Rekreacija i fitness - 5. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zidni pilates: novi fitness trend za žene u zrelijim godinama

Iako ste možda čule za zidni pilates, vjerojatno ćete biti iznenađene činjenicom da osim fizičkih prednosti ovaj vid tjelovježbe donosi i neke mentalne pogodnosti

zidni pilates

Na prvi pogled čini se da su mlađe generacije više okrenute fizičkom i mentalnom zdravlju od zrelijih generacija, no to ne mora nužno biti tako.

Ako ste već zašle u pedesete, znate da je dobra forma važna za obavljanje svakodnevnih zadataka, pa i vi želite ostati vitalni, fleksibilni i u punoj snazi. U tome vam mogu pomoći redovite fizičke aktivnosti i zdrav način života kako biste se osjećale bolje i s puno samopouzdanja. A od svih vrsta treninga koje se nude ženama u zrelijim godinama, zidni pilates možda je jedan od najboljih.

Vodič kroz pilates: zdravstvene blagodati zbog kojih se svaki trening isplati

Kako ističu stručnjakinje zdravstvene web stranice Primewomen.com, ovaj trening kombinira principe tradicionalnog pilatesa s podrškom zida te tako pruža nov način poboljšanja tjelesne posture, pomaže kod jačanja mišića trupa i održavanja ravnoteže.

Osnove zidnog pilatesa

Zidni pilates temelji se na prednostima klasičnog pilatesa koje ovaj vid vježbanja kombinira s potporom zida, a cilj mu je postići veću stabilnost tijela i pravilno držanje. Ovaj tip treninga posebno je dobar za žene starije od 50 godina jer uvažava njihove potrebe i potiče ih da uživaju u holističkom pristupu zdravlju.

Zašto je ovaj trening idealan za žene 50+

Postoji mnogo razloga zašto je zidni pilates odličan za žene starije od 50 godina. Donosimo vam nekoliko od njih.

Nježan je prema zglobovima. Starenje donosi promjene u zdravlju i stanju naših zglobova, pa je važno da u ovim godinama pazite na njih i dok vježbate. Zidni pilates usredotočen je na izvođenje kontroliranih pokreta, što znači da stavlja manji pritisak na zglobove, dok u isto vrijeme potiče fleksibilnost i pokretljivost tijela.

Pomaže kod održavanja posture tijela. Kako kralježnica s vremenom doživljava prirodne promjene, očuvanje dobre posture tijela postaje iznimno važno. Zidni pilates je tu da podrži zdravo poravnanje vaše kralježnice, što dovodi do poboljšanja tjelesne posture.

Učvršćuje mišiće trupa. Snažni mišići trupa ključni su za izvedbu brojnih fizičkih aktivnosti te dobru kondiciju. Zidni pilates djeluje dubinski na mišiće trupa što za posljedicu ima bolju stabilnost, bolji osjećaj ravnoteže i opće fizičko blagostanje.

Podržava zdravlje kostiju. S godinama nam zdravlje kostiju postaje sve važnije. A zidni pilates je vrsta tjelovježbe koja aktivira mišiće oko vaših kostiju, potičući njihovu gustoću i otpornost.

Stvara povezanost uma i tijela. Zidni pilates pomaže kod povezivanja uma i tijela te pruža dublju povezanost između pokreta i mentalnog zdravlja.

Prednosti zidnog pilatesa

Prednosti ove vrste vježbanja nisu samo tjelesne, nego i mentalne.

Fleksibilnost i pokretljivost. Vjerojatno ste primijetile da, kako starite, postajete manje fleksibilne nego prije. Zidni pilates pomaže očuvati tu fleksibilnost zahvaljujući nježnim istezanjima i kontroliranim pokretima. Oni vam pružaju povećanu fleksibilnost zglobova i poboljšavaju opću pokretljivost organizma.

Opuštanje od stresa. Vrijeme koje si uzmete za izvođenje zidnog pilatesa je zapravo vrijeme koje ste rezervirale za sebe, a to vam omogućuje da se na trenutak odvojite od ritma svakodnevnih obaveza. Dakle, odložite vaš mobitel i prepustite se pokretima pilatesa koji će vam pomoći da se opustite i smanjite stres.

Toniranje mišića. Iznenadit ćete se koliko brzo zidni pilates može oblikovati vaše mišiće. Nakon izvođenja vježbi osjećat ćete se bolje, steći ćete veće povjerenje u sebe i svoju snagu te usput zategnuti mišiće koji sve više slabe kako nam odmiču godine.

Poboljšanje zdravlja zglobova. Fizičke aktivnosti poput trčanja ili intenzivnog aerobnog treninga mogu ozbiljno oštetiti naše zglobove, posebno kada starimo. Zato je zidni pilates odličan izbor ako brinete o zdravlju svojih zglobova. Izvođenje vježbi zidnog pilatesa ne opterećuje zglobove, a poboljšava i opću pokretljivost.

Kako početi

U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ne postoji tečaj wall pilatesa, no na internetu je dostupan niz video materijala. Također postoje i aplikacije za mobilne uređaje koje vas uvode korak po korak u trening.

PROMO
terapija Parkinsonove bolesti-ABBVIE

Imate li uznapredovalu Parkinsonovu bolest? Provjerite jeste li kandidat za drugu vrstu terapije

Lijekovima koje ste dosad uzimali smanjuje se učinkovitost, uz pogoršanje u kvaliteti života. No osim lijekova, dostupne su i...

SAZNAJTE VIŠE

Prije nego što započnete s vježbama, uvijek je poželjno obratiti se liječniku kako biste se uvjerile da vam vaše zdravstveno stanje dopušta bavljenje ovom fizičkom aktivnošću. U treninzima budite obzirne prema svom tijelu koje se ipak razlikuje od tijela dvadesetogodišnjakinje, posebice ako se dugo niste bavile nikakvom aktivnošću.

Ako se u bilo kojem trenutku vježbanja ne osjećate dobro, prekinite s izvođenjem te provjerite radite li vježbu pravilno.

Zaključno

Svi želimo brze rezultate, no znajte da je kod režima vježbanja kao što je zidni pilates ključna dosljednost. Zato budite redovite i uporne. Za neke to može značiti jednom tjedno; za druge, svaki drugi dan ili četiri puta tjedno. Bez obzira na to kako vi shvaćate dosljednost, držite se zacrtanog plana. Budete li uporne, primijetit ćete poboljšanja u posturi, snazi trupa i općem osjećaju blagostanja.

Korišten izvor: https://primewomen.com/wellness/fitness/benefits-of-wall-pilates-for-the-body-and-mind/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button