnika za brzo utvrđivanje svih vrsta inkontinencije mokraće može se upotrijebiti Test poremećaja mokrenja koji je izradio Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (stampar.hr/testovi-iz-zdravstvene-gerontologije), a može i vama poslužiti za orijentaciju. Test sadrži i detaljnu uputu o načinu izvođenja Kegelovih vježbi koje se preporučuju za liječenje i ublažavanje tegoba svih vrsta inkontinencije kod žena i u svakoj dobi pa svakako pogledajte link.

 

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button