Zanimljivosti i savjeti - 26. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Postura: više od uspravnog držanja

Ne postoji zapravo jedna idealna postura. Umjesto da razmišljamo o idealnom držanju tijela, važnije je osigurati fleksibilnost, odnosno da se možemo kretati na različite načine prilikom obavljanja pojedinih zadataka

postura uspravno ispravno drzanje tijela

Lošu posturu primjećujemo kada na nekome uočimo da ima iskrivljeno držanje tijela, pognuti stav, zaobljeni položaj ramena ili prema naprijed nagnutu glavu. Ove posture često identificiramo kao glavnog krivca za različite ortopedske probleme kao što su bol u ramenima, leđima ili vratu.

A možda su i vama vaši roditelji, prijatelji ili trener ponekad prigovorili da trebate ispraviti svoju posturu ili da se držite u „lijepom, uspravnom položaju“, s ramenima prema natrag i prsima prema gore. Međutim, kako navode stručnjaci klinike Mayo, ovo prilično rašireno uvjerenje o idealnoj posturi temelji se više na izgledu držanja tijela, a manje na onome što je doista važno kada je u pitanju pravilno držanje tijela i zdravlje naših pokreta.

Nema idealne posture

Odmah na početku istaknimo da ne postoji jedna idealna postura. Kod različitih radnji zauzimamo različite posture i primjenjujemo različite tehnike kretanja. Tako savijeno držanje tijela nije problem osim ako je to jedina opcija koju tijelo ima na raspolaganju za obavljanje nekog zadatka. Isto se može reći i za uspravni položaj.

Problem nastaje kada kod obavljanja određenih zadataka imamo limitirane mogućnosti kretanja. Umjesto da razmišljamo o idealnoj posturi, važnije je osigurati fleksibilnost, tj. da se možemo kretati na različite načine prilikom obavljanja pojedinih zadataka.

Kako se ustaljuju navike određenih pokreta?

Kretanje je kompleksna pojava. Mozak pri izvođenju pokreta igra značajnu ulogu u koordinaciji informacija, senzacija i sjećanja o određenim pokretima. Kosti, mišići, pritisak te protok krvi i zraka – svi se oni moraju prilagoditi kako bi omogućili pokrete. Primjerice, ako trup savijete ulijevo, neki mišići se skraćuju, a drugi se izdužuju. Kosti se pomiču, komprimira se lijeva strana trbuha, a rasteže desna strana, čak i vaši organi mijenjaju položaj.

Također, u unutrašnjosti tijela se ne događaju iste stvari na lijevoj i desnoj strani ili na prednjoj i stražnjoj. Sve ove razlike olakšavaju širenje, komprimiranje, kretanje ili pozicioniranje vašeg tijela. Navike nastaju kada u produženom vremenu ponavljamo iste radnje. Mozak i tijelo tada razviju ustaljene navike obavljanja određenih aktivnosti, bez obzira na to radi li se o disanju ili obavljanju pojedinih životnih zadataka.

Navike nastaju jer mozak i tijelo koriste strategije izvođenja pokreta koji su najjednostavniji ili su nam najpoznatiji, što ne znači da su nužno i najbolji kada su u pitanju obavljanje zadatka i zdravo držanje tijela.

Ograničavanje pokreta može dovesti do problema

Kada ograničimo dijapazon naših pokreta, mozak i tijelo to nastoje kompenzirati. Na primjer, ako vaš kuk ne može rotirati kako treba, cijelo tijelo će se drugačije kretati kako bi se tome prilagodilo. To će posljedično promijeniti i vaš način hoda. Nakon tisuću obavljenih koraka u toj istoj rutini, može se dogoditi da vas zaboli unutarnji dio vašeg koljena, da vam se ukoče leđa ili da osjetite bol u stopalima.

