promo signPROMO ČLANAK

Žensko zdravlje - 20. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Mr.sc.dr.med. Lenija Pavić Lugović, spec. ginekologije i porodiljstv

Aktivan život uz stres inkontinenciju

Neugodnosti koje nastaju zbog nemogućnosti zadržavanja mokraće mogu značajno narušiti kvalitetu života. Potražite pomoć i ne ignorirajte savjete

Attends ulosci za stresnu inkontinenciju

Ako se inkontinenciju ne može u potpunosti kontrolirati s ciljanim liječenjem, pacijentima se preporučuje korištenje posebno oblikovanih uložaka i pelena koje im pomažu da se osjećaju ugodno i suho

Inkontinencija urina je nekontrolirano otjecanje mokraće. Iako se javlja i među muškarcima, , većinom je to problem žena te se smatra da gotovo 20 % njih ima neki tip inkontinencije koji obuhvaća smetnje od povremenog “bježanja” mokraće do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće.

„Mali“ ženski problem

Stresna ili statička inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije u žena. Ovaj oblik inkontinencije je povezan sa slabim mišićima zdjeličnog dna, mišićima za zatvaranje na području mokraćne cijevi ili s hormonalnim promjenama u organizmu.

Najčešće, u oko 85 % slučajeva, nastaje kao posljedica oštećenja potpornog aparata dna male zdjelice u trudnoći i babinju. Češća je kod višerotkinja, kod pacijentica koje rađaju djecu veće porođajne težine te ako porodi slijede jedan za drugim.

Preduhitrimo nekontrolirano bježanje urina vježbanjem mišića dna zdjelice

Kod žena u menopauzi stres inkontinencija se razvija zbog manjka estrogena, što dovodi do slabljenja mokraćne cijevi i smanjenja otpora protoka mokraće kroz mokraćnu cijev.

Stresna inkontinencija urina nastaje uslijed porasta tlaka unutar trbušne šupljine, koji se često javlja uz kronične bolesti praćene jakim i dugotrajnim kašljem, kod pretilosti, metaboličkih bolesti (npr. dijabetes i bolesti štitnjače), kod teškog fizičkog rada i napora, podizanja tereta ili izvođenje nekog pokreta.

Kako do dijagnoze?

Stresnu inkontinenciju obično prati spuštenost urogenitalnih organa, a zbog nekontroliranog otjecanja urina češće nastaju mokraćne infekcije jer se stvaraju uvjeti za razvoj uropatogenih bakterija.

Sama dijagnostika se temelji na pregledima i obradi ginekologa, urologa te neurologa, koji preporučuju određene dijagnostičke i terapijske postupke. Neposredno prije same obrade inkontinencije neophodno je učiniti urinokulturu kako bi se isključila urinarna infekcija.

U praksi se s ciljem postavljanja dijagnoze najčešće koristi Bonneyev stres test kojeg će ginekolog učiniti na ginekološkom stolu, a također se može obaviti pregled ultrazvukom.

Kod blažih inkontinencija te kod mlađih pacijentica preporučuje se konzervativno liječenje. Zbog slabosti dna mišića male zdjelice preporučuju se Kegelove vježbe.

Od prstena do lasera

Kod pacijentica koje zbog godina ili težeg zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti operativno riješiti stres inkontinenciju, od koristi su vaginalni pesari (vaginalni prsten ili “ring) od gume ili silikona koji se postavljaju u rodnicu. S obzirom na to da se radi o “stranom tijelu ” češće dolazi do infekcije, dekubitusa i krvarenja što ograničava vrijeme njihove upotrebe.

U težim slučajevima preporučuje se kirurško liječenje koje u slučaju stresne inkontinencije ima dobar i dovoljno trajan učinak. Kirurške metode se ne primjenjuju kod žena koje planiraju još rađati.

Posljednjih godina u liječenju inkontinencije koristi se laserska terapija, najčešće tri postupka u razmacima od četiri do šest tjedana, koji se po potrebi mogu ponavljati. Laserske zrake obnavljaju postojeća i potiču stvaranje novih kolagenih vlakana rodnice i ušća mokraćne cijevi.

Ako se inkontinenciju ne može u potpunosti kontrolirati s ciljanim liječenjem, pacijentima se preporučuje korištenje posebno oblikovanih uložaka i pelena koje im pomažu da se osjećaju ugodno i suho.

PROMO
Kegelove vjezbe i inkontinencija

Naučite Kegelove vježbe za prevenciju inkontinencije

Ako vas muči inkontinencija, Kegelove vježbe su jednostavne i mogu se izvoditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme,...

SAZNAJTE VIŠE

Attends Soft  – velika moć upijanja i još veća ugodnost

Za vrlo blagi do umjereni oblik inkontinencije namijenjeni su  ulošci s posebno velikom moći upijanja Attends Soft. Zbog brzog upijanja urina posebno su pogodni za kožu te pružaju osjetnu suhoću, a oblikom prilagođeni tijelu sigurno štite i diskretni su za nošenje. 

Zbog svoje kvalitete, već 11 godina za redom, Attends je dobitnik certifikata proDERM. ProDERM certifikat se izdaje od strane nezavisnog instituta za dermatološka istraživanja u Hamburgu temeljem testiranja. Testiranje je pokazalo da su Attends proizvodi izvrsni za očuvanje zdravlja kože kod pacijenta s inkontinencijom.

Za besplatan uzorak ili savjet nazovite 01/27-50-980, pošaljite e-mail: [email protected] ili posjetite www.elbi-medikal.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button