Žensko zdravlje - 25. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Žene, mislite o svom zdravlju: papa-test može spasiti život

Papa test u medicinsku praksu uveo je doktor Papanicolau, po kojemu je test i dobio ime, pedesetih godina prošloga stoljeća. Od tada se primjenjuje kao medicinska metoda koja je korisna u ranom otkrivanju spolnih bolesti kod žena

papa test

Svaka seksualno aktivna žena trebala bi barem jednom godišnje otići kod svog liječnika ginekologa i obaviti Papa-test. Redovitim kontroliranjem smanjuje se rizik od nastajanja raka grlića maternice. Ginekolozi preporučuju da je test najbolje obaviti između 10. do 20. dana od prvoga dana posljednje menstruacije.

Prije pregleda

Za pregled je potrebno odgovarajuće se pripremiti.

 • Kad idete na pregled, najmanje tijekom tri dana ne biste trebali koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, kupke
 • 48 sati prije nije preporučljivo ispirati rodnicu niti imati spolne odnose. Svi ti čimbenici mogli bi imati za posljedicu lažni rezultat Papa-testa.
 • Prije pregleda upozorite svog liječnika ako ste trudni, ako imate bilo kakve urogenitalne simptome (svrbež, crvenilo, otekline, neugodan miris, povećan vaginalni iscjedak).
 • Bitno je liječniku naglasiti ako se koristite nekim oblikom kontracepcije, ako idete prvi put na pregled ili ako ste imali ginekološku operaciju.
 • Ako ste u prijašnjim nalazima imali neke abnormalnosti, morate to reći liječniku prije pregleda.
 • Niti jednu drugu pripremu ne trebate provoditi prije pregleda. Radi vaše udobnosti, bilo bi dobro isprazniti mjehur prije Papa-testa.
Svaka seksualno aktivna žena trebala bi barem jednom godišnje otići kod svog liječnika ginekologa i obaviti Papa-test.

Kako se test radi?

Papa-test je bezbolan postupak koji izvodi liječnik ginekolog. Žena je za vrijeme pretrage u ležećem položaju na ginekološkom stolu. Ginekolog uvodi instrument-spekulum u rodnicu koji omogućuje da se dođe do vrata maternice. Drvenom špatulom i štapićem omotanim vatom uzima se bris vrata maternice, a uzorak se nanosi na stakalce i fiksira te šalje na citološku (mikroskopsku) obradu. Nalaz možete očekivati za oko tjedan dana.

Rezultati Papa-testa

Nalaz Papa-testa može biti:

 • uredan
 • nalaz abnormalnih stanica
 • abnormalan nalaz

U slučaju urednog Papa-nalaza, preporučuje se Papa-test ponavljati jednom godišnje. Ako nalaz pokazuje upalne promjene (abnormalne stanice), liječnik će vam propisati terapiju, jer ovaj nalaz iziskuje liječenje. Nakon završenog liječenja obvezno se provodi kontrolni Papa-test.Vrlo je važno reći da se ovim pregledom mogu vidjeti i promjene koje su izazvane HPV virusom (humani papiloma virus). On se smatra glavnim uzročnikom karcinoma i ako se otkrije na vrijeme, velike su mogućnosti izlječenja. HPV je česta spolno prenosiva bolest.

U slučajevima kada je Papa-nalaz abnormalan, ne treba odmah pomišljati na karcinom.Naime, stanice mogu biti abnormalne, a da još uvijek nisu karcinomske. Također valja upamtiti da abnormalna stanja ne postaju uvijek zloćudna, iako u takvim situacijama postoji povećana vjerojatnost za pojavu karcinoma te stoga osobe s takvim nalazom zahtijevaju daljnje praćenje i/ili obradu. Važno je kod ovakvih nalaza da ste u stalnom kontaktu s liječnikom te da idete na češće preglede i slijedite liječnikove upute o liječenju.

Abnormalne stanice pokazuju i unutarnje promjene u stanici. Nazivaju se prekancerozne jer imaju potencijal da postanu stanice raka. To ne znači da su one rak, nego da će to postati ako ih se ne liječi na vrijeme. Nakupine prekanceroznih stanica uobičajeno nazivamo “lezija” i lezije se mogu stupnjevati prema stupnju promjena, od blagih prema teškima.

>>Od pedesetih godina prošloga stoljeća do danas, Papa-test spašava živote žena otkrivajući rak grlića maternice u ranoj fazi, ali i sve one promjene koje bi tek mogle postati maligne.<<

CIN (Cervical Inthraepithelial Neoplasia)

Lezije se ocjenjuju prema internacionalno dogovorenim stupnjevima Cervical Inthraepithelial Neoplasia ili CIN i gradiraju od blagih (CIN1) do teških (CIN3).

 • CIN 1: U više od polovice žena s takvim nalazom nije potrebno nikakvo liječenje jer je vjerojatno da će promjene proći spontano.
 • CIN 2: Abnormalne stanice koje su klasificirane kao CIN 2 imaju veću vjerojatnost da će napredovati u viši stupanj promjene. Žene s nalazom CIN 2 uglavnom će biti upućene na liječenje gdje će zahvaćeni dio vrata maternice biti uklonjen kako bi se smanjila mogućnost daljnjih promjena abnormalnih stanica. Neki liječnici će ovakav nalaz pokušati liječiti lijekovima, što ovisi o stanju i samom nalazu.
 • CIN 3: Takve promjene uvijek zahtijevaju liječenje u smislu otklanjanja zahvaćenog područja na vratu maternice. Tu se provodi operativni zahvat, gdje se uklanja bolesni dio tkiva.

Prirodna pomoć

Ako vam test pokaže loš nalaz, odnosno infekciju, postoje načini kako poboljšati stanje. Ako ste pušač, morate se odreći tog užitka jer pušenje smanjuje šanse za poboljšanje zdravstvenog stanja i povećava vjerojatnost poremećaja u budućnosti. Od dodataka prehrani možete uzimati folnu kiselinu, vitamine i minerale koji će vam pomoći ojačati imunitet, antioksidanse (astaksantin, beta karoten, vitamin C…), beta glukan, kolostrum… Svi ti dodaci kroz duže vrijeme upotrebe imat će povoljne učinke za vas. Oni potpomažu vaš obrambeni sustav i tijelopostaje jače u obrani od infekcije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button