Žensko zdravlje - 26. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva i Ana Jeličić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Sve što treba znati o ultrazvuku dojki

Uz današnji Dan narcisa podsjećamo na važnost ultrazvuka dojke u prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke

ultrazvuk dojki

Uz samopregled dojki i mamografiju, ultrazvuk dojki jedan je od najvažnijih pregleda o kojima bi žene trebale voditi računa tijekom života. Lako izvođenje pregleda, potpuna sigurnost i bezbolnost, glavne su pogodnosti koje čine ultrazvuk dojke idealnim načinom da skrbite o svom zdravlju.

Samopregled dojki možete izvoditi kada god poželite, ali savjetuje se njegovo izvođenje jednom u mjesecu, počevši od 20. godine života.

Dan narcisa: Pada broj smrti od raka dojke, povećava se broj oboljelih

Kada na ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki trebali biste uvrstiti u vaš sistematski pregled nakon 25. ili 30. godine te ga redovito izvoditi jednom godišnje do 40. godine života. Kako nakon 40. godine dolazi do povećanja masnog tkiva u dojci, preciznost i točnost ultrazvuka postaje lošija. Zbog toga je u perimenopauzalnih i postmenopauzalnih žena mamografija bolja i osjetljivija pretraga za uočavanje promjena u dojci. Mamografija se izvodi svaku ili svaku drugu godinu.

Međutim, neke žene trebaju ranije započeti s ultrazvučnim i mamografskim pregledima. Ako pripadate skupini povišenog rizika za karcinom dojke, ultrazvučne i mamografske preglede treba započeti pet godina ranije. U slučaju povišenog rizika za karcinom dojke, savjetuje se započeti ultrazvučne preglede od navršene 25., a mamografske preglede od navršene 35. godine. Ultrazvuk dojki u tom slučaju treba raditi dva puta godišnje, a mamografiju jednom godišnje.

Imam li povišen rizik za karcinom dojki?

Često je teško procijeniti što znači povišen rizik za razvoj karcinoma. Danas vrijedi pravilo da postojanje člana obitelji s karcinomom dojke u prvom koljenu predstavlja povišeni rizik. Primjerice, ako vaša sestra ili majka boluju ili su bolovale od karcinoma dojke, pripadate skupini visokog rizika. Prisutnost drugih članova obitelji s karcinomom dojke dodatno povećava spomenuti rizik.

Neki oblici karcinoma dojke nastaju zbog mutacija u genima te tada govorimo o nasljednom karcinomu dojke. Prisutnost mutacije ne znači da ćete sigurno dobiti karcinom, ali njezina prisutnost ukazuje na povećani rizik.

Prepoznavanje povećanog rizika liječnicima pokazuje na potrebu za redovitim i učestalijim kontrolama. Genetsko testiranje vrši se u slučaju da su i drugi članovi obitelji imali karcinom dojke ili rak jajnika. Najpoznatije genetske mutacije koje povećavaju rizik za razvoj karcinom su BRCA-1 i BRCA-2.

U slučaju visokog rizika za razvoj karcinoma, nejasnog ultrazvučnog ili mamografskog nalaza, ugrađenih implantata dojki, karcinoma koji ima više žarišta ili procjene učinkovitosti kemoterapije, umjesto ultrazvuka dojki izvodi se pregled magnetskom rezonancijom (MR).

Izvođenje ultrazvučnog pregleda

Ultrazvučni pregled ne zahtijeva od pacijentica nikakvu pripremu, a za razliku od ginekološkog pregleda, može se izvoditi u bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa. Pregled se izvodi u ležećem položaju te se svaka dojka pregledava posebno.

Na dojku se nanosi ultrazvučni gel, a potom se prislanja ultrazvučna sonda. Ultrazvuk djeluje po principu stvaranja ultrazvučnih valova koji se odbijaju od tkiva zbog razlike u gustoći. Nakon odbijanja, sonda registrira reflektirani val i pretvara ga u slikovni prikaz. Budući da tumorske stanice tvore tkivo drukčije gustoće te se razlike u gustoći mogu uspješno detektirati ultrazvukom.

Tumačenje nalaza i daljnje pretrage

Ako liječnik na ultrazvuku primijeti sumnjiv nalaz, preporučit će vam daljnje pretrage, odnosno mamografiju te, po potrebi, MR pregled dojki.

Rak dojke: Sve što trebate znati o prevenciji i kada obavezno otići liječniku

Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju i pravilno liječenje omogućuju petogodišnje preživljenje kod 96% oboljelih. Rak dojke je važan javnozdravstveni problem...

SAZNAJTE VIŠE

Cilj je daljnjih pretraga utvrditi je li riječ o zloćudnoj tvorbi ili beznačajnom ultrazvučnom nalazu poput dobroćudne ciste ili nakupine masti. Ako se unutar dojke spomenutim pretragama dokaže sumnjiva tvorba, bit ćete upućeni na punkciju ili biopsiju dojke. Ovim postupkom liječnik će dobiti uzorak tkiva te ga pregledati mikroskopom kako bi utvrdio točnu dijagnozu.

Ultrazvuk dojke je brz i jednostavan način da na vrijeme prepoznate karcinom dojke. Stoga nemojte odgađati pregled i izdvojite vrijeme za vlastito zdravlje jer je upravo zdravlje ono što vas čini najljepšom!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button