Muško zdravlje - 29. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Muške bitke s urogenitalnim infekcijama

Infekcije mokraćnog sustava mogu biti bezazlene i lako rješive, ali i prvi znak upozorenja na postojanje druge bolesti koja podržava infekciju

infekcije mokracnog sustava mokracne infekcije bubreg bubrezi prostata urogenitalne infekcije

Infekcije urogenitalnog sustava među najčešćim su upalnim bolestima koje u mnogočemu pogađaju društvo ugrožavajući bolesnika u njegovom životu i radu.

Predstavljaju upalni odgovor sluznice mokraćnog sustava na invaziju mikroorganizama, a uzročnici mogu biti razni: aerobne i anaerobne bakterije, gljivice, virusi, a rjeđe višestanični paraziti. Upala je najčešće povezana s pojavom bakterija u urinu. Mikroorganizimi mogu doseći urogenitalni sustav putem krvi, limfnih vodova ili direktnim širenjem.

Otkrijte upalu mokraćnih putova pravovremeno!

Uroinfekcija kod muškarca može postati vrlo ozbiljan i dugotrajan zdravstveni problem, a jedan od glavnih razloga je tijesna anatomsko-funkcionalna povezanost prostate i testisa s izvodnim kanalima mokraćnog sustava, koji je zajednički za dva sustava – mokraćni i spolni – pa otuda i ime urogenitalni.

Bakterije su najčešći krivci

U praksi se najčešće viđa bakterijska upala urogenitalnog sustava. Upala uzrokovana mikroorganizmima najčešće nastaje uzlaznom kolonizacijom crijevnih bakterija iz donjeg dijela mokraćne cijevi (uretre) prema mokraćnom mjehuru, dovodeći tako do upalne reakcije mokraćne cijevi (uretritis) i sluznice mokraćnog mjehura (cistitis).

Kod muškaraca je cistitis rijetka bolest, a najčešća upalna reakcija, osobito u mlađih, spolno aktivnih muškaraca je uretritis.

Oprezno s infekcijama!

Infekcije mokraćnog sustava mogu biti bezazlene i lako rješive, ali i prvi znak upozorenja na postojanje druge bolesti koja podržava infekciju. Neke infekcije mogu se proširiti i na gornji dio urinarnog trakta, do uretre i bubrega – to je takozvana gornja infekcija urinarnog trakta. U slučaju gornje infekcije, simptomi su nešto teži: bol u leđima ili povišena temperatura. Temperatura može biti naznaka da je bakterija našla put do prostate.

Ako se ne liječi, gornja infekcija može izazvati i oštećenja bubrega te postoji rizik da infekcija dođe u krv i proširi se dalje. To stanje se zove urosepsa i zahtjeva intenzivno liječenje.

Posljednjih se godina bilježi i porast spolno prenosivih infekcija urogenitalnog sustava.

Komplicirane upale

Urološki su bolesnici češće podložni kompliciranim uroinfektima i ako iz nekog razloga moraju nositi kateter. Komplicirane upale mogu nastati i širenjem lokalnih tumora. Mogu nastati i zbog funkcionalnih poremećaja (neurogeni mjehur) uslijed nemogućnosti potpunog pražnjenja i zastoja urina uz izostanak osjeta punoće, što potiče rizik od novih recidiva jer se bakterije ne isperu van uriniranjem.

Komplicirane uroinfekcije čest su dugotrajan terapijski problem u muškaraca jer lijekovi, osim dobre djelotvornosti protiv nekog patogena, moraju imati i dobru penetraciju u upalna tkiva, što je poseban problem kada su u pitanju upale prostate. Naime, kod njih je koncentracija antibiotika na mjestu upale u prostati često niža nego u okolnim tkivima, što nepovoljno utječe na dužinu i ishod terapije.

Antibiotici obično uspješno liječe infekciju urinarnog trakta. Urinokultura je potrebna kako bi se identificiralo koja bakterija je uzrokovala infekciju i koji antibiotik bi bio najučinkovitiji.

 

Bubrezi djece često su ljeti na udaru, upala mokraćnih kanala kod djece

Oprezno s upalama mokraćnih organa kod djece

Normalna mokraća ne sadrži bakterije. One ponekad mogu prodrijeti u mokraćnu cijev izvana, s kože oko čmara i spolovila....

SAZNAJTE VIŠE

Problem muškaraca starije dobi

Za muškarce iznad 60 godina, infekcije postanu uobičajene, obično povezane s povećanom prostatom, promjenama u skladu s godinama i drugim bolestima koje idu s godinama.

Povećana prostata može smanjiti dotok urina i otežati potpuno pražnjenje mjehura. Preostali urin u mjehuru može biti pogodan za razvoj bakterija. Važno je i na vrijeme brinuti o povećanoj prostati kako bi smanjili buduće tegobe s prostatom.

Ako sumnjate na infekciju urinarnog trakta važno je da zatražite medicinsku pomoć, savjetovanje i odgovarajuće liječenje. Što ranije dobijete pomoć, infekcija će lakše i brže proći.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button