Lijekovi i terapije - 22. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Ne eksperimentirajte sami s biljnim vaginaletama

O aromavaginaletama, odnosno biljnim vaginaletama koje sadrže eterična i bazna ulja, kruže priče da su „čudesne“ te ih mnogi nabavljaju bez stručnog mišljenja i prethodnog pregleda kod ginekologa. Međutim, samoliječenje se nipošto ne preporučuje

biljne vaginalete-aromavaginalete

Otkako je aromaterapija postala sveopći trend, raste zanimanje za takozvane aromavaginalete odnosno biljne vaginalete koje sadrže eterična i bazna ulja. Takvi pripravci slove kao prirodna alternativa „klasičnim“ vaginaletama, pa se često olako shvaćaju kao neškodljivi.

Kruže priče da aromavaginalete „čudesno“ pomažu kod raznih vrsta vaginalnih infekcija, uključujući gljivične (npr. kandida), bakterijske (npr. ureaplazma) te infekcije izazvane humanim papiloma virusom (HPV).

Kandida: mali podstanar u tijelu koji može izazvati velike probleme

Eterična ulja nisu bezopasna

Razne trgovine i internetske stranice nude recepture, sirovine i kalupe za aromavaginalete, pa se nameće dojam da ih gotovo svatko može izraditi. No, među ostalim je potrebno vrlo temeljito poznavanje fitoaromaterapije, a ne samo brzopotezni tečajevi i ulja upitne kakvoće kojima je tržište preplavljeno. Čak ni najviša kvaliteta nije jamstvo, jer mnogi nisu svjesni da eterična ulja nisu bezopasna, nego su to jaki koncentrati koji već u malim količinama mogu oštetiti sluznicu rodnice i tako izazvati još veće probleme.

Općenito, ni u kojem slučaju ne valja eksperimentirati s „prirodnim“ načinima samoliječenja vaginalnih infekcija, već se o svim pripravcima što se primjenjuju u rodnici treba najprije posavjetovati s ginekologom.

Ništa bez ginekološkog pregleda

Znanstvena istraživanja i klinička praksa potvrđuju da vaginalete s prirodnim uljima mogu biti blagotvorne – ali isključivo ako se stručno izrađuju i primjenjuju u kombinaciji medicinskih, fitoaromaterapijskih i farmaceutskih znanja. S aromavaginaletama liječenje može biti prirodnije i cjelovitije, ali treba točno znati zašto ih i kako uzimati.

Samo ginekološkim pregledom može se detaljno ustanoviti u kakvom je stanju rodnica, odnosno sluznica rodnice. Ako je posrijedi upala, koji su njezini uzročnici? Primjerice, prevladavaju li gljivice ili bakterije, ili je upala mješovita? Ovisno o trenutačnom stanju sluznice, kakve vaginalete – s kojim uljima, odnosno njihovim kombinacijama i omjerima – mogu smiriti upalu, a što bi sluznicu moglo iritirati? Mnogo je pitanja na koja najprije treba odgovoriti u ginekološkoj ordinaciji.

Neki ginekolozi u svojoj praksi primjenjuju načela integrativne medicine kombinirajući konvencionalno ginekološko liječenje s fitoaromaterapijom, mikronutricijom i drugim znanstveno priznatim metodama. Kada se detaljno utvrdi kakvo je zdravstveno stanje pacijentice (uključujući to ima li neke druge tegobe ili bolesti, uzima li već neke lijekove i druge pripravke, kakav joj je način života), prema tome ginekolog, u suradnji s certificiranim aromaterapeutom, može propisati odgovarajuću recepturu za vaginalete koje se izrađuju u ljekarni.

Izrada aromavaginaleta u ljekarnama

U ljekarnama se, doduše, mogu naći i već gotove vaginalete proizvedene prema standardiziranim recepturama na bazi prirodnih ulja, no još boljim rješenjem smatraju se personalizirane vaginalete prilagođene svakoj pacijentici ponaosob.

Vaginalete na bazi prirodnih ulja u integrativnom liječenju često se kombiniraju s klasičnim vaginaletama. Primjerice, ako je sluznica rodnice vrlo osjetljiva i oštećena uslijed dugotrajnih upala, ne smiju se odmah početi primjenjivati vaginalete što sadrže eterična ulja. One, u takvim slučajevima, mogu izazvati peckanje i žarenje sluznice, ali i mučninu i povraćanje, pa čak i povišenu tjelesnu temperaturu. Stoga se jake upale najprije smiruju klasičnim vaginaletama koje brzo djeluju protiv gljivica i bakterija – nerijetko je dovoljna već jedna takva vaginaleta kako bi se „ugasio požar“ u vaginalnoj flori te olakšala daljnja primjena vaginaleta s prirodnim uljima. I njih se uvodi postupno; prvo se primjenjuju vaginalete koje sadrže blaga bazna ulja što potiču obnovu sluznice, a tek kad se ona oporavi nastavlja se s „jačim“ vaginaletama s eteričnim uljima.

ispiranje rodnice-ispiranje vagine

Razbijanje mitova: ispiranje rodnice šteti zdravlju!

Ispiranje čini vaginu ranjivom na patogene bakterije, viruse i gljivice. Ispiranje je nepotrebno, može učiniti više štete nego koristi.

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

U primjeni aromavaginaleta slijedite upute vašeg ginekologa i ljekarnika. Uobičajeno se preporučuje primjenjivati aromavaginalete u razdoblju od barem tri mjeseca. Naime, eterična i bazna ulja postupno djeluju u međusobnoj sinergiji, kao i u skladu s prirodnom regeneracijom organizma, pa je potrebno određeno vrijeme za optimalan učinak.

Ne zaboravite: s aromavaginaletama ne smijete eksperimentirati na svoju ruku. Njihova primjena ima smisla samo ako ih propisuje ginekolog u suradnji s certificiranim aromaterapeutom, te ako se izrađuju u ljekarni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button