promo signPROMO ČLANAK

Žensko zdravlje - 12. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Zašto dolazi do inkontinencije u trudnoći i nakon poroda?

Kod pojave blaže inkontinencije za vrijeme i nakon trudnoće preporučuje se izvođenje Kegelovih vježbi, a za osjećaj sigurnosti na raspolaganju su i Attends Soft ulošci za inkontinenciju

inkontinencija u trudnoci Attends Soft ulosci

Inkontinencija mokraće definirana je kao nevoljno, odnosno nekontrolirano, ispuštanje mokraće. Ovaj problem češće se javlja u ženskoj populaciji, a neka istraživanja pokazuju da čak do 30% žena u periodu između 15 i 64 godina pati od problema urinarne inkontinencije.

Kako dijelimo inkontinenciju?

Inkontinencija mokraće ili urinarna inkontinencija najčešće se dijeli na stresnu inkontinenciju i urgentnu inkontinenciju. Ovo su dva najčešće oblika urinarne inkontinencije. Osim stresne i urgentne mogu se javiti još i nagonska inkontinencija, miješana inkontinencija, preljevna inkontinencija, refleksna i funkcionalna inkontinencija.

Ne odustajte: Prevencija inkontinencije vježbanjem u trudnoći

Inkontinencija uzrokovana stresom

Kod stres inkontinencije dolazi do ispuštanja mokraće, uglavnom u manjim količinama i mlazovima. To se događa zbog povećanja tlaka u trbuhu, odnosno zbog fizičkog pritiska na mjehur.

Upravo je stresna inkontinencija oblik inkontinencije koji se javlja tijekom i nakon trudnoće. Do razvoja ovog tipa inkontinencije dolazi zbog slabosti mišića dna zdjelice, povećane mobilnosti donjeg dijela mokraćnog sustava, odnosno, mokraćne cijevi te pojačanog pritiska na mokraćni mjehur.

Trudnoća i inkontinencija urina

Razvoj inkontinencije kroz prvu trudnoću je relativno rijedak. Do nje u prvoj trudnoći uglavnom dolazi u zadnjim mjesecima.

Za vrijeme prve trudnoće mišići dna zdjelice i dalje imaju svoju čvrstoću i elastičnost što objašnjava rjeđu pojavu inkontinencije.

Zašto dolazi do inkontinencije u trudnoći?

Tijekom trudnoće ili prilikom porođaja dolazi do slabljenja mišića dna zdjelice zbog čega se kod žena koje su rodile vaginalno ova vrsta inkontinencije javlja najčešće. Zbog konstantnog i sve većeg pritiska na mokraćni mjehur, on smanjuje svoju zapremninu čime može pohraniti manje mokraće nego prije. Također, treba imati na umu kako tijekom trudnoće bubrezi i mokraćni mjehur rade više zbog čega trudnice često moraju mokriti.

Za inkontinenciju koja se može javiti u trudnoći svoj doprinos imaju i hormoni. Tijekom trudnoće placenta proizvodi dodatne doze progesterona, hormona odgovornog za opuštanje glatkih mišića. U tu skupinu mišića pripadaju i mišići vrata mokraćnog mjehura što pridonosi težem zadržavanju urina u mjehuru.

Sam čin poroda kao završetak trudnoće dodatno oslabljuje mišiće dna zdjelice zbog čega mjehur postaje aktivniji. Ako tijekom poroda dođe do oštećenja živaca koji kontroliraju mjehur, ako se maternica i mjehur pomaknu ili nakon epiziotomije mogu se pojačati problemi s mjehurom, a samim time i jačinom inkontinencije.

Kod najvećeg broja trudnica inkontinencija nakon trudnoće prolazi spontano, jer pritisak maternice na mjehur prestaje i razina progesterona se smanjuje.

inkontinencija u trudnoci Attends Soft ulosci

Kako si možemo pomoći?

  • Kao glavna preporuka svim trudnicama za vrijeme i nakon trudnoće je izvođenje Kegelovih vježbi. To su vježbe koje za svrhu imaju jačanje mišića dna zdjelice. Osmislio ih je američki ginekolog Arnold Kegel 50-ih godina 20. stoljeća.
  • Također, trudnica bi trebala imati uredne toaletne navike. To znači da bi na toalet trebala ići onda kada osjeti da joj je mjehur pun.
  • Preporuka je da se kod potrebe kihanja ili kašljanja prekriže noge, jer se tako sprječava neželjeno bježanje urina. Svakako treba izbjegavati situacije u kojima se podižu teški predmeti.
  • Za intimnu njegu koristiti sredstvo s prilagođenim pH faktorom kako bi se spriječio razvoj nepoželjne mikroflore na intimnom području.
  • Hrana koja uzrokuje zatvor ili osjećaj punih crijeva može dodatno stvoriti pritisak na mjehur, pa bi ju trebalo izbjegavati.
  • Uredite i unos tekućine tijekom dana u pravilnim razmacima. Unos tekućine je vrlo važan za trudnicu i njezino dijete.
PROMO
Kegelove vjezbe inkontinencija elbi medikal

Preduhitrimo nekontrolirano bježanje urina vježbanjem mišića dna zdjelice

SAZNAJTE VIŠE

Attends Soft ulošci za osjećaj sigurnosti

Za osjećaj sigurnosti na raspolaganju su i ulošci za inkontinenciju. Attends asortiman za inkontinenciju nudi nekoliko veličina uložaka namijenjenih lakoj inkontinenciji. Dostupni su Attends Soft ulošci označeni brojevima 0 do 3 extra. Ulošci imaju ekstra mekani gornji sloj, anatomskog su oblika i bijele boje čime pružaju osjećaj ugode i diskrecije. Stražnja im je strana prozračna pa koža nesmetano diše, a pričvršćuju se uz pomoć ljepljive trake cijelom duljinom stražnje strane. Visokoupijajuća jezgra zaključava urin daleko od površine uloška, a Quick dry tehnologija onemogućava povrat urina na površinu te je održava suhom.

Više o inkontinenciji u trudnoći informirajte se na ovom linku.

Attends anatomski ulošci dostupni su u ljekarnama, Elbi Medikal maloprodajama i na web shopu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button