Ljekovito bilje - 8. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Brusnica u borbi protiv mokraćnih infekcija

Može se konzumirati kao svježi plod, u sušenom obliku, kao sok ili u dodacima prehrani, a svoju učinkovitost postiže kroz obranu organizma od mikroorganizama kao što je Escherichia coli

Brusnica u borbi protiv E.Coli

Infekcije urinarnog trakta po učestalosti su odmah iza respiratornih infekcija. Najčešće su to bakterijske infekcije donjih mokraćnih putova, i to kod žena, a najbolja preventiva bakterijskoj infekciji je konzumacija brusnice. Statistički gledano, više od 50 % žena barem jednom u životu dobije akutnu infekciju donjih mokraćnih putova.

Skupine posebno sklonih nastanku upale mokraćnog mjehura (cistitisa) su trudnice, osobe sa šećernom bolesti, starije inkontinentne i nepokretne osobe te osobe koje ne piju dovoljno tekućine. Urin zdrave osobe trebao bi biti sterilan, no postoji mogućnost pojave mikroorganizama. Upalu ne izaziva svaka prisutnost mikroorganizma, no ponekad mehanizmi organizma nisu dovoljni za obranu te nastaje infekcija.

Najčešći uzročnici su gram-negativne bakterije, i to Escherichia coli – u preko 80 % slučajeva, potom Pseudomonas, Proteusi i ostale… Uzročnici također mogu biti i iz grupe spolno prenosivih mikroorganizama pa bi svakako trebali otići i na ginekološki pregled.

Escherichia coli u preko 80 % slučajeva uzročnik je infekcija mokraćnih putova

Upala mokraćnog mjehura – od simptoma do liječenja

Simptomi upale mokraćnog mjehura variraju u svojoj težini, a najčešći su učestalo mokrenje praćeno peckanjem i bolom, neodgodiva potreba za mokrenjem, a ponekad i bol iznad pubične kosti. Također može nastati zamućenost urina te promjena njegove boje i mirisa.

Ako se pravilno liječi, cistitis najčešće bude brzo izliječen. Moguće komplikacije uključuju pijelonefritis (upalu gornjih mokraćnih putova – bubrega), kompliciraniju infekciju te ponovljene infekcije. Kod ponovljenih (učestalih, kroničnih) infekcija razlikujemo dvije vrste. Prva je ponavljanje upale uzrokovane istim mikroorganizmom, a druga je ponovljena upala uzrokovana nekim drugim mikroorganizmom.

U liječenju infekcija mokraćnog mjehura najvažnije je pridržavati se uputa liječnika, odnosno popiti antibiotik do kraja, čak i kad nastupi smirivanje simptoma. Također je od velike važnosti piti veće količine vode i ne odgađati mokrenje. Ako se pojavi visoka temperatura i bolovi u leđima, obavezno treba obavijestiti liječnika o novim simptomima.

>>Kiseli se kupus veže uz vitamin C i jačanje imuniteta no bilo bi nepravedno zanemariti njegove druge sastojke i blagodati koje pruža organizmu. <<

Antibiotici i dodaci prehrani

Budući da je Escherichia coli najčešći uzročnik, posebna pozornost obraća se upravo infekcijama uzrokovanima tom bakterijom. Nažalost, infekcije E. coli sve su kompliciranije, zbog sve veće otpornosti te bakterije na antibiotike. Često uobičajene terapijske metode ne nude dovoljno dobre rezultate u liječenju ponavljajućih cistitisa pa liječnici za terapiju daju kontinuirano uzimanje profilaktičke doze (tijekom šest mjeseci) odabranih antibiotika svaku večer ili tri puta tjedno.

Osim antibiotika, na tržištu je dostupan širok spektar dodataka prehrani, najčešće na biljnoj osnovi, koji se preporučuju koristiti upravo prilikom čestih i ponavljajućih infekcija. Dva najpoznatija su medvjetka (popularni pripravci biljke Uva ursi) i brusnica. Zanimljivo je da ih se nikako ne smije istovremeno koristiti zbog međusobnog poništavanja učinka, a proizvode od medvjetke ne bi trebalo koristiti dulje vrijeme.

Osim antibiotika, na tržištu je dostupan širok spektar dodataka prehrani, najčešće na biljnoj osnovi, koji se preporučuju koristiti upravo prilikom čestih i ponavljajućih infekcija

Tajna brusnice

Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon) prirodna je pomoć u liječenju čestih infekcija, a preporučuje se uzimati i kao prevencija, odnosno za sprečavanje ponovnih upala. Može se konzumirati kao svjež plod, u sušenom obliku, kao sok ili u dodacima prehrani. Djelovanje brusnice prije se objašnjavalo činjenicom da zakiseli urin i tako otežava preživljavanje bakterija.

Prije nekoliko godina otkrio se još jedan, vjerojatno i bitniji mehanizam djelovanja brusnice na uropatogenu E. coli. Naime, brusnica sadrži vrlo bitnu skupinu spojeva – proantocijanidine – koji biljci služe u obrani protiv mikroorganizama. Glavni način djelovanja proantocijanidina u našem organizmu jest sprečavanje adhezije p-fimbrija E. coli na površinu organa mokraćnog trakta, a fruktoza, koju brusnica također sadrži, sprečava vezanje fimbrija tipa 1. Budući da se ne vežu za stijenke mjehura, bakterije se mokrenjem izbacuju van iz organizma.

Osim toga, brusnica spada među prvih pet prehrambenih namirnica s najvećom količinom antioksidansa, a bogata je vitaminima C i A te kalijem. Važno je naglasiti da oslabljen obrambeni sustav organizma pomaže E. coli u izazivanju upala, stoga je jedan od načina prevencije i suzbijanja infekcija održavanje ili podizanje imuniteta organizma.

Borac protiv Helicobacter pylori

Prema novijim istraživanjima i nedavno objavljenim studijama, redovito uzimanje brusnice ima djelovanje i na još jednu zloglasnu bakteriju – Helicobacter pylori. Ta bakterija, vrlo raširena u populaciji, uzrok je velikog broja želučanih problema, čak i raka želuca. Brusnica pokazuje slično djelovanje kao i na E. coli, odnosno sprečava njezino vezanje za stjenku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button