Žensko zdravlje - 28. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Kako ublažiti strah i nelagodu od ginekološkog pregleda

Strah od ginekološkog pregleda obično se veže uz prvi pregled, premda se nerijetko povezuje i uz svaki idući, osobito ako je prvi pregled doživljen kao traumatsko iskustvo

strah od ginekoloskog pregleda ginekolog

Ginekološki pregled trebao bi biti sastavni dio života svake žene, a posebno tijekom reproduktivnog razdoblja. Osnovni ginekološki pregled uključuje pregled na ginekološkom stolu, uzimanje uzorka za Papa test i, danas neizostavnog, pregleda ultrazvukom.

Za rano otkrivanje i liječenje bolesti potrebno je obavljati preventivne ginekološke preglede jednom godišnje, a Papa test prema uputi ginekologa.

Strah od ginekološkog pregleda obično se veže uz prvi pregled, premda se nerijetko povezuje i uz svaki idući. Osobito ako je prvi pregled doživljen kao traumatsko iskustvo. Premda je potpuno bezbolan, prilikom pregleda svaka pacijentica osjeća nelagodu, što je potpuno normalno.

Uzroci straha i anksioznosti

Dakle, nije nužno da vaš strah i anksioznost imaju osnovni uzrok te je sasvim prirodno biti nervozan zbog posjeta ginekologu. Međutim, spomenute emocije ponekad mogu biti povezane s određenim zdravstvenim stanjima i/ili traumatskim iskustvima kao što su:

  • genitourinarni sindrom menopauze,
  • vaginizam (grčenje mišića rodnice uslijed pokušaja bilo kakve penetracije),
  • anksiozno-depresivni poremećaj,
  • posttraumatski stresni poremećaj (PTSP),
  • seksualna trauma,
  • fizičko zlostavljanje.

Premda se većina smetnji može riješiti razgovorom, važno je isključiti moguće organske uzroke, budući da su neka stanja definitivno otklonjiva odgovarajućim liječenjem.

U nastavku donosimo savjete koji će vam pomoći da ublažite strah od ginekološkog pregleda.

Naručite se na konzultacije

Razgovor je prvi i neizostavan dio ginekološkog pregleda. On pridonosi stvaranju opuštajuće atmosfere te smanjuje strah i nelagodu pacijentice. Međutim, ako su strah i nelagoda značajni, savjetujemo da o tome svakako razgovarate s izabranim ginekologom/icom kroz dogovorene konzultacije te uz podršku i razumijevanje savladate strah i bez traume prođete kroz to iskustvo.

Konzultacije posebno savjetujemo mladim djevojkama koje nisu stupile u spolni odnos, kako bi pravodobno dobile sve informacije potrebne za što spremniji i sigurniji početak spolnog života.

Premda razgovor može biti neugodan ili ga je teško započeti, ginekolog od povjerenja može pomoći u lakšem suočavanju sa zdravstvenim izazovima u području spolnosti i spolnog zdravlja.

Odaberite ginekologa po preporuci

S obzirom na to da redoviti preventivni ginekološki pregledi vrlo često mogu spasiti vaš život, vrlo je važno posebnu pažnju posvetiti pronalasku ginekologa od povjerenja.

Porazgovarajte s bliskim ljudima iz vaše okoline (majkom, prijateljicama, liječnikom obiteljske medicine) kako bi vam pomogli pri pravilnom odabiru ginekologa te svojim vlastitim iskustvom potvrdili njegovu/njezinu pouzdanost i profesionalnost.

Povedite podršku

Brojne mlade djevojke, odnosno žene vrlo često odgađaju prvi pregled kod ginekologa. Uzrok tome je najčešće strah od novog i nepoznatog. Ponekad su strah i nelagoda manji ako je pri pregledu (osobito prvom) u pratnji osoba od povjerenja – majka, sestra, partner ili najbolja prijateljica.

suhoća rodnice-vulvovaginalna atrofija-genitourinarni sindrom

Suhoća rodnice moguća je i prije menopauze

Stručnog naziva vulvovaginalna atrofija ili genitourinarni sindrom, suhoća rodnice može se javiti bilo kada i utjecati na kvalitetu života.

SAZNAJTE VIŠE

Pokušajte se opustiti

Pri pregledu duboko udahnite i pokušajte se što više opustiti, budući da tako mišići zdjelice nisu napeti i olakšano je uvođenje instrumenta u rodnicu.

Recite svom ginekologu da ste nervozni

Osim neizravno (dovođenjem pratnje), izabranom ginekologu svakako je poželjno naglasiti kako se osjećate zbog pregleda koji slijedi. Iskusnom ginekologu to će svakako biti jasan znak da vašem pregledu pristupi još nježnije i pažljivije, uvažavajući sve vaše potrebe.

Javite se s povjerenjem stručnjacima u Poliklinici Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button