Žensko zdravlje - 25. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, Poliklinika Fleur

Kako izgleda prvi ginekološki pregled? Sve što trebate znati na jednome mjestu

Svaka se mlada djevojka nađe u situaciji da mora obaviti prvi ginekološki pregled, no često se tada javljaju strahovi i predrasude za kojima zapravo nema potrebe jer je ginekolog tu da im, osim što će obaviti pregled, odgovori i na sva pitanja te nedoumice

prvi ginekološki pregled i ginekolog

Najbolje vrijeme za ginekološki pregled je prva faza ciklusa, znači između 6. do 12. dana od početka menstruacije.

Ni jedan pregled nije povezan s toliko strahova i predrasuda kao prvi ginekološki pregled.

Upravo zbog toga, svaki pregled počinje razgovorom s ginekologom kako bi se umanjile predrasude i nelagoda, ali i dobile važne informacije o dosadašnjem općem i ginekološkom zdravlju.

Obično, ako odabrani ginekolog uz dosta truda ostavi dovoljno vremena za odgovore na pitanja i strpljivo objasni sve nedoumice, strahovi i predrasude nestaju.

Spolno prenosive bolesti mogu biti uzrokovane bakterijama, gljivama, virusima, parazitima te protozoama. Pritom su žene izložene većem riziku od muškaraca! Saznajte više

Kada treba napraviti prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled bi trebalo napraviti prije početka spolnih odnosa da se djevojke, između ostalog, posavjetuju s ginekologom o kontracepciji. Inače, pregled bi trebalo učiniti jednom godišnje. Ako se pojave peckanja, svrbež, pojačani iscjedak, bolovi ili neka nepravilnost menstruacijskog krvarenja potrebno je posjetiti ginekologa i prije.

Najbolje vrijeme za ginekološki pregled je prva faza ciklusa, znači između 6. do 12. dana od početka menstruacije. Otprilike 24 sata prije dogovorenog pregleda treba izbjegavati stavljanje krema, vaginaleta, sredstava za ispiranje, spermicida i sl., što znači i spolni odnos, naročito ako treba napraviti PAPA test, kako bi se omogućilo kvalitetno uzimanje stanica s vrata maternice. Ako se baš dogodi da je npr. bio spolni odnos, nije potrebno odgađati dugo planirani pregled. Ali je onda dobro napomenuti ginekologu prilikom uzimanja PAPA testa.

papa test

Žene, mislite o svom zdravlju: papa-test može spasiti život

Svaka seksualno aktivna žena trebala bi barem jednom godišnje otići kod svog liječnika ginekologa i obaviti Papa-test. Redovitim kontroliranjem...

SAZNAJTE VIŠE

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ginekološki pregled uz dobru pripremu je bezbolan i traje kratko te podrazumjeva pregled u spekulima, kojem prethodi inspekcija (promatranje) vanjskog spolovila. U nastavku se uzima uzorak za PAPA test i na kraju slijedi bimanuelni palpacijski pregled. Njime se dobiva uvid o položaju, pomičnosti i osjetljivosti maternice i jajnika.

Nakon manualnog pregleda obično slijedi ultrazvučni pregled bez kojeg je danas praktički nemoguće zamisliti kompletnost.

Mnoge žena misle da se PAPA testom može dobiti i informacija o spolno-prenosivim bolestima, ali važno je naglasiti da se PAPA testom uglavnom utvrđuje abnormalnost stanica vrata maternice. Želi li se detaljno istražiti upala potrebno je dodatno napraviti ciljanu mikrobiološku obradu koja podrazumjeva uzimanje briseva vrata maternice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button