Razlog je taj što kompenzacija držanja tijela, koja se događa tijekom dužeg vremena ili u većoj mjeri, može izvršiti značajan stres na zglobove, mišiće, ligamente, tkiva, ali i obrasce vašeg kretanja. Tako nastaju ozljede tetiva i mišića, pojavljuju se čukljevi, dolazi do kronične boli ili boli pri određenim pokretima te raznoraznih drugih ortopedskih problema. Ako se kompenzacija držanja tijela odvija uz veću brzinu izvođenja pokreta ili veću silu kretanja, to može dovesti do istegnuća, pucanja prednjeg križnog ligamenta ili drugih ozbiljnijih ozljeda.

Kako se osigurati da nam držanje tijela ne pravi probleme?

Da biste poboljšali posturu te imali manje problema pri izvođenju pokreta, možete primijeniti nekoliko učinkovitih strategija:

Proširite svoj dijapazon pokreta

Vašem tijelu trebaju različite strategije izvođenja pokreta kako biste mogli birati između njih. Izložite se različitim pokretima, vježbama i fizičkim izazovima. Tako ćete proširiti svoj dijapazon pokreta. U tom slučaju lakše ćete pristupiti dobrom obrascu kretanja ili izvođenja pokreta ovisno o zadanoj situaciji. Naravno, to zahtijeva trud i uključivanje što više kretanja i fizičkih aktivnosti u vaš život, bez obzira na vašu dob.

Izbjegavajte ponavljajuće pokrete kada god to možete

Posao, hobiji i način vježbanja mogu uključivati iste pokrete kao što su sjedenje ili stajanje u istom položaju ili hodanje po tvrdoj podlozi cijeli dan. Čak i sportski pokreti mogu biti ponavljajući. Strastveni golfer može izvesti tisuće zamaha u jednom smjeru, dok će rijetko kada izvesti zamah u suprotnom. Kako biste izbjegli ponavljajuće pokrete, analizirajte svoje navike, a zatim narušite rutinu nečim novim. Na primjer, dok sjedite u uredu u istom položaju povremeno premjestite raspored predmeta na radnom stolu ili pomaknite ekran računala. Neke radnje probajte izvoditi nedominantnom rukom. Pokušajte koristiti pribor za jelo ili četkicu za zube svojom lijevom rukom ako ste dešnjak. Nije lako, no čini razliku.

Dišite kako biste se kretali, krećite se kako biste disali

Jeste li znali da je disanje jedan od načina reguliranja pritiska u tijelu? Kod kretanja ili izvođenja pokreta važna je sposobnost komprimiranja, širenja i izmjene spomenutih pritisaka. To je i razlog zašto problemi s disanjem ili dišnim putovima mogu ukazivati na probleme s kretanjem ili držanjem tijela, uključujući kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, hrkanje i apneju u snu. Ako posumnjate na problem vaš liječnik pomoći će vam da identificirate koji vam pokreti pomažu ili ometaju disanje.

skolioza, kifoza i lordoza: Bolovi u leđima i vježbe za pravilno držanje

Ispravite leđa dok čitate ovo: Korisne vježbe za pravilno držanje

Vrijeme je za vježbe za pravilno držanje jer sjedilački način života i bolovi u leđima mogu dovesti do deformacija...

SAZNAJTE VIŠE

I težina tijela utječe na pokrete

Koji kilogram viška može ograničiti sposobnost vašeg tijela da izvodi raznolike pokrete što smanjuje dijapazon držanja vašeg tijela. A kada ste ograničeno pokretljivi, dolazi do veće kompenzacije držanja tijela, što može dovesti do nastanka boli ili ozljeda.

Sve u svemu, ako već imate bolove u određenom dijelu tijela, poteškoće pri izvođenju određenih pokreta (kao što je podizanje ruku iznad glave), ili ste općenito zabrinuti zbog lošijeg držanja tijela i načinom vašeg kretanja, konzultirajte se s vašim liječnikom ili specijalistom. Fizioterapeut ili specijalist za ortopedsku kineziterapiju pomoći će vam da identificirate svoja ograničenja i poboljšate izvođenje pokreta i tjelesnu posturu.

Korišten izvor: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/posture-more-than-standing-straight

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